Film / seriál

Čtyři pokoje

Čtyři pokoje

Co spojuje tato čtyři jména: Allison Anders, Alexandre Rockwell, Quentin Tarantino, Robert Rodriguez?

Kromě toho, že se jedná o režiséry a často i scenáristy v jednom, je to především povídkový snímek z roku 1995. Každý z autorů natočil krátký epizodní příběh ze silvestrovské noci odehrávající se v pokojích jednoho losangeleského hotelu. Jednotlivé části nepropojuje děj, ale postava hotelového sluhy Teda (Tim Roth), který se stane svědkem roztodivných situací. Poměrně bizarní snímek je přitažlivý kromě režisérských es také hereckým obsazením. Hollywoodskou elitu doplnila například Madonna.

Film představuje čtyřhodinovou antologii zasazenou do naprosto nezajímavého hotelu, kde kromě Tima Rotha coby spojovacího článku funguje stejně také Quentin Tarantino jako koproducent všech snímků. Dál už se od sebe jednotlivé části mnohdy značně liší. Kdybychom je měli roztřídit podle průvodcovské hantýrky, tak jeden z nich rozhodně musíte navštívit, další dva možná stojí za malou zajížďku, ovšem ten čtvrtý raději obezřetně objeďte. Dohromady, i když to zní možná nepravděpodobně, tvoří dějově sice nekompaktní, zato dost zajímavý celek.

Chůva k pohledání

Nejlepší částí je asi ta, jež vznikala pod taktovkou dnes už ostříleného filmaře Rodrigueze. Otevírá ji, jak jinak, Ted (Roth), jenž se setkává s latinskoamerickým drsňákem, který dokáže zabíjet jedním úderem pěstí a stejně tak dokáže jediným pohledem svést ženu. Nemohl si ho zahrát nikdo jiný než Antonio Banderas, jeho ženu pak ztvárnila Tamlyn Tomita. Banderas je vlastně karikaturou sebe sama, tedy svých rolí (a je v tom skvělý!). Dokonalá je výtahová scéna, kdy stejným pohybem, chlapáckým, ale velice ladným pohybem, dokáže kopnutím přivolat výtah i vášnivě k sobě přitisknout ženu (až uvidíte, pochopíte).

Zábava však začíná po té, co si manželé vyrazí na silvestrovskou oslavu a požádají Teda, aby jim pohlídal děti. Ten, i když vypadá jako milý chlápek, je coby chůva dost drsný, alespoň tedy svými výhružkami, ovšem potomstvo hlavních ranařů se tváří, že žádný dozor nepotřebuje a Tedovy příkazy okázale ignoruje. Dokud nepřijde patřičně tvrdá odpověď… Na zbytek se už musíte podívat sami, ale my vám můžeme prozradit, že celý příběh je tak parádně napsaný i natočený, že zatoužíte po tom, aby Rodriguez točil už jen komedie.

Samozřejmě, že každá z částí tohoto filmu má své kouzlo a asi každý divák bude mít trochu jiného favorita. V mnoha ohledech se jedná o bizarní projekt, který je však něčím nesmírně přitažlivý. Rozhodně mu minimálně dejte šanci.

Zajímavost

Původně se měl projekt jmenovat Five Rooms, ale režisér Richard Linklater z něj na poslední chvíli odstoupil.

Čtyři pokoje

Film / seriál
Hodnocení FDB 75,2 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Allison Anders, Alexandre Rockwell, Robert Rodriguez, Quentin Tarantino

Scénář Allison Anders, Alexandre Rockwell, Robert Rodriguez, Quentin Tarantino

Obsazení Tim Roth, Kathy Griffin, Marc Lawrence, Paul Skemp, Marisa Tomei, Lawrence Bender, Sammi Davis

Délka 97 min.

Rok 1995

Cinemax pátek 20. 7. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC