Film / seriál

Prolhaní – Co je pravda a co lež?

Prolhaní – Co je pravda a co lež?
Skylink Live TV

Sledujte na HBO3 na skylink Live TV Sledovat

V roce 2017 poznamenaly filmový svět skandály s obtěžováním hereček a Zlatými glóby v černých róbách očividně vše nekončí. Také na televizních obrazovkách se bude řešit toto ožehavé téma v tajemné minisérii nazvané Prolhaní.

Prozatím šestidílný seriál (na rok 2019 se chystá druhá řada) vzešel z producentsko-scenáristické dílny dvojice Harryho a Jacka Williamsových, držitelů nominací na ceny BAFTA a Zlaté glóby. Jejich jména nejsou u filmu ještě tak „profláknutá“, takže se můžeme těšit na závan nového větru.

Celý seriál se točí kolem jednoho rande. Laura Newell (Joanne Froggatt) je mladá zapálená učitelka po čerstvém rozchodu, která se teď snaží dát život zase nějak do pořádku. Její snaha ale úplně nevyjde, protože otec jednoho z žáků, lékař Andrew Ellis (Ioan Gruffudd), jí navždy změní život. Oba k sobě něco strašlivě táhne, přitažlivost je až magická a hlavně oboustranná. Vyrazí si spolu na schůzku, i když je Andrew ženatý a Laura odmítá závazky. Večer probíhá dobře, čas jim společně příjemně plyne, a tak spolu skončí na jednom pokoji. Ráno však tak růžové není, žádný happyend v podobě osudové lásky, která překoná všechna příkoří, nečekejte. Laura totiž obviní Andrewa ze znásilnění… Co teď? Andrew se brání, že Laura lže, ale když ona je tak přesvědčivá. Kdo by nevěřil zlomené ženě, navíc slušné paní učitelce. Skutečnost však není tak jednoduchá, protože jasnost vzpomínek obou účastníků značně ovlivnila vysoká hladina alkoholu v krvi. Seriál tím dostává punc detektivky, kdy si skládáte dohromady jednotlivé kostičky a kontrolujete, jestli vám výsledný obraz sedí s chováním ústřední dvojice. Rozhodně se jedná o napínavou podívanou, která si docela otevřeně pohrává nejen s ožehavým tématem znásilnění, ale také s jeho zneužíváním. Co když si totiž Laura všechno jen vymyslela ze zvrácené touhy po pomstě všem mužům, kteří jí v životě ublížili? Nebo co když se ve své osamělosti snažila jen získat pozornost a prostě to přehnala? Co když prostě lže ona a Andrew je ve všem nevinně? Pravdu se dozvíte, jen když se podíváte na celou sérii.

Přitažlivost, jež vyústila v setkání hlavních hrdinů, které má pro ně i jejich rodiny dalekosáhlé důsledky

V poslední době se ostrovnímu království daří produkovat seriálové pecky. Prolhaní asi nepatří na úplný vrchol, tam bychom viděli spíš Panství Downton nebo The Crown, ale i tak jde o velmi kvalitní práci. Oba představitelé hlavních rolí dostávají ze svých postav maximum, a tak se i vy, diváci, budete se zaujetím jako na tenise chvíli dívat na jednu stranu a vzápětí na druhou, podle toho, kdo zrovna popisuje sled událostí. Trochu mysteriózní nádech dostává seriál také díky hercům, kteří si jakoby vždycky nechají něco pro sebe, máte prostě pocit, že vám ještě nějakou maličkost tají. Velmi slušné je také technické zpracování, hlavně prostřihy do osudné noci v prvním a druhém dílu nijak neruší, naopak pomáhají dotvářet napínavou atmosféru. A se vším dohromady doslova hraje na výbornou i hudba rovněž nepříliš známé dvojice Glenn Gregory a Berenice Scott. Celý seriál jakoby vypadl z klasického ranku HBO, žádná televizní odfláknutost, ale poctivá filmařina, která se snaží zaujmout diváky nejen příběhem, ale také precizním zpracováním.

Minisérii si rozhodně nenechte ujít. Donutí vás totiž přemýšlet nejen o současném dění v Hollywoodu, ale také o snadnosti, s jakou lze bez důkazů někoho obvinit ze zločinu.

Joanne Froggatt

Nikdy nebyla příliš známou herečkou. Sice tento obor vystudovala a v prvním seriálu účinkovala již ve svých 16 letech, přesto ji za kanálem La Manche téměř nikdo neznal. Vše se ale změnilo s úspěšným seriálem Panství Downton, kde si zahrála roli Anny Smithové.

Zajímavosti

Seriál se natáčí především v Deal na pobřeží Kentu a v Essexu.

Mimochodem, také postava Anny Smith v Panství Downton, kterou hrála Joanne Froggatt, řešila znásilnění.

Koukněte i na

Terapie

Seriál z produkce HBO vypráví autenticky příběhy pacientů doktora Marka Pošty (Karel Roden). Každý díl je do detailu propracován a běžným seriálům se vymyká svou formou i dějištěm.

Až tam nezbyl žádný

Pokud máte raději detektivky, neměla by vám uniknout excelentní adaptace Deseti malých černoušků Agathy Christie. Dobové kostýmy, skvělé herecké výkony a neskutečně napínavá atmosféra vás přikovou k obrazovkám.

Prolhaní

Film / seriál
Hodnocení FDB 50 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Samuel Donovan, James Strong

Scénář Harry Williams

Obsazení Joanne Frogatt, Ioan Gruffudd, Zoe Tapper, Warren Brown, Shelley Conn, Richie Campbell, Danny Webb

Délka 6 × 45 min.

Rok 2017

HBO3 sobota 3. 2. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC