Film / seriál

Cesta na vrchol

Romantické drama Top Gun

Osmdesátková kultovka Top Gun udělala z Toma Cruise mezinárodní hvězdu i miláčka žen.

Elitní výcvikový tábor pro nejlepší americké piloty je snem každého mladého letce. Dostanou se do něho také Pete „Maverick“ Mitchell a jeho parťák „Goose“. Jenže Maverick příliš neuznává pravidla a autority, a tak jde z jednoho maléru do druhého. Zachraňují ho vždy jeho přirozené instinkty a talent, který mu ostatní piloti závidí. Ale hrát si s ohněm se nevyplácí a Maverick záhy pozná, že život není jen bezstarostná jízda. 

Nejlepšímu absolventovi výcvikového kurzu se v každém ročníku říká Top Gun, takže není těžké uhodnout, kdo nakonec tohle označení získá. Celkově má tento snímek všechny základní atributy klasických filmů o hrdinech. Jako správný voják měl hlavní hrdina v armádě i otce, který za nevysvětlitelných okolností zmizel. Pak se musí zákonitě objevit osudová žena. A nakonec musí mít hlavní hrdina nějakého soka, který je také vynikající v tom, co dělá, ale chybí mu ona osudová špetka talentu navíc. Smíchejte tyto tři ingredience, oblečte urostlé mladé herce do slušivých uniforem a všechno řízněte propracovanými akčními scénami z nadzvukových letadel. Tohle je zaručený recept na hollywoodskou hitovku.

Nahoru a dolů

Jenže Top Gun velmi brzy přejde na pravidelný rytmus, kdy se střídají scény z letadel a leteckých soubojů se scénami z výcvikového tábora. A tady se ustálí nejen rytmus, ale také kvalita scén. Ty ze vzduchu lze označit za brilantní a ty ze základny za předvídatelné, až nudné. Režisér Tony Scott přesně věděl, jak pracovat s akčními scénami, ale rozhodně netušil, jak jednají a mluví zamilovaní lidé. A tak se z Top Gunu stává taková jízda na horské dráze. Jakmile hoši naskáčou do svých letadel, víte, že přijde napětí, zábava, že se bude na co koukat. Když však vylezou z kokpitů, začínají se hromadit klišé. Chemie mezi Cruisem a krásnou instruktorkou v podání Kelly McGillis prostě nefunguje. Jejich románek spíš připomíná záběry z barvotiskových reklamních spotů, což je obrovská škoda. Kdyby dokázali do svého vztahu dostat podobnou energii, která čiší z leteckých scén, dostal by se tento film o dva levely výš. 

Také scény s Icemanem (Val Kilmer), hlavním Maverickovým soupeřem, jsou jako vystřižené z učebnice filmových škol. Nejdřív se kluci nesnáší, pak je vzájemná soutěživost žene k lepším výkonům, a nakonec si projeví vzájemný respekt. 

Takže to, co z Top Gunu udělalo hit, jsou jednoznačně letecké scény a samozřejmě urostlí hollywoodští mladíci v čele s Tomem Cruisem. A po pravdě, který mladíček na začátku devadesátých let frajersky neprotáčel propisku mezi prsty a netoužil být borec jako Maverick. 

Zajímavost

Film byl sice úspěšný, ale reální absolventi opravdového Top Gunu ho prý nesnáší. Když někdo z pilotů ve vzduchu ocituje nějakou hlášku z filmu, automaticky dostává pokutu v hodnotě pěti dolarů.

Top Gun

Film / seriál
Hodnocení FDB 74 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Tony Scott

Scénář Jim Cash, Jack Epps Jr.

Obsazení Tom Cruise, Kelly McGillis, Val Kilmer, Anthony Edwards, Tom Skerritt, Michael Ironside, John Stockwell

Délka 110 min.

Rok 1986

Cinemax středa 6. 5. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC