Film / seriál

Ptáčníkův syn

Ptáčníkův syn – švédské historické drama

Uhrančivě emotivní švédské drama o nelehkém životě obyvatel vzdálených Faerských ostrovů na konci 19. století.

Ptáčník Esmar denně riskuje život, spouští se po strmých pobřežních útesech k nedostupným ptačím hnízdům, aby uživil svou rodinu. Zoufale potřebuje syna – dědice. Jen tak by mohl, podle zdejších starých zákonů, zůstat v pronajatém domku. Do svých 40. narozenin musí tuto podmínku splnit. Nyní je mu 39 let a jeho žena je těsně před porodem třetího potomka. Všechny naděje jsou zmařeny, když mu porodí třetí dceru.

Zoufalému Esmarovi nezbyde než přistoupit na radu majitelky zdejšího hostince Livie, jejich rodinné přítelkyně. Ta navrhuje, aby Esmarova žena zkusila počít dítě s jiným mužem. A rovnou má i vhodného kandidáta, svého milence, kapitána francouzské lodi, která na ostrovy zajíždí. Ovšem důsledky tohoto kroku pro všechny zúčastněné nikdo nedohlédl. 

Seversky drsná romantika

Téma filmu je docela zajímavé, jelikož osud celé rodiny závisí vlastně na náhodě. Na konci 19. století plánované rodičovství navíc ještě podmíněné konkrétním pohlavím dítěte nebylo nic jednoduše uskutečnitelného. Jaká je pravděpodobnost, že z jedné jediné noci vzejde, co má? Asi tak jedna ku milionu. Ovšem Liviin plán se přeci jen vydařil, ale žádný čin nezůstává bez následků. Takže místo toho, aby narození syna představovalo šťastný konec příběhu, teprve s touto událostí začíná opravdové drama. Jedna noc totiž naruší vztahy v rodině, důvěru mezi manželi, naruší i dlouholeté přátelství a zároveň díky ní vznikají nové, zcela nečekané vztahy. 

To vše by vystačilo alespoň na dva samostatné filmy. Režisérovi a zároveň také scenáristovi Richardu Hobertovi se vše podařilo umně zakomponovat do jediného a nutno podotknout, že velmi zajímavého snímku. Ale nečekejte drama plné hlasitých hádek, v duchu severské poetiky jsou i zde emočně vypjaté situace neokázalé a nepřehnané. Dramatický příběh navíc dokresluje podmanivá hudba a záběry drsné, přesto však okouzlující přírody tohoto nehostinného a nepřístupného kouta světa.

Zajímavost

Podobný příběh se údajně skutečně na Faerských ostrovech stal. Dnes se na ostrovech traduje jako místní legenda.

Ptáčníkův syn

Film / seriál
Hodnocení FDB 70 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Richard Hobert

Scénář Richard Hobert

Obsazení Sébastien Courivaud, Vígdis Hentze Bjørck, Rudi Köhnke, Livia Millhagen, Jørgen Langhelle, Hedda Rehnberg

Délka 105 min.

Rok 2019

Cinemax sobota 15. 1. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC