Film / seriál

Měli jste špatný den v práci?

Bod varu – britský thriller

Určitě ne tak špatný jako Stephen Graham v roli šéfkuchaře Andyho. Unikátní britské drama natočené tzv. na jeden záběr odhalí, co vše se může zkazit za jeden večer v luxusní restauraci a jak to vypadá, když šéfkuchaře, personál i hosty pohltí stres.

Režisér Philip Barantini se ukázal jako odvážný tvůrce, jelikož pro svůj první celovečerní film si zvolil metodu jednoho záběru, a rozhodně se to vyplatilo. Bod varu je velice autentický snímek, a když vám při jeho sledování bude zrovna něco vonět v kuchyni, úplně zapomenete, že jste doma, a ne v restauraci s Andym.

Středobodem všeho dění je šéfkuchař Andy (Stephen Graham), kterému všechno obrazně řečeno padá na hlavu už cestou do práce. Tam dorazí se zpožděním a nestačí se divit. Tohle bude hodně špatná noc. Přišla hygiena a ejhle, našli v jeho kuchyni nedostatek ‒ někdo z personálu si myl ruce ve špatném umyvadle a také teploty v lednicích nejsou ideální. Řekněte sami, trochu hnidopišství. Andy tak přichází do napjaté atmosféry, která během večera dál eskaluje. Všechny rezervace jsou obsazené, přesto přicházejí další hosté, jelikož hosteska jich přijala příliš mnoho. A navíc má dorazit další, poněkud škrobený a neoblíbený šéfkuchař. A ten s sebou přivede ještě vyhlášeného gastrokritika. Ani na straně personálu nepanují nejvřelejší vztahy. Ne všichni přišli do práce včas, v kuchyni dělá zmatek Francouzka, která úplně nerozumí všem pokynům (mimochodem, to ona si myla ruce ve špatném umyvadle), chybí zboží atd. atd. Prostě klasická řetězová reakce, kdy jeden problém navazuje na druhý, a Andy má pocit, že drží v rukách odjištěný granát. 

Přitom se celý film odehrává v podstatě jen na dvou místech ‒ v kuchyni, kde se to hemží lidmi, emocemi a problémy, a v samotné restauraci, kde vše musí vypadat uhlazeně a klidně. Občas si budete připadat jak při sledování tenisu, jak kamera přechází z jedné strany na druhou. 

Tím nejpodstatnějším, co dělá tento film tak výjimečným, jsou herecké výkony. Jednotlivé postavy jsou jasně dané, rozpoznatelné, takže ani ve změti lidí ve stejnokrojích v kuchyni si nikoho nespletete. Jako z jiného světa například působí nezvykle klidný cukrář, jehož maličká část pracovní plochy je jako ostrůvek klidu v rozbouřeném moři. Vlastně byste neřekli, že sledujete herce, a ne profesionální kuchaře. Bod varu prostě představuje filmovou lahůdku, ve které najdete vyvážený poměr chutí. Vše je ale natočeno s takovou nečekanou lehkostí jako jsou připraveny nejvybranější dezerty v nejvyhlášenějších podnicích.     

Zajímavost

Aby bylo vše dokonalé, všichni herci strávili dost času v kuchyni tzv. stínováním profíků ve svém oboru. Osvojili si nejen pohyby, ale i způsob komunikace.

Bod varu

Film / seriál
Hodnocení FDB 74,3 % Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz, Cinemax

Režie Philip Barantini

Scénář Philip Barantini, James Cummings

Obsazení Stephen Graham, Vinette Robinson, Jason Flemyng, Lourdes Faberes, Ray Panthaki, Malachi Kirby, Áine Rose Daly

Délka 92 min.

Rok 2021

Cinemax sobota 18. 6. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC