Film / seriál

Bestie v nás jen spí…

Noční zvířata – psychologický thriller

Thriller Noční zvířata se podobá temnému, horečnatému snu, v němž se krutost páchaná na nejbližších lidech vrací v podobě nečekané odplaty.

Úvodní zpomalené záběry nahých, morbidně otylých, starých mažoretek, které divoce křepčí v jakési obskurní show, zavalí diváky protichůdnými pocity – ošklivostí i zvědavostí. Jsou vstupenkou do lidského zvěřince, kde přežijí jen ti nejotrlejší a nejbezohlednější. Vstoupit do něj musíme všichni bez rozdílu… 

Zrodila se režisérská hvězda

Režisér Tom Ford svou adaptací románu Austina Wrighta Tony a Susan definitivně stvrdil svůj mimořádný talent, který byl ostatně čitelný již v jeho prvotině Single Man. Způsob, jakým tento bývalý módní návrhář a kreativní ředitel značek Gucci a Yves Saint Laurent, převyprávěl Wrightův znepokojivý příběh, je rafinovaný, elegantní i strhující zároveň.

Vše, co na něm teď miluješ, budeš za pár let nenávidět

Děj tohoto psychologického thrilleru se odvíjí v několika rovinách, které se splétají a zrcadlí, aby nakonec do sebe zapadly jako součástky hlavolamu, jenž řešitele odmění mrazivou pointou. Hlavní postavou příběhu je Susan (Amy Adams), úspěšná galeristka pohybující se v nejhořejších patrech losangeleské smetánky. Její dokonalý vzhled, hypermoderní luxusní byt, atraktivní a bohatý manžel, to vše jako by vypadlo z křídového katalogu snů nejedné mladé ženy. Ve skutečnosti je Susan osamělá a nešťastná. Ztratila smysl své práce, manžel je k ní lhostejný a podvádí ji. A právě ve chvíli, kdy je nejzranitelnější, obdrží od svého bývalého manžela Edwarda (Jack Gyllenhaal) rukopis jeho dosud nevydaného románu Noční zvířata. Zvědavě se pustí do čtení. Příběh, který je Susan dedikován, ji okamžitě pohltí.

Na cestě

Román nás ostrým střihem přenese z dokonalé Susaniny rezidence do zaprášeného, venkovského Texasu. Sledujeme příběh Tonyho (opět Jake Gyllenhaal), jeho manželky a dcery, kteří jsou v noci na cestě přepadeni trojicí primitivních násilníků. Hlava gangu – Ray představuje zběsilé, živočišné zlo bez příčiny, kterému se submisivní Tony nedokáže vzepřít. Střet obou obou tak odlišných mužů končí nevyhnutelně tragédií. Jako bychom se ocitli v některém z krutých příběhů Cormaca McCarthyho nebo Flannery O’Connorové.

Za zmínku zcela určitě stojí postava svérázného policisty Bobbyho v podání vynikajícího Michaela Shannona, který se objevuje na scéně, aby Tomovi pomohl nastolit spravedlnost bez dlouhých cavyků.

Do hlubin noci

Množící se paralely mezi fiktivním příběhem Tonyho a Susaninou minulostí dávají tušit, že román je ve skutečnosti metaforou jejího předchozího manželství. Vztahu, který Susan bezohledně ukončila proto, že se jí Edward zdál příliš naivní, romantický a neambiciózní. Jinými slovy – nepoužitelný ve světě silnějších a dravějších zvířat, jejichž vzorem ji mohou být její rodiče, především její matka (Laura Linney).

Chladnokrevně

Skvěle zahraný, režírovaný a vizuálně do posledního detailu promyšlený film, vypráví o utrpení, které způsobujeme lidem kolem sebe, často neuvědoměle, z podstaty svých sobeckých povah. Jenže i oběti se dokáží poučit, probudit v sobě potlačovanou agresi a stát se součástí nemilosrdného lidského bestiáře. Je na nich, jestli se spokojí se spravedlností, nebo zavětří vůni pomsty a půjdou po její stopě nemilosrdně dál až do zničujícího konce. Tato volba čeká Tonyho i Edwarda.

Amy Adams

Amy Adams (1974) složili hold za roli Susan recenzenti snad všech světových filmových magazínů. Tato oceňovaná herečka širokého výrazového rejstříku budí pozornost snad ve všech svých filmových rolích. Nejnověji je k vidění ve filmu Liga spravedlnosti Zacka Snydera, příští rok se předvede v hlavní roli ve filmu Janis Joplin: Get It While You Can. Šest nominací na Oscara sice dosud neproměnila, zato Zlaté Glóby má doma už dva. 

Noční zvířata

Film / seriál
Hodnocení FDB 71,1 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax, Profimedia.cz

Režie Tom Ford

Scénář Tom Ford

Obsazení Amy Adams, Isla Fisher, Jake Gyllenhaal, Armie Hammer, Aaron Johnson, Michael Shannon, Laura Linney

Délka 115 min.

Rok 2016

Cinemax neděle 3. 10. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC