Film / seriál

Banshee III.: Šerif není, čím se zdá být

Banshee III.

Jeden z nejkrvavějších seriálů současnosti s ostrou nahotou, drsnými scénami, divnými rodinnými vztahy a incestem začíná ve třetí sérii znovu od nuly. Skoro.

Dvouletý plán tvůrců seriálu Banshee se loni dočkal zdárného konce. Kruh se svým způsobem uzavřel. Jenže řešením starých problémů se staly problémy nové. Třetí řada začíná nějaký měsíc po událostech ze zatím posledního dílu a atmosféra v pensylvánském zapadákově, zabydleném podivnými Amiši a nespokojenými indiány, má k idylce daleko. 
 
Z vězení propuštěný zločinec Lucas Hood, který se vydává za místního šerifa, se sice zbavil dávného nepřítele i s celým jeho ukrajinským gangem, ale zároveň přišel o starou lásku. Našel novou, a jeho nezletilé dceři konečně došlo, komu ve skutečnosti vděčí za svou existenci. Už tak komplikované vztahy se zamotaly ještě víc.  
 

Akce a reakce 

„Třetí série je stejně nabitá akcí jako obě dvě předchozí, možná ještě víc. Ale ani tentokrát nechybí solidní drama. Dáváme si záležet na tom, aby akční a dramatická stránka seriálu zůstaly vyvážené. Což se podle mě tentokrát zvlášť povedlo,“ tvrdí Anthony Starr, který hraje falešného šerifa Lucase Hooda. „Třetí série začíná neobvykle, protože Lucas je na tom úplně jinak, než jsme byli doposud zvyklí. Je klidný a svým způsobem uvolněný, protože se zbavil Rabbita. Jeho největší nepřítel zemřel, takže mu poprvé nic nehrozí.“ 
 
Rabbit byl ukázkový padouch, Darth Vader, „zaměstnavatel“ hlavního hrdiny v dávných časech, kdy se živil profesionální zlodějinou, stojí v čele stejně temných ukrajinských gangsterů. Jenže spát s dcerou šéfa se nevyplácí. A tak dnešní šerif skončil za mřížemi. Když si odseděl několik dlouhých let za mřížemi, zamířil za ztracenou milou, ukrytou před naštvaným otcem v zastrčeném městečku, kde události nabraly rychlý spád. Šťastný konec nepřišel. „Když jde něco dobře, musíme to pokazit,“ recituje Starr mantru seriálu. „Prostě zničit.“
 

Nic není svaté

Smrt obávaného nepřítele se pro hlavního hrdinu a jeho bývalou nestala příležitostí znovu si padnout do náruče. Tvůrci si dávají pozor, aby se ze seriálu nestala soap opera. Hlavní hrdina je navíc s jinou ženou. Nakolik se pro falešného šerifa stane komplikací fakt, že to je jeho podřízená, také policistka, teprve uvidíme. Dostihne ho právo a pořádek? Faktem je, že jediný zákon, který v Banshee platí, zní: Nic není svaté. Také třetí série startuje šokem. Krev špiní ruce i posledních čestných hrdinů. A bude hůř. 
 
Zatímco se Lucas Hood porve s čerstvě přiznaným otcovstvím a problémovou náctiletou dcerou, střet s místním králem zločinu se vyhrotí na nože. „Lucas a Proctor jsou v podstatě jedním a tím samým člověkem,“ myslí si Starr, když přijde řeč na bývalého Amiše s prsty v organizovaném zločinu. „Jsou si hodně podobní a hodně se toho mezi nimi odehraje. On je zloduch a já jsem hodný zloduch,“ směje se. „Takže narazíme. To je jisté,“ říká o srážce, k níž se očividně schylovalo už od první epizody, navzdory tomu, že si antihrdinové jednou či dvakrát vzájemně vypomohli. Banshee zkrátka čekají nové trable. Z řetězu se dokonce utrhl i místní indiánský gang a falešný šerif s vlastní partičkou zlodějů pořád vyhlíží poslední fušku, která by ho zaopatřila do předčasného důchodu. Ve třetí sérii opravdu bude hodně akce. „Není to o nic jednodušší. Akční scény jsou pořád větší a náročnější a já přitom stárnu,“ tvrdí Starr. „Nejsem žádný drsňák, takže když točíme akci, většinou skončím pěkně zmlácený. Ale taková už je moje práce.“ Jako žádná jiná. 

Banshee III.

Film / seriál
Hodnocení FDB 94 %
Foto HBO

Režie S.J. Clarkson, Ole Christian Madsen, Miguel Sapochnik, Greg Yaitanes

Obsazení Antony Starr, Ivana Milicevic, Rus Blackwell, Matt Servitto, Trieste Kelly Dunn, Frankie Faison, Demetrius Grosse

Délka 60 min.

Cinemax úterý 10. 2. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC