Film / seriál

Není dýmu bez ohně

Drama Až přijde oheň

Oheň je dobrý pomocník, ale špatný pán. K našim životům však neodmyslitelně patří.

Zvláště v některých krajích světa řádí oheň velmi často. Do života Amadora ve snímku Až přijde oheň zasáhne několikrát, a to fatálně. Amador si totiž coby žhář musí odpykat trest ve vězení poté, co málem vypálil vesnici, ve které žije. Po návratu domů se snaží žít co nejpoklidněji. Stará se o dům a o pár krav. Vypadá to, že galicijské kopce, nádherná příroda a život na zapadlé vesnici Amadorovi prospívají. Ovšem do té doby, než se opět objeví hustý oblak dýmu...   

Poetika především

Až přijde oheň představuje netypický snímek. Je to spíše zamyšlení nad stavem světa, nad námi lidmi než klasický výpravný film s pevnou dějovou linií. Ano, je zde Amador vracející se do rodné vsi se stigmatem žháře. Je tu jeho matka a její krávy, jsou tu vesničané a jejich posměšky a je tu samozřejmě také oheň. Ale všechno je pospojováno spíš jen útržkovitě. Čekáte-li v závěru nějaké rozuzlení, žádné nepřijde. Tento film je o lidech, o stromech a o ničivých silách, kterým můžeme bránit jen do jisté míry.

Amadore, nemáš oheň?

Svým způsobem jde o filmovou báseň. Je sice zajímavé, do jaké míry jde o fikci a do jaké míry možná i o dokument, jelikož Laxe natáčí s neherci, s reálnými lidmi a my můžeme jen hádat, nakolik jsou jejich osudy smyšlené (třeba v případě hlavního hrdiny, jehož hraje Amador Arias). Naprosto úžasná je pak jeho matka, kterou hraje Benedicta Sánchez. Středobodem jejího života jsou její krávy, bezmezně tato zvířata miluje mimo jiné proto, že jsou to její jediné věrné společnice a nejsou záludné jako lidé. Když se Amador vrátí domů, čekali byste, že přijde nějaká změna, ale ne, život v horách stále běží stejně dál svým pomalým tempem. I když je jeho matka ráda, že má syna zpět, téměř nehne brvou, když ho po letech uvidí. A konec, žádné psychologické sondy, proč to tak je. Prostě jen denní rutina v poetické krajině.

V poslední třetině filmu přichází požár. Kdo jej založil? Je to dílo přírody, nebo člověka? Kdo ví. Vy budete jen uhranuti neskutečnými záběry ohně polykajícího lesy. A budete uvažovat, jak v takovémto světě můžeme žít. Toť vše. Žádná dramata, žádné zvraty, prostě jen čekáte, až přijde oheň.

Až přijde oheň

Film / seriál
Hodnocení FDB 50 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Oliver Laxe

Scénář Oliver Laxe, Santiago Fillol

Obsazení Amador Arias, Benedicta Sánchez, Inazio Abrao, Elena Fernández, David De Poso

Délka 85 min.

Rok 2019

Cinemax čtvrtek 5. 11. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC