Film / seriál

5 × Jake Gyllenhaal

5 × Jake Gyllenhaal

Je s podivem, že Jake Gyllenhaal ještě nemá na svém kontě Oscara, tento talentovaný herec totiž zahraje prakticky kohokoliv a pro své role je schopen hodně obětovat. Přinášíme vám přehled pěti jeho hereckých poloh, které zvládá naprosto s přehledem.

Romantik

Strhující romantické drama britského režiséra Johna Maddena (Zamilovaný Shakespeare) vypráví o vynikajícím profesorovi matematiky Robertovi (Anthony Hopkins), který díky nemoci ztrácí kontakt s realitou. Na pomoc mu přijíždí dcera Catherine (Gwyneth Paltrow), ale otec jí zanedlouho umírá. Už tak těžkou situaci začne komplikovat Robertův bývalý student Hal (Jake Gyllenhaal), který si chce prostudovat profesorovu práci a Catherinina sestra Claire (Hope Davis) toužící po otcově dědictví. Snímek je filmovou adaptací stejnojmenné divadelní hry Davida Auburna, který za ni dostal spoustu ocenění, a to včetně Pullitzerovy ceny a ceny Tony. Auburn společně s Rebeccou Miller, dcerou slavného dramatika Arthura Millera, napsali scénář, na rozdíl od divadelní hry do něj ale přidali několik dalších vedlejších postav. Zajímavostí je, že Gwyneth Paltrow si roli Catherine zahrála už předtím v původní hře.

Důkaz / Cinemax / 1. července
 

Sportovec

Sportovní drama Antoina Fuquy, režiséra Training Day, je o pádu na dno a touze dostat se zpátky na výsluní. Hlavním hrdinou je boxer Billy Hope, který má všechno – honosný dům, milující rodinu a je na vrcholu své slávy, jenže manželka Maureen (Rachel McAdams) ho prosí, aby s boxem skončil a věnoval se více dceři Leile. Billy se rozhodne odejít a konec kariéry oznamuje na sportovním galavečeru, během něhož se ovšem dostane do vážné potyčky s dalším boxerem, která vygraduje střelbou a smrtí Maureen. Billyho svět se hroutí, ztrácí totiž nejen milovanou ženu, ale i dceru, kterou mu soud odebere kvůli nevyrovnanému chování. Jeho jedinou nadějí je návrat k boxu, za pomoci trenéra Tita (Forest Whitaker) se pokouší získat zpět nejen zašlou slávu, ale i lásku své dcery. Hlavní roli měl ztvárnit rapper Eminem, nakonec ji získal Jake Gyllenhaal a prošel kvůli ní intenzivním tréningem, dokonce nastoupil do tréninkových zápasů s opravdovými boxery.

Bojovník
 

Detektiv

Psychologický krimi thriller, který postupně buduje napětí až k nevydržení, natočil kanadský režisér Denis Villeneuve (Sicario, Příchozí) a připravil divákům nervy drásající podívanou. Během Díkuvzdání zmizí z klidného předměstí dvě malé holčičky Anna a Joy, po nichž je okamžitě vyhlášeno pátrání. Celé sousedství je na nohou, rodiny s pomocí přátel prohledávají okolí, ale dívky jsou stále nezvěstné. Pak je objeven starý karavan, který parkoval před domem, kde si hrály, a k případu je povolán detektiv Loki (Jake Gyllenhaal), který ihned zatýká řidiče karavanu, postiženého Alexe (Paul Dano). Ten je ale pro nedostatek důkazů po čase propuštěn, a přestože oficiální pátrání pořád pokračuje, Keller (Hugh Jackman), Annin otec, bere spravedlnost do svých rukou. Režisér a Jake Gyllenhaal spolu už jednou spolupracovali a detektiva si herec rovněž už zahrál, a to ve filmu Zodiac (2007).

Zmizení
 

Podivín

Sociopat Lou Bloom (Jake Gyllenhaal) žije v Los Angeles a pracuje jako reportér na volné noze. Natáčí spolu s kameramanem Rickem (Riz Ahmed) záznamy trestných činů a dopravních nehod pro místní zpravodajskou stanici, libuje si v jejich syrovosti a na místě je vždycky jako první. Svou prací se stává posedlý a pomalu stírá hranice mezi pouhým pozorovatelem a účastníkem. Jak daleko je ochoten zajít, aby měl vždy exkluzivní příběh? Jake Gyllenhaal byl za svůj výkon nominován na cenu Bafta i Zlatý Glóbus, kvůli roli zhubl devět kilogramů, aby vypadal hladově a zapáleně pro věc, a to i přesto, že hubený vzhled Loua nebyl ve scénáři. Do postavy se vžil natolik, že před natáčením přestal téměř jíst, nestýkal se s přáteli a zvykal si na noční život.

Slídil
 

Voják

Režisér Americké krásy Sam Mendes ve svém válečném dramatu zavádí diváky mezi americké vojáky bojující na Blízkém východě během války v Zálivu a nabízí kritickou ale i zábavnou sondu do jejich života. Hlavním hrdinou je dvacetiletý zelenáč Anthony Swofford (Jake Gyllenhaal), který se stal vojákem jen proto, aby pokračoval v rodinné tradici, takže vůbec nevěděl, co ho čeká. Když ho vyhodí uprostřed nekonečné pouště v šíleném horku s desetikilovým batohem na zádech a s puškou v ruce s nepřáteli všude kolem, tak zjistí, že být vojákem nebude taková sranda. Naštěstí není v ošemetné situaci sám a se svými spolubojovníky se se vším snaží vyrovnat pomocí humoru a sarkasmu. Nic jiného jim totiž ani nezbývá. Další role ztvárnili Jamie Foxx, Peter Sarsgaard, Chris Cooper a Kevin Foster.

Mariňák

Důkaz

Film / seriál
Hodnocení FDB 69,3 %
Foto profimedia.cz, Cinemax, Forum Film CZ

Režie John Madden

Obsazení Gwyneth Paltrow, Anthony Hopkins, Jake Gyllenhaal, Hope Davis, Tobiasz Daszkjewicz, Gary Houston, Anne Wittman

Délka 101 min.

Rok 2004

Cinemax sobota 1. 7. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC