Film / seriál

4 × hudební filmy

4 × hudební filmy

V posledních letech nabývají muzikály či filmy s hudební tematikou opět na popularitě. Přinášíme vám přehled čtyř z nich, které si rozhodně zaslouží vaši pozornost.

London Town

Celkem čtvrtý film režiséra Derricka Borteho je zasazen do 70. let minulého století a čiší z něj energie tehdejšího punkového undergroundu. Hlavním hrdinou hudebního dramatu je patnáctiletý Shay (Daniel Huttlestone), který žije na londýnském předměstí bez jakékoliv perspektivy a musí se starat o celou rodinu, protože jeho matka-feťačka ji opustila a otec je po nehodě na několik týdnů upoután na lůžko. Setkání ve vlaku s nekonformní dívkou Vivian (Nell Williams) ale změní jeho život – ze sluchátek se jí totiž line hudba skupiny The Clash, díky které se Shayovi otevírá úplně nový svět plný vzdoru proti establishmentu. Přímo uprostřed nově vznikající punkové scény v Londýně zažívá první lásku a nečekaně se seznámí i se samotným charismatickým frontmanem The Clash Joem Strummerem, kterého výborně ztvárnil Jonathan Rhys Meyers.  

Cinemax / 2. srpna

The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years

Dokument Rona Howarda o jedné z nejlegendárnějších kapel všech dob vypráví příběh jejích koncertních let z pohledu jak samotných členů, tak fanoušků a okolního světa. Brouci koncertovali od června 1962 až do srpna 1966 a vystoupili 815 krát v 15 různých zemích a v 90 městech po celém světě od Evropy po Austrálii. Díky jejich turné vznikl kulturní fenomén, nyní nazývaný jako „Beatlemánie“. Dokument byl sestaven z více než 100 hodin vzácných a dosud nezveřejněných záběrů a kromě řady nových a podrobných rozhovorů s Paulem McCartneym, Ringo Starrem a řadou dalších osobností, které si tour pamatují, jako třeba Whoopi Golberg, také zahrnuje záznam dvanácti koncertů. Film ukazuje i vystřižené scény a také nabízí pohled na kreativní proces kapely při tvorbě legendárního alba Abbey Road. 

Sing Street

Režisér snímků Once a Love song John Carney natočil v roce 2016 další film s hudební tematikou, tentokrát o osmdesátých letech v Dublinu. Hlavní hrdina Conor právě prožívá pubertu, jeho dospívání je ale negativně poznamenáno rozpadem manželství rodičů a přestupem na levnější školu kvůli otcově ztrátě zaměstnání. V novém prostředí se stává terčem šikany, pak ale potkává krásnou Raphinu, do které se zamiluje a zapomíná na okolní svět. Rozhodne se dívku získat, a proto jí nabídne roli v klipu své zatím ještě neexistující kapely. Hlavní postavy si pro větší autenticitu zahráli noví, téměř neznámí herci, většina písniček Conorovy skupiny pak byla složena skladatelem Gary Clarkem a Adam Levine z kapely Maroon 5 napsal pro film společně s Glenem Hansardem písničku Go Now.

Božská Florence

Meryl Streep září v roli nejhorší zpěvačky všech dob, která jí oprávněně zajistila již 20. nominaci na Oscara. Florence Foster Jenkins byla bohatá mecenáška hudby žijící v New Yorku v první polovině 20. století. Kromě podpory místní umělecké scény si vzala do hlavy, že se stane profesionální a hlavně slavnou zpěvačkou, navzdory tomu, že zpívá naprosto otřesně a před krutou pravdou a oprávněnou kritikou ji chrání její nejbližší okolí v čele s manažerem a přítelem v jedné osobě Clairem Bayfieldem (Hugh Grant). Ani ten ale nedokáže zabránit Florenciným plánům na uspořádání velkolepého koncertu v Carnegie Hall společně s dvorním pianistou Cosmé McMoonem (Simon Helberg). Pochopí konečně Florence, že je kvůli nedostatku talentu všem pro smích? Režisér Stephen Frears (Philomena) se poctivě držel reálií a za svůj snímek získal letos nominaci na Zlatý Glóbus.

London Town

Film / seriál
Hodnocení FDB 75 %
Foto Cinemax,The Weinstein Company, Bioscop, Mirius FD

Režie Derrick Borte

Obsazení Natascha McElhone, Jonathan Rhys Meyers, Dougray Scott, Tom Hughes, Daniel Huttlestone, Kerry Howard, Sam Robertson

Délka 92 min.

Rok 2016

Cinemax středa 2. 8. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC