Dokument

Mars – sci-fi, nebo blízká budoucnost?

Astronaut na Marsu

Jak vypadá mise na jinou planetu? Co všechno je potřeba zvládnout a jaké nástrahy čekají na posádku? Zcela unikátní seriál Mars vás vezme na neuvěřitelnou výpravu na našeho rudého souseda.

Lidé o obydlení jiné planety sní nespočet let. Nyní se mluví o tom, že kolonizace dalšího světa bude pro přežití lidstva nutností. Je to vůbec možné? Spousta filmů z žánru sci-fi se nás snaží přesvědčit, že ano. A k realitě mají možná blíž, než si umíme představit (třebas takový MarťanMattem Damonem). Pro vědce to totiž není otázka toho, jestli jsme schopni takovou misi podniknout, ale jestli bychom to vůbec měli udělat.

Tým programu National Geographic se rozhodl, že prozkoumá lidské, vědecké i filmařské možnosti v ambiciózním projektu, který má misi na Mars naprosto reálně simulovat. V šestidílné minisérii se můžete těšit na profesionální filmové záběry, nejmodernější animační techniku a rozhovory s prvotřídními vědeckými kapacitami. Za něco takového by se nemuseli stydět ani v Hollywoodu. „Brian (Grazer, pozn. red.) a já spolu s našimi přáteli z Radical jsme chtěli nejen vytvořit dokument o snaze dobýt Mars, ale především to udělat skutečně velkolepou filmovou cestou,“ říká výkonný producent Ron Howard.

„Divákům nabídneme informace i živou akci. Ambiciózní představa NGC o konečné podobě byla pro nás skutečnou výzvou.“ Budete tak mít možnost sledovat celý proces od výběru sponzorů přes výcvik kosmonautů a jejich nelehkou cestu na Mars provázenou mnohými technickými komplikacemi až po následnou snahu vybudovat na rudé planetě obyvatelnou základnu. Děj je situován do roku 2033, tedy do ne až tak vzdálené budoucnosti a kromě zajímavých vědeckých názorů a objevů na vás čekají také praktické návody – jak si vyrobit vodu nebo kyslík.

Tuto vesmírnou podívanou si rozhodně nenechte ujít a každou neděli sledujte, jak lidstvo překonává samo sebe.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Mars

Dokument
Foto Nat Geo Channel

Délka 6×60 min.

neděle 4. 12.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC