Rozhovor s hercem Václavem Matějovským

Těším se, až vytáhnu padák ze skříně

Rozhovor s hercem Václavem Matějovským

Mile překvapil jako sebevědomý právník Martin v seriálu O mě se neboj na Nově, překvapení byla i jeho účast v letošním Survivoru, jeho hlas zní v komentářích reality show Love Island. A letos je Václav Matějovský jednou z hvězd Letních shakespearovských slavností.

Vy a Survivor? To jste tak soutěživý typ, že jste se vrhnul i do něj?

Soutěžím, jen když to má pro mě smysl. Šlo mi o dobrodružství, sáhnout si na dno a zjistit, co na tom dně dokážu vymyslet. Tam jsem se, bohužel, kvůli zranění nedostal, ale i tak to stálo za to.

Povídejte.

Spát v dešti a v zimě na dřevěné podlaze. Nejíst, a přesto bojovat na plno. Zní to kýčovitě, ale je to tak. Zároveň zkusit nemyslet na to, co bude člověk dělat za týden, za den nebo za pět let. Jestli si pořídit hypotéku, postavit barák a založit rodinu. Nebo vyrazit na dovolenou. Že máte poslat e-mail do práce a nesmíte zapomenout nakoupit a ještě uklidit. A vlastně ještě na poštu. Myslet na kariéru. A ještě na tohle a pak na tamto. Na ostrově to bylo: „Máme dneska rybu? Fajn, tak máme hotovo. Pojďme se podívat na západ slunce. Nemáme rybu? Fajn, tak se pojďme podívat na západ slunce.“

Přihlásil jste se sám?

Byl jsem osloven televizí Nova. A jsem rád, že to udělali, sám bych se k tomu asi nedokopal.

Když chcete soutěžit v Survivorovi, je výhodou být na dobré fyzické úrovni?

Je i není třeba. Ti, co byli velmi fyzicky zdatní, vypadli občas hned na začátku. Je to o kombinaci svalů, dovedností, ale i hlavy.

A jak jste na tom s fyzičkou Vy?

Sport mám rád, hlavně ten adrenalinový. Už dva roky skáču padákem a mám za sebou skoro osmdesát samostatných seskoků. To je něco, co mě aktuálně nejvíc baví. Po úrazu s kolenem mi ale teď padák leží doma ve skříni.

Co po Survivorovi zkusit nějakou další reality show? Nova teď chystá Big Brothera, bude jistě i další řada Love Islandu...

Na Love Islandu pracuji v zákulisí, jsem hlas, který diváci v dílech slýchají, takže už na to mám trochu zkreslený pohled. Navíc mám přítelkyni. Spokojenou. Snad… Kruci, nezapomněl jsem doma vyndat pračku? (smích) Do Survivoru jsem nešel kvůli reality show, ani kvůli popularitě, ale čistě za dobrodružstvím. Takovým, jaké bych v Big Brotheru nejspíš nenašel. Ale těším se na to v televizi!

I v té Vás v poslední době vídáme čím dál víc, naposledy v seriálu O mě se neboj, kde jste si zahrál s Veronikou Arichtevou. A teď Vás můžeme vidět i na Letních shakespearovských slavnostech!

Baví mě oba světy, ten divadelní i ten filmový a televizní, a baví mě to střídat. Jednou tohle a pak zas tamto. Nerad zůstávám dlouho na jednom místě. Divadlo jsem dlouho nehrál, a tak jsem se na něj zase těšil.

Sport mám rád, hlavně ten adrenalinový. Už dva roky skáču padákem a mám za sebou skoro osmdesát samostatných seskoků.

Co Vám proběhlo hlavou, když nabídka na roli v letošní novince, komedii Jak se vám líbí, přišla?

Že je to velké sousto. Časově i herecky. Snažím se rozhodovat rychle, než přijdou ty hlasy v hlavě: „A je to dobrej nápad? Nebude to moc těžký? Zvládneš to?“ Ty přijdou až pak, ale když už na to předtím kývnete, tak se s tím musíte poprat. A na konci je člověk vždycky rád, že na to kývnul.

Dostáváte i hodně seriálových nabídek?

Dostávám asi průměrný počet nabídek. V létě začínám točit jeden seriál a na podzim další. Jsem rád, že už jsem ve fázi, kdy si projekty, alespoň trochu, mohu vybírat. Člověk ale v této branži neví, co bude dělat za rok, tak musí s odmítáním opatrně.

Máte čas se naopak na nějaké filmy nebo seriály podívat? Jaké patří mezi Vaše oblíbené?

Určitě. Doma mám pořádnou televizi a domácí kino. Když se doma díváme na film, musí být ticho a soustředěnost. Snažím se přítelkyni naučit, že ve filmu nejde jen o nějaký děj, ale i o střih, kameru, hudbu a další. Teď naposled jsem viděl Vyproštění 2. Miluju akci. Pracovalo na tom hodně mých kamarádů filmařů i kaskadérů. Jsem na ně i na Česko pyšný, že jsme tady zvládli takovouhle věc částečně natočit. Dost mě taky baví seriál Ted Lasso, který jsem se slzou v oku dokoukal a hledám, co dál.

Hrajete divadlo, začínáte natáčet seriál… a co nějaké mimopracovní radosti?

Až se dá dohromady koleno po operaci, co nejdříve vytáhnu padák ze skříně. Dále bych rád řidičský průkaz na motorku, a ještě jsem měl v plánu pilotní průkaz. Pak jsme chtěli s kamarádem vylézt na Mont Blanc. A určitě nějaké letní hudební festivaly. Pak zbrojní průkaz a do toho ještě strávit nějaký čas s přítelkyní. No, a než se nadějete, léto je u konce. Tak už asi chápete, proč vstávám tak brzo (směje se).

Narážíte na Vaši práci v rádiu, kde moderujete ranní show? V kolik jste vstával třeba dnes?

Dnes? Já posledních pár let vstávám pravidelně před pátou hodinou ráno. Rozhodně nebudu říkat, jak skvěle ozdravující to je, to není vůbec pravda. Každé ráno se ve 4.45 proklínám. Ve 4.46 už je to ale lepší a vím, proč to dělám.

 


Václav Matějovský (* 14. února 1996)

Plzeňský rodák studoval na katedře alternativního divadla na pražské DAMU, ale kvůli pracovnímu vytížení studia záhy zanechal. Před kamerou debutoval jako Mikuláš Seidl v nováckém seriálu Ulice, zahrál si Karla Havlíčka Borovského v Boženě, menší role měl i ve filmech Něžné vlny, Vybíjená nebo Teorie tygra. Velkou roli dostal nedávno v seriálu Novy O mě se neboj. Propůjčil hlas komentářům v reality show Love Island a již sedm let moderuje vlastní ranní show na Fajn Rádiu.

Rozhovor
Foto TV Nova

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC