Rozhovor s herečkou Marikou Šoposkou

Baví mě pestrost, ale chci se i uživit!

Rozhovor s herečkou Marikou Šoposkou

Jde z role do role, jen letos stihla natočit dva filmy – Vlny v režii Jiřího Mádla a Dvě slova jako klíč režiséra Dana Svátka. Herečka Marika Šoposká se také po dvouleté pauze vrací do seriálu Ordinace v růžové zahradě, a nyní ji můžeme vídat coby kriminalistku Markétu Fáberovou v podzimním hitu České televize, novém detektivním seriálu režiséra Jana Pachla OKTOPUS.

Hraní v seriálech máte evidentně zažité. Oblíbenou postavou u diváků je vaše doktorka Bibi z Ordinace v růžové zahradě. V seriálu OKTOPUS teď hrajete policistku Markétu Fáberovou, což ale taková sympaťačka není. Je to tak?

Je to tak. Kapitánka Fáberová v OKTOPUSu opravdu není moc milá a pozitivní postava. I když zase má v sobě takovou ostrost a sarkasmus, kterými by si diváka mohla získat. Ale určitě to není prvoplánově sympatická postava. Za to jsem ale ráda, je to úplně jiný charakter, než jsem doposud hrála.

Šla byste s ní na kávu?

Já s ní jo, ale myslím, že ona se mnou spíš ne. A kdybychom se na kávě sešly, určitě by toho se mnou moc nenamluvila. Má v oblibě být velmi stručná.

Můžete nám seriál trochu přiblížit?

Je to kriminální seriál, ve kterém se řeší odložené a promlčené případy. Z nějakého důvodu se znovu otvírají, a my, jako detektivové, se snažíme přijít po mnoha letech na nové stopy.

Jak se Vám točilo pod vedením režiséra Jana Pachla?

Já Honzu jako režiséra mám moc ráda. Vždycky, když si myslím, že té situaci nebo dialogu rozumím, on do toho dokáže vnést ještě něco navíc. Kouká se na věci z jiného úhlu než já, ale je to vždycky jak mozaika, která se posléze hezky poskládá dohromady.

V seriálu je velký prostor na to, aby člověk mohl tu postavu rozehrát podrobněji.

A jak jste si to užili s kolegy Miroslavem Krobotem nebo Kryštofem Hádkem? Bylo natáčení zábavné, nebo jste se naopak, jak se říká, nadřeli?

My jsme se za ten necelý rok, kdy jsme seriál točili, samozřejmě všichni nadřeli hodně. Celý štáb. Bylo strašné vedro, pak strašná zima, ale myslím, že jsme to zvládli skvěle. Mirek i Kryštof jsou skvělí parťáci, co si nestěžují a makaj. Za což jsem jim vděčná. Mám je oba moc ráda.

Čím pro Vás takové hraní v seriálu vůbec je? Je to jiná disciplína než hraní na divadle nebo ve filmu?

V seriálu je velký prostor na to, aby člověk mohl tu postavu rozehrát podrobněji. Divák s ní stráví mnohem více času než ve filmu. Film je mnohem koncentrovanější a přímočařejší. Divadlo je zase o tom momentu. O tom konkrétním večeru, propojení se s divákem. Všechny tyhle tři disciplíny jsou úplně jiné, ale ta pestrost mě baví.

Co rozhodne, že danou roli vezmete?

Když vím, že mě bude bavit roli hrát. Že má něco, co mě na ní zajímá a baví. Že tomu chci věnovat ten čas. Ale pořád je to práce, jako všechny ostatní. Takže se také snažím uživit.

Máte Vy osobně ráda seriály? Máte nějaký oblíbený z dětství a ze současnosti?

Strašně se mi líbil v poslední době Bílý lotos. Spíš sleduji zahraniční seriály, ale přiznám se, že já obecně na televizi moc nekoukám.

Letos jste dotočila film Vlny, který režíroval Jiří Mádl. Hrajete zde jednu z důležitých ženských postav. Prozradíte nám něco o ní?

Film jsme začali točit už někdy v dubnu. Je to příběh o obsazení Prahy a rozhlasu v srpnu roku 1968. Je to zase úplně jiný žánr i role. Scénář se hodně drží reálných událostí a sleduje osudy skutečných novinářů, i když zrovna moje postava je fiktivní. Hraju sekretářku a všechno to dění prožívám společně s novináři přímo v redakci. Spolu s Táňou Pauhofovou, která hraje tehdy známou novinářku Věru Šťovíčkovou, jsme v té chlapské partě v podstatě jediné dvě ženské postavy. Je to moc hezká práce, s Jirkou se známe dlouho a vždycky se mi s ním pracuje velice dobře. On je nejen skvělý herec, ale i režisér.

Když se vidíte ve filmech, ve kterých jste hrála, co Vás napadá?

Jak ten čas letí, a že teda taky zrovna nemládnu. A co jsem udělala špatně. To je zajímavý, nad tím, co se mi líbí, se nikdy nepozastavím, jen nad chybami.

Co Vás čeká pracovně v nejbližších měsících?

Teď budu chvíli točit zase Ordinaci v růžové zahradě. Vracím se asi po dvou letech, tak se tam moc těším.

 


Marika Šoposká (* 12. listopadu 1989)

Česká divadelní, filmová a televizní herečka. Vystudovala hudebně--dramatický obor na Pražské konzervatoři. Její první filmová role byla v pohádce Boháč a chudák. Mohli jsme ji vidět ve filmech Lidice, Poupata, Úsměvy smutných mužů, Já, Olga Hepnarová nebo v seriálech Ordinace v růžové zahradě, Vyprávěj, Dabing Street, Polda nebo Zločiny Velké Prahy. V roce 2021 se zúčastnila taneční soutěže StarDance. S manželem vychovávají dva syny.

Rozhovor
Foto ČT

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC