Film / seriál

Podmanivá detektivka se spoustou otázek

plakát k filmu Gone, Baby, Gone

Tísnivá atmosféra chudé bostonské čtvrti, která zrovna nepatří mezi ty nejupravenější ve městě – nefunkční rodiny, kde dospělí často řeší své problémy pomocí alkoholu a drog, děti se poflakují po ulicích, ve vzduchu je cítit zvláštní prázdnota. A najednou se tu ztratí čtyřletá holčička.

To je výchozí situace filmu Gone, Baby, Gone, který znamenal zásadní přelom v kariéře Bena Afflecka. Ten do té doby proslul spíše rolemi krasavce v trhácích typu Pearl Harbor, nebo jako milenec známých žen. Ben Affleck však tento film režíroval a sklidil za to obrovský respekt, a to naprosto zaslouženě. Šťastnou ruku měl i při volbě scénáře, jehož autor Dennis Lehane (mimo jiné autor scénáře filmu Tajemná řeka) proslul knihami o svérázném týmu soukromých detektivů. 

Právě ti zmizení malé Amandy vyšetřují. Policie totiž není schopna najít žádné stopy, a proto se Amandin zoufalý strýc s tetou obrátí na Patricka Kenzieho (Casey Affleck) a Angie Genarro (Michelle Monaghan), aby vzali vyšetřování do svých rukou. Nemají to jednoduché. Amandina matka Helene (výtečná Amy Ryan, která byla za tuto roli nominována na Oscara) je totiž závislá na drogách, a tak je téměř nemožné s ní spolupracovat. Spolu s tím, jak se detektivové postupně noří do hloubky případu, odkrývají ponurý svět tamního podsvětí. Svět dealerů, pedofilů a podivných odvržených existencí. Ani toto pátrání však nevede k žádným výsledkům, a proto se dvojka nakonec spojí s detektivem Remym Bressantem (Ed Harris) a s policejním kapitánem Jackem Doylem (Morgan Freeman). 

Prozrazení dalšího děje by vás připravilo o rozuzlení celého příběhu, ale můžeme aspoň dodat, že závěr je velmi překvapivý a že vás postaví před spoustu otázek, na které je těžké odpovědět. Je pravděpodobné, že se budete ptát sami sebe, jak byste se v podobné situaci zachovali vy sami… 

Gone, Baby, Gone ale zdaleka není jen filmem, který vám připraví morální dilema. Především jde o skvěle dramaticky vystavěný snímek se silnou atmosférou, velmi uvěřitelnými hereckými výkony a napětím, které ve vás přetrvá ještě poté, co odezní závěrečné titulky. 

Ben Affleck v režisérském křesle

Začátky jsou vždycky krušné, ale Ben Affleck dokázal, že obstojí i jako režisér. Příští rok jej čekají další dva filmy – Live By Night a pokračování Batmana. K oběma si napsal i scénáře.

I Killed My Lesbian Wife, Hung Her on a Meat Hook, and Now I Have a Three-Picture Deal at Disney 

Šestnáctiminutová komedie byla úplně prvním režijním počinem tehdy devětadvacetiletého studenta Bena. V překladu název znamená „Zabil jsem svou ženu-lesbu, pověsil ji na hák na maso a teď mám smlouvu na tři filmy u Disneyho“. Děj je ještě bizarnější než samotné jméno a diváky tenhle kraťas moc neoslovil. 

Město

Druhý celovečerní snímek po Gone Baby Gone se odehrává v Bostonu a Ben Affleck v něm hraje vůdce bankovních lupičů. Loupeže se jeho partě daří do doby, než se všechno zkomplikuje neplánovaným únosem ženy ze sousedství. Situaci ztěžuje i temperament jednoho ze zlodějů v podání Jeremyho Rennera a neúnavný agent Frawley (Jon Hamm).

Argo

Historický thriller vycházející ze skutečných událostí proměnil tři ze sedmi Oscarových nominací a Affleckovi se konečně podařilo dokázat, že do režisérské židle patří. Opět se ujal i hlavní role a ztvárnil specialistu CIA na „exfiltraci“ Tonyho Mendeze, jenž má pomoci zachránit šest Američanů vězněných Íránci v Teheránu. Skutečný Mendez ke snímku napsal scénář podle svých vzpomínek a s Affleckem při tvorbě filmu spolupracoval.
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Gone Baby Gone

Film / seriál
Hodnocení FDB 78 %
Foto Cinemax

Režie Ben Affleck

Scénář Ben Affleck, Aaron Stockard podle knižní předlohy Dennise Lehane

Obsazení Casey Affleck, Michelle Monaghan, Morgan Freeman, Ed Harris, John Ashton, Amy Ryan, Amy Madigan

Délka 114 min.

Cinemax neděle 28. 8. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC