Film / seriál

Filmová recenze – Pandemie z odstupu

Velké nic – český dokumentární film

Nenechte se mýlit. Dokument s názvem Velké nic je všechno, jen ne o ničem. Marika Pecháčková s Vítem Klusákem stvořili během covidové pandemie snímek, jenž tohle novodobé období temna výmluvně mapuje a komentuje, a přitom nikomu nic nevnucuje.

Natáčet ho začali zkraje roku 2020, ve chvíli, kdy vláda otevřela galanterie, aby si Češi jako už tolikrát pomohli sami. Tři roky pak s kamerou chodili nejen obligátně mezi zdravotníky a pacienty, ale i do prázdných ulic, parků, kde lidé (ne)dodržovali rozestupy, na radnice s orouškovanými svatebčany, za sportovci odkázanými na „balkónové“ tréninky, za demonstranty, policisty, učiteli, ba dokonce i za konspirátory kujícími pikle v prázdných lokálech.

Někteří si před kamerou stěžují, jiní rozšafně filozofují a ještě další mlčí. Velké nic je vlastně převážně mlčenlivý film. A svědčí mu to: slova by zabila náboj, který mu dodávají poetická kamera a uvědomělý střih.

Meditativní záběry vylidněných pražských dominant, kde jediný pohyb obstarávají holubi a srny nevzrušivě okusující městskou zeleň. Letiště bez pasažérů, nebe bez letadel. Lékaři telefonující rodinám obětí. Rodiny na hřbitovech, déšť milosrdně smývající kříže na staroměstské dlažbě. Psi bezstarostně dovádějící v parku svázaném pravidly pro lidi jako němí svědci absurdního dramatu. Tvůrci se udrželi a nezatěžují obraz nadbytečnými komentáři, takže promlouvá sám za sebe. A líp.

Natočit film o pandemii je oříšek. V době, kdy vznikal, muselo být těžké vnímat věci střízlivě, pohled z odstupu zas ale podvědomě nutí hodnotit (a přehodnocovat). O to cennější je, že Klusák s Pecháčkovou nechávají tenhle úkol na divákovi. Politiku neignorují, ale ani nepřeceňují, zajímají je emoce a lidé. Výjevy, jako ten z nemocnice, kde unavená sestra vypne přístroj oznamující exitus a pak zemřelého něžně pohladí po hlavě, nasnímali s odzbrojující pokorou. Na druhou stranu okleštěné výstupy aktérů z řad zprofanovaných a dlouhé pasáže z demonstrací všeho druhu zbytečně „špiní“ jinak promyšlený celek. Sílu mu však nevezmou a to je to, co se počítá především.

Velké nic

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Aerofilms

Režie Vít Klusák, Marika Pecháčková

Délka 103 min.

Rok 2023

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC