Film / seriál

Nebezpečná cesta za vrahem rodičů

Advokát – dánský kriminální seriál

Seriál, který patří k vrcholům severské televizní tvorby posledních let, strhujícím způsobem líčí sourozenecké pátrání po strůjci rodinné tragédie.

Zážitek, který nelze z paměti vytěsnit. Frank a Sara jako malé děti viděly na vlastní oči, jak auto s jejich rodiči explodovalo. A pravdu o tom, kdo za jejich smrtí stojí, se nikdy nedozvěděly. Až o mnoho let později, kdy je Frank úspěšným právníkem a jeho sestra Sara policistkou, se dostávají na horkou stopu, která by je mohla k pravdě dovést. Jenže tuhle cestu začíná lemovat řada mrtvých a je otázkou, zda Frank se Sarou nerozehráli hru, ze které nemohou vyváznout bez újmy…

Ví, o čem mluví

Krátce po svém uvedení v roce 2018 se stal seriál hitem nejen ve Švédsku a Dánsku, v jejichž koprodukci vznikl. Úspěch u diváků posléze pečetily nominace na švédské televizní ceny a vyvolal také vznik druhé, neméně působivé série.

Obě vycházejí z předlohy Jense Lapiduse, v současnosti ve světě nejprodávanějšího autora severské „noir“ literatury. V případě Advokáta se pohyboval po dobře známém hřišti. Přes patnáct let se sám věnoval trestnímu právu. „Působil jsem na soudech, nahlédl jsem i do stockholmského podsvětí. Když jsem poprvé Advokáta zhlédl, mohu s klidným srdcem prohlásit, že většina toho, co se v něm odehrává, se opravdu děje i v reálném životě,“ popisuje svoje zkušenosti oblíbený autor.

Poctivá příprava

Jedním z trumfů Advokáta je obsazení hlavní role charismatickým Alexanderem Karimem, který ve Švédsku patří mezi nejoblíbenější herce. Právě jemu je přisuzován úspěch seriálu, který se ihned po své premiéře stal nejsledovanějším pořadem v zemi. „Sledoval jsem snad všechny filmy s právníky od čtyřicátých let minulého století až do současnosti, třeba Dvanáct rozhněvaných mužů nebo Firmu. Potom jsem tři měsíce chodil k soudu a sledoval různé případy, snažil se proniknout do myšlení právníků. Také jsem pracoval na tom, jak v sobě můj Frank všechno dusí a pak jde páru vypustit do boxerského ringu. Musel jsem se dobře připravit i fyzicky, učil jsem se bojová umění,“ vypráví Alexander Karim.

A co se mu na Advokátovi líbilo od prvního okamžiku? „Že to není jen o pomstě, ale i o tom, jaký dopad měla smrt rodičů na Franka a jeho sestru, jak je to v životě rozdělilo. Frank má pocit, že mu jeho dětství i sestru někdo ukradl. A to je jeho hnací motor po pomstě, chce věci z minulosti napravit,“ dodává Karim.

Advokát

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Skylink 7

Režie David Berron, Geir Henning Hopland, Pontus Klänge

Obsazení Alexander Karim, Malin Buska, Thomas Bo Larsen, Johannes Lassen, Nicolaj Kopernikus, Liv Mjönes…
V ČESKÉM ZNĚNÍ Aleš Slanina, Kristina Jelínková, Martin Zahálka, Jitka Jirsková, Petr Gelnar…

Délka 10 × 45 min. (1. série) a 8 × 45 min. (2. série) min.

úterý 14. 2.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC