Sport

Začíná Bundesliga: Bayern proti všem

Bundesliga

Po mistrovství světa v Brazílii zasáhla celé Německo fotbalová horečka. Jenže pozor! Hlavně mocný Bayern Mnichov si musí dát velký pozor, aby jej mistrovská kocovina nepřipravila o titul. Krátká příprava, únava hráčského materiálu či marketingová tour po USA. To všechno chce v nové sezoně využít Jürgen Klopp se žlutočernou mašinou z Vestfálska.

Zatímco fotbalisté Borussie Dortmund přijížděli do klidného horského střediska Bad Ragaz ve Švýcarsku, jejich konkurenti z Bayernu seděli v leteckém speciálu mířícím do USA. Klid a pohoda pod dozorem alpských velikánů versus shon velkoměsta, konkrétně New Yorku. Německé velkokluby zvolily diametrálně odlišnou finální část letní přípravy a už teď se začíná spekulovat, zda to ovlivní boj o mistrovský titul v bundeslize.
 
Bavorský klub se rozhodl otevřít si vrátka na gigantický trh, proto zvolil letní marketingovou tour po USA. „Už několik měsíců dopředu jsme se ve vedení rozhodli pro tuto cestu. I když si uvědomujeme, že to nemusí být úplně optimální,“ pravil k výletu za oceán Jörg Wacker, člen představenstva Bayernu a muž odpovědný za šíření značky FCB do celého světa.  
 

Van Gal nesouhlasí

„Všechny velké kluby na světě to dělají stejně,“ poznamenal smířeně trenér Pep Guardiola. I on si uvědomuje, že ideální příprava vypadá úplně jinak. Jenže dobře ví, že stejnou cestou se letos vydal například i Manchester United. Jeho nový kouč Louis van Gal si otevřeně postěžoval a avizoval, že příští léto bude striktně proti cestování za oceán.  
 
„Ale je to ideální šance se prezentovat, ukázat, kdo jsme…,“ polemizoval Guardiola. Marketingové cíle dostaly přednost a španělský kouč tuto verzi přijal, vlastně mu ani nic jiného nezbývalo.  
 
Vrásky na čele mu určitě přidělala i absence novopečených mistrů světa, kteří se k týmu připojili vlastně až během srpnového turné. Philipp Lahm, Bastian Schwenisteiger, Thomas Müller, Manuel Neuer, Mario Götze plus Nizozemec Arjen Robben (Dante letěl z Brazílie) skočili do přípravy dost nestandardním způsobem – ve středu ráno se vydali z mnichovského letiště směrem do Portlandu, bez jediného tréninku a s devítihodinovým časovým posunem naskočili do přípravného duelu, po němž bez přespání zase pelášili do letadla a domů do Mnichova. To vše za neskutečných 34 hodin!
 

Pivovar i kopice autogramů

Zbytek mužstva měl v Americe na programu kromě dvou přípravných duelů a několika tréninků i hromadu povinných reklamních akcí. Xherdan Shaqiri s Holgerem Badstuberem se ukázali v pivovaru Brauhaus v New Yorku, Robert Lewandowski s Claudiem Pizarrem v pobočce T-Mobile a David Alaba s Javierem Martinezem pózovali pro Adidas. K tomu pravidelné tiskové konference, podpisové akce či společný výlet na lodi. Prostě blázinec.
 
To Jürgen Klopp ladil formu Borussie Dortmund ve Švýcarsku. Ano, i jemu se hlásili mistři světa a účastníci MS se zpožděním, jenže alespoň se nemuseli trmácet po USA. „Nevím, jestli budeme nejlepší, ale od prvního zápasu budeme pro všechny zatraceně nepříjemným soupeřem,“ vzkázal charismatický trenér, jenž během léta řešil, jakým způsobem nahradí superkanonýra Roberta Lewandowského (odešel do Bayernu). A prý se mu to podařilo, klub zainvestoval do ofenzivních hvězd Immobileho, Ji, Gintera a Kolumbijce Ramose. „Budeme pro soupeře hodně nečitelní, máme spoustu variant,“ zní z Vestfálska.  
 
A nářky na pozdní návrat reprezentantů? Ne. V Dortmundu jsou tabu. Zakázané. „Všichni to dopředu věděli a mohli se na to připravit. Tyhle řeči mě vytáčí jako diskutovat pořád dokola o počasí,“ měl jasno klubový boss Han-Joachim Watzke v rozhovoru pro Sport Bild.
 
Novinky samozřejmě chystá i Pep Guardiola. Spekuluje se o tom, že bude chtít v nové sezoně přejít na nový herní systém se třemi obránci. 

Bundesliga

Sport
Foto Profimedia.cz
pondělí 1. 9.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC