Sport

WTA: Ženskému tenisu vládne Serena

Serena Wiliamsová

K vám domů míří prvotřídní ženský tenis. Kdo má na konci tenisové sezony nejvíce sil? Sestavili jsme pro vás žebříček TOP tenistek současnosti. Tady jsou.

Serena Wiliamsová 

Výška/váha: 175 cm/70 kg
Národnost: USA
NEJ úspěchy: vítězka Australian Open 5×, French Open 2×, Wimbledonu 5×, US Open 6×, Turnaje mistryň 4×, zlato na OH 2012
 
Americká tenistka suverénně vládne letošnímu žebříčku WTA. Soupeřky drtí tradičně agresivním způsobem hry a smrtelně silným a rychlým servisem. Na grandslamech sice tento rok dlouho nemohla překonat prokletí osmifinále, jenže na US Open už nikomu nedala šanci. Na kurtech ve Flushing Meadows si ve finále poradila s kamarádkou Caroline Wozniackou, triumfovala na tomto turnaji potřetí v řadě a celkově 18. titulem vyrovnala tenisové legendy Chris Evertovou a Martinu Navrátilovou. 
 
Zajímavost: Již téměř deset let působí Serena i ve světě módy a navrhuje vlastní kolekce. Bezprostředně po letošním triumfu na US Open se představila na newyorském Týdnu módy.
 

Petra Kvitová 

Výška/váha: 182 cm/70 kg
Národnost: ČR
NEJ Úspěchy: vítězka Wimbledonu 2×, Fed Cupu 2× a Hopman Cupu
 
K snídani si nejraději dopřeje vajíčka s chlebem, má ráda jahodovou zmrzlinu a fandí Jaromíru Jágrovi s Petrem Čechem. To na sebe „práskla“ česká tenisová jednička na svých oficiálních webových stránkách. Před svými fanoušky vůbec nic netají. Nedávno dokonce na sociální síti Twitter popsala celý tréninkový den a dokumentovala to i fotografiemi. A věřte, že všechny úspěchy a vydělané dolary jsou vykoupeny tvrdou dřinou. Cesta na světový tenisový vrchol prostě hodně bolí…
 
Zajímavost: Společně s Radkem Štěpánkem tvořili tenisový pár snů. Vydrželi spolu dva roky, letos na jaře však potvrdili svůj rozchod.
 

Caroline Wozniacká 

Výška/váha: 177 cm/58 kg
Národnost: Dánsko
NEJ úspěchy: finále US Open (2009, 2014), semifinále Australian Open (2011) finále Turnaj mistryň (2010)
 
Dánská tenistka má polské kořeny a pochází z ryze sportovní rodiny. Její matka je bývalá polská reprezentantka ve volejbale, otec zase polský fotbalista, tomuto sportu se věnuje i její bratr. Nejdále to však ze sportovní rodiny dotáhla právě Caroline. Již ve dvaceti letech ochutnala, jaké to je být světovou jedničkou ženského tenisu. A na trůnu vydržela pořádně dlouho! V letošní sezoně se dokázala dostat do finále US Open, kde nestačila na Serenu Wiliamsovou, s níž ji pojí kamarádské pouto. 
 
Zajímavost: Finálovým tažením na US Open ukázala, že se definitivně sebrala z rozchodu se známým golfistou Rorym McIlroyem. Ten ji opustil ve chvíli, kdy chystali svatbu. „Když o víkendu došlo na svatební pozvánky, došlo mi, že nejsem připravený na všechny věci, které manželství obnáší,“ vysvětlil tehdy, a mladou tenistkou to pořádně vzalo, dolů šly i její výkony na kurtu.
 

Agnieszka Radwanská 

Výška/váha: 172 cm/56 kg
Národnost: Polsko
NEJ úspěchy: semifinále Australian Open (2014), finále Wimbledonu (2012)
 
Polská tenisová kometa se nejvýše v kariéře dostala na 2. místo světového žebříčku, to bylo před dvěma lety. Velmi oblíbená je ale mezi fanoušky, kteří ji dvakrát zvolili Hráčkou roku (2011, 2012). V letošní sezoně na sebe upozornila například účastí v semifinále na Australian Open, kde nestačila na Dominiku Cibulkovou.
 
Zajímavost: Profesionálnímu tenisu se věnuje i sestra Urszula.
 

Li Na 

Výška/váha: 172 cm/65 kg
Národnost: Čínská lidová republika
NEJ úspěchy: vítězka Australian Open (2014), French Open (2011)
 
Ano. I v Asii se rodí vynikající tenisté. Čínská profesionálka Li Na je toho jasným důkazem. Stala se prvním zástupcem tohoto kontinentu, jenž dokázal zvítězit ve dvouhře na Grand Slamu. Po vítězství na Roland Garros v roce 2011 ji manažeři dokonce obklopili lukrativními smlouvami s výrobci všeho možného, po jejichž podpisu se zařadila stoprocentně mezi nejlépe vydělávající sportovkyně světa. V kopici vydělaných dolarů z reklamy dokonce předčila i ruskou krásku Marii Šarapovovou.
 
Zajímavost: Kromě tenisu si našla čas i na dálkové studium vysoké školy. V roce 2009 získala bakalářský titul v oboru žurnalistika.

WTA

Sport
Foto Profimedia.cz
neděle 5. 10.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC