Sport

Vuelta a España alias zbytek léta s cyklistikou

Vuelta a España alias zbytek léta s cyklistikou

73. ročník španělské Vuelty odstartuje 25. srpna a diváci Eurosportu uvidí živé přenosy všech 21 etap, z každé nejméně tři hodiny dlouhý přenos. A máme se na co těšit, pořadatelé totiž opět naplánovali tradiční španělské horské peklo.

Již ve druhé etapě se cyklisté poperou se závěrečným stoupáním na Alto de la Mesa, které nepochybně zcela převrátí výsledky úvodního krátkého prologu v Málaze. Celkem 11 etap – více než polovina – končí závěrečným stoupáním, mezi nimi nechybí ani legendární Lagos de Covadonga. Celkem čeká cyklisty 3 271 drsných kilometrů, závěr Vuelty je potom 16. září v Madridu. Poslední dny před madridským finále je nachystána horská lahůdka v Pyrenejích, nejvyšším bodem Vuelty je závěr 19. etapy v Andoře v nadmořské výšce 2 015 metrů.

Podnik legend

Mezi vítězi Vuelty najdeme nejslavnější jména cyklistické historie – Eddy Merckx, Bernard Hinault, Jacques Anquetil, Felice Gimondi. Z těch současných Chris Froome, který ji vyhrál v loňském roce poprvé, dále Vincenzo Nibali, Fabio Aru, Nairo Quintana, Alejandro Valverde. Kdo se k nim připojí letos? Nejzajímavější otázkou je start Chrise Frooma, který by tak mohl zkompletovat letošní úspěšnou účast na všech třech Grand Tour, což je v současnosti považováno téměř za nemožné. Na Vueltě ho opět vyzvou jeho velcí konkurenti Vincenzo Nibali, Rigoberto Uran, Thibaut Pinot, Fabio Aru, Steven Kruijswijk, Simon Yates, Ilnur Zakarin a domácí vrchaři v čele s Alejandrem Valverdem. Konkurence jako hrom. Těšit se můžeme i na start českých cyklistů a mistra světa Petra Sagana.

Před i po každé etapě představí bývalý profesionál a expert Eurosportu Juan Antonio Flecha svůj již tradiční magazín Vuelta Extra (vždy 15 minut), v němž nabídne rozbory etap i živé rozhovory s nejlepšími cyklisty.

Dva týdny, sedm závodů

Eurosport letos vysílá – podobně jako v minulých letech – více než 50 cyklistických závodů, seznam závodů se každým rokem rozšiřuje. Od skončení Tour de France 29. července mohli diváci Eurosportu sledovat Prudential Ride London–Surray Classic, Okolo Valonska, Okolo Polska, Clásica San Sebastian, Okolo Utahu a ME. Ve dvou týdnech od 13. do 26. srpna jsou v programu Eurosportu nejen úvodní etapy španělské Vuelty, ale také BinckBank Tour, Arktický závod Norskem, Colorado Classic, Cyclassics Hamburg a poprvé Okolo Německa a Okolo Maďarska. To je sedm závodů během dvou týdnů! 

Není divu, že se Eurosportu říká Domov cyklistiky (Home of Cycling), jeho cyklistický program je bezkonkurenční. Eurosport nabízí během roku přes 200 dní s cyklistickým programem a celkově na 2 300 hodin cyklistického vysílání. Cyklistiku stejně jako v minulých letech komentují Štěpán Straka, Martin Hačecký a Petr Nejedlý.

S rozšiřujícím se programem se na obrazovkách Eurosportu objevuje i více českých cyklistů a dokonce české kontinentální týmy. Např. na Okolo Slovinska startovala stáj Elkov – Author, na Okolo Maďarska 14. až 19. srpna se objeví Pardus – Tufo Prostějov. Cyklističtí fanoušci si mohou užívat svůj oblíbený sport a české cyklisty po celou sezonu od února až do konce října.

Vuelta a España

Sport
Foto Getty Images
sobota 25. 8.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC