Sport

Tour de France v plném proudu

Tour de France v plném proudu

V průběhu Tour de France ujedou závodníci za tři týdny více kilometrů, než průměrný Čech za celé léto autem. V průběhu cesty třikrát vystoupají od moře na Mount Everest a spálí 120000 kalorií, to celé v průměrné rychlosti 40 kilometrů za hodinu.

Jak je toto vůbec možné? Nějaký švindl? Mají tam přidělaný strojek? Kamerový trik? Ne. Všechno se  a před zraky kamer a je fascinující na to koukat. I letošní ročník je neobyčejně fascinující. Od té doby, co se v cyklistice přestalo podvádět, je celý ten sport napínavější. Nikdy nevíte, kdy komu dojdou síly. Strategie je další faktor.

Cyklistika je čím dál méně individuální sport a taktiky a finesy týmů jsou dnes rozdílem mezi vítězstvím a prohrou. V neposlední řadě je letošek velmi silový, doslova na hraně možností. Peloton se totiž po letech vrátil na těžké povrchy – šotolinu a kostky. Zhruba polovina závodu je již za námi, ale rozhodně doporučujeme jej na Eurosportu nechat běžet až do konce 29. 7. Tour de France letos začala na Loiře a pokračovala na sever až na kostky do Roubais. Závodníci pak přeletěli do Alp, kde v době, kdy toto číslo přichází do schránek, začalo to skutečné peklo, které vyvrcholí na Alpe d'Huez. Cyklisté se následně rychle přesunou na jihozápad, aby si nakonec takzvaně odpočali v Pyrenejích. Závod vrcholí pod vítězným obloukem v Paříži. A kdybyste snad museli chodit do práce a nemohli sledovat celou dobu, naše redakce doporučuje soustředit se alespoň na tři klíčové účastníky Tour:

1. Chris Froome

Froome si jede na Tour pro svůj pátý titul, čímž by se vyrovnal legendám Anquetilovi, Merckxovi, Hinaultovi a Indurainovi. Froome je sice unavený z Giro d'Italia, ale to, co předvedl v Itálii, bylo kouzelné a historické. Sám se urval 80 km před cílem předpředposlední etapy a vytvořil si takový náskok, že mu to stačilo na vítězství celého Gira. Takový počin je v dnešní cyklistice nemyslitelný, ale je to právě genialita týmu Sky, že umí takovou bláznivost naplánovat. Dokonale Frooma připravili, a to včetně toho, že mu do vysílačky hlásily zatáčky při sjezdu, jakoby jel rally se závodním autem.

2. Peter Sagan

Froome možná vítězí na Tour, ale Peter Sagan je podle mnohých nejlepším cyklistou světa. Sagan začíná tam, kde jiní končí. Jeho houževnatost a chuť vyhrávat je obdivuhodná a nakažlivá. Je to absolutní zážitek sledovat ho vítězit. Všichni očekáváme, že si opět pojede pro zelený dres, to už je však u Sagana skoro povinnost. Doufejme, že Slovák opět předvede svou specialitu – chvilku vypadá, že závodí s ostatními a pak se to stane. Opře se zostra do pedálů a prostě zmizí. Nikdo nebude chápat, jak to udělal.

3. Fanoušek

Odhadovaný počet fanoušků podél trati na celé Tour se odhaduje na dvanáct milionů. Někteří z nich vyrazí i několik dní dopředu, aby zaparkovali své karavany na těch nejlepších místech v kopcích, kdy jede peloton dost pomalu, aby s ním návštěvníci mohli držet na pár vteřin krok. Těmto pár vteřinám „slávy“ věnují fanoušci nemálo času stráveného šitím kostýmů a vytvářením rekvizit…

Tour de France

Sport
Foto Eurosport
středa 11. 7.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC