Sport

Vendée Globe

Vendée Globe – pořad o sportu

Pokud jste fanoušky jachtingu, netřeba projekt představovat. Pokud jste fanoušky sportu obecně, ale k téhle odnoži jste ještě neměli možnost přičichnout, dovolte mi povyprávět vám o závodě, který je principem stejný jako jakýkoliv jiný – jen trvá tři měsíce v kuse. Někdy se v něm umírá a sledovat jej je stejně epické, jako koukat na akční film.

Rozhodčí vás tu nezachrání. Když na hráče zaútočí protivník, kterým je zde matička příroda, není mu pomoci. Žlutá karta jí nezabrání v tom, aby patnáct metrů vysokou vlnou převrátila loď a poslala ji na dno oceánu. V sázce je tu jednak život, jednak jachta za sto čtyřicet milionů korun. A to nejdrastičtější na tom je, že hráč je na tu loď sám. Bez pomoci posádky ovládá šedesáti-stopou plachetnici, a to přes sto dní. Kdy spí? Když to jde. Jede se totiž nonstop. Přestávkami na spaní si akorát tak zaručí prohru. Takže i když proti němu stojí řada dalších závodníků, z nichž každý se chce dostat do cíle co nejdříve, v těchto brutálních podmínkách se ze soupeřů vlastně stávají kolegové. A předepsaná trasa? Je to poměrně přímočaré. Prostě obeplout zeměkouli.

Zprávy z moře

O těch kolezích to nebyla nadsázka. Kolegialita, kterou je možné v tomhle závodě vidět, občas dohání diváky k slzám dojetí. Tak například před pár dny se v Jihoindickém oceánu jachta závodníka Kevina Escoffiera rozlomila na dva kusy poté, co narazila do vlny v rychlosti, kdy voda přestává být měkkou. Bez problémů, řekli byste si, takový obrovský závod, plus dnešní technologie znamená, že závodník bude okamžitě nalezen a letecky či po vodě dopraven na souš. Jenže tohle není bezpečné hokejové hřiště se zdravotníky s nosítky připravenými zasáhnout. Pětatřicetiletý Escoffier nejdříve skoro dvanáct hodin přežíval na záchranném člunku, aby ho nakonec galantně nabral jednašedesátiletý soupeř Jean Le Cam, který tím sice ztratil čas, ale jak říkám – kolegialita. Z Le Camovy lodi Escoffiera nakonec přebrala francouzská armáda, která ho bezpečně dovezla na La Reunion. Když slyšíte závodníky mluvit o svých soupeřích, v jejich hlasech nezní zášť nebo nepřátelství. To jde možná u boxu, kde v jádru o nic vážného nejde. Tady uslyšíte obdiv a superlativy.

Favorit?

Kdo to tentokrát vyhraje, je složité odhadnout. Favoritem byl od začátku Brit Alex Thomson na jeho černo rudé lodi sponzorované Hugo Boss, ten je teď ale mimo závod poté, co se mu poničilo kormidlo. Podobný osud potkal řadu dalších závodníků, včetně například Sam Davies, jejíž loď jedné noci narazila do jakéhosi objektu v moři a bylo po všem. To se mimochodem stává poměrně často. Že závod nedokončí zhruba polovina závodníků, je celkem normální. Současným vedoucím koněm je teď zrovna šestatřicetiletý Francouz Charlie Dalin a náš hrdina Le Cam se pyšní pátým místem. Ale až tento článek budete číst, karty budou už zamíchané zase jinak. Dalin má jen osmi set kilometrový náskok, což v tomhle závodu nutně tolik neznamená. Na druhou stranu vede celkem stabilně už od chvíle, kdy skupina opustila břehy Brazílie, takže pokud si na někoho chcete vsadit, vaše šance jsou zde vysoké.

Poslední krutý sport?

Pryč jsou ty doby, kdy gladiátoři bojovali na život a na smrt v arénách, sporty, které obsahovaly výrazný risk pro závodníky, postupně vymřely. Pokud vám tohle chybí a máte pocit, že je čas na trochu toho gladiátorství, kde jde o život a záchrana nečeká o pár metrů dál, kde není muž v obleku, který souboj ukončí, když půjde do tuhého, kde se bojuje proti soupeři, který nemá slitování, dejte Vendée Globe šanci. Blíž k starověkým arénám, opravdovému nebezpečí a skutečnému dobrodružství už nebudete. 

Zajímavosti

Aktuálně vedoucí trojice 

1. Charlie Dalin
2. Thomas Ruyant
3. Yannick Bestaven 

Nejlepší vzdálenost ujetá za 24 hod.

Sébastien Simon, 509 námořních mil 

Nejvyšší rychlost

Sébastien Simon, 21,2 uzlů

Vyřazení závodníci

Nicolas Troussel, Kevin Escoffier, Alex Thomson, Sébastien Simon, Sam Davies

Délka závodu 

44 000 km

Start a cíl 

Les Sables-d'Olonne, Francie

První ročník 

1989

Rekordní čas 

74 dní, 3 hodiny a 35 minut (Armel Le Cléac'h)

Průměrný čas 

cca 100 dní

Vendée Globe

Sport
Foto Profimedia.cz
pátek 1. 1.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC