Sport

Velká porce motozábavy začíná

MotoGP

Karel Abraham, Ondřej Ježek, Matěj a Jakub Smržové Lukáš Pešek a Petr Bičiště v roce 2016 pravidelně na Eurosportu.

Karel Abraham, který má za sebou pět let v MotoGP (v letech 2011 a 2012 skončil celkově na čtrnáctém místě), startuje společně s parťákem Joshem Brookesem za tým Milwaukee BMW. V MS superbiků si po dlouhých letech musí zvykat na odlišný stroj i způsob ježdění. Český talent začíná psát další kapitolu své kariéry a všichni jsme velmi zvědaví, jak si v konkurenci ostřílených superbikerů povede.

Superbajky

FIM Mistrovství světa superbiků 2016 odstartovalo v Austrálii na Phillip Islandu už koncem února. Závodníky čeká celkem čtrnáct podniků, zavítají mimo jiné do USA, Malajsie, Německa, třikrát se pojede na okruzích v Itálii a poslední závody jsou na programu koncem října v Kataru. Diváci uvidí na Eurosportu nejlepší jezdce WorldSBK – na startu budou mj. Britové Jonathan Rea, Chaz Davies, Tom Sykes, Španěl Jordi Torres a Francouz Sylvain Guintoli. SBK má i jednu perličku, nejen Karel Abraham přestoupil z MotoGP, za tým Ten Kate Racing pojede bývalý světový šampion MotoGP Američan Nicky Hayden.

O zábavu tedy bude po téměř celý rok postaráno, závody budou probíhat v obou víkendových dnech (novinka – první závod v sobotu, druhý v neděli), nastoupí i český zástupce a zajímavá bude konfrontace jezdců WSBK s bývalým šampionem MotoGP, podobná přestupu bojovného Itala Maxe Biaggiho do superbiků. Od roku 1999 nedokázal nikdo obhájit světový titul. Neuspěli Troy Bayliss, Max Biaggi ani Carlos Checa či Tom Sykes, dokáže to letos Jonathan Rea? Sezóna 2016 toho nabízí hodně, nenechte si ji ujít!

Supersporty

Českého zástupce má také Mistrovství světa supersportů (odstartovalo rovněž na australském okruhu Phillip Island). Závodí v něm Ondřej Ježek za tým Go Eleven na motocyklu Kawasaki. „V momentě, kdy jsem sedl na motorku, jsem věděl, že tohle bude můj život,“ říká o svých začátcích Ondřej, který sezónu zahájil v Austrálii pádem, při němž tuhla krev v žilách. „Byl to určitě nejvyšší pád mé kariéry. Letěl jsem tak pět metrů vysoko, ale kromě obrovských naraženin a odřenin to tělo vydrželo. Normálně by se nic nestalo, ale jak byl asfalt rozpálený, více klouzal. Zadní kolo šlo do smyku, ale postupně. Až mě to najednou vystřelilo nahoru. Soustředil jsem se jen na to, jak se zatnout a sbalit. To se povedlo a nic jsem si nezlomil. Jen jsem měl vyražený dech, jak jsem dopadl na trať. Odplazil jsem se a chvíli jen ležel a snažil se nadechnout“. Ondřej Ježek míří mezi nejlepší, jeho soupeři jsou ale zkušení harcovníci – o titul se budou rvát čtyřnásobný šampion Kenan Sofuoğlu z Turecka, Američan P. J. Jacobsen, Ital Lorenzo Zanetti, Francouz Jules Cluzel i Brit Kyle Smith.

Bratři Smržové

Sezóna britských superbiků začne až v dubnu na proslulém okruhu Silverstone a představí se v ní bratři Jakub a Matěj Smržové. Jakub se dohodl s týmem Smiths BMW a po nevydařeném loňském roce má větší motivaci než kdykoli předtím. A Matěj? Po šesti letech v Německu v IDM Superbike má též novou motivaci a v týmu PR Racing BMW pojede stejnou značku jako jeho bratr.

Vytrvalostní závody

V seriálu mistrovství světa vytrvalostních závodů bude letos startovat Lukáš Pešek, který má zkušenosti i ze šampionátu silničních motocyklů, vždyť v roce 2007 vyhrál v kategorii 125 dvě velké ceny. Vytrvalostní šampionát startuje osmého dubna čtyřiadvacetihodinovkou v Le Mans a diváci Eurosportu uvidí Lukáše Peška v německém týmu Penz13.com BMW, v němž nahradí Markuse Reiterbergera. Jeho parťáky budou zkušení Kenny Foray a Mathieu Gines. Lukáš má nejen nové kolegy, ale zároveň vysoké cíle a chuť vykročit na pódium. Mistrovství světa Endurance se v roce 2016 zúčastní i další český jezdec Petr Bičiště v dresu týmu GERT56 by RS Speedbikes. Tým se chce pokusit o top 10, Petr by měl po loňské úspěšné sezóně získávat další závodní zkušenosti a co nejrychlejší se zorientovat ve světě vytrvalostních podniků.
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Motocyklový rok 2016

Sport
Foto Eurosport
pátek 1. 4.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC