Sport

Útoky na maratonu v Bostonu

Sportovní pořad – Útoky na maratonu v Bostonu

Předkládáme pokračování našeho historického okénka, které mapuje sportovní akce, které byly narušeny nebo zcela zrušeny v důsledku nejrůznějších nenadálých událostí. Ukraťte si čas při čekání na obnovená sportovní utkání s námi. V našem novém článku se dozvíte o teroristickém útoku na Bostonský maraton, který je považován za nejhorší teroristický útok ve Spojených státech od 11. září.

Vypadalo to, že půjde o běžný běžecký závod, na který se jako každý rok těšily desítky tisíc vytrvalců. Dne 15. dubna 2013 přibližně okolo deváté hodiny v závěru Bostonského maratonu ale znenadání explodovala u cílové čáry první nastražená nálož. Další explodovala jen o dvanáct sekund později o padesát metrů dál.

Obě vybuchly v místě, kde stálo a fandilo plno lidí – příbuzných, kamarádů i dětí účastníků. Obrovský výbuch s velkým mrakem kouře následně zahalil celé okolí. Nejdříve nastalo hrozivé ticho, to se ale vzápětí změnilo ve zmatek, šok, křik, paniku a pláč. Obě exploze a následnou hrůzu v živém přenosu vysílaly všechny televize, včetně vrtulníku, který měl dohlížet na maraton. Těsně po výbuších vypukla nejdříve v okolí panika. Všichni se snažili dostat z místa výbuchu do bezpečí. Po prvotním šoku se však snažili pomáhat zraněným. Policejní i záchranné složky byly naštěstí díky konání maratonu na místě během několika sekund.

Smutná bilance

Při explozích bylo zraněno přes 260 lidí, většina z nich těžce. Mnoho z nich utrpělo ztrátu končetiny v důsledku samotného výbuchu, nebo následné nutné amputace v nemocnici. Tři lidé zemřeli okamžitě na následky výbuchu: devětadvacetiletá dívka Krystle Cambellová z Medfordu, třiadvacetiletá studentka z čínské Šanghaje Lu Lingzi a osmiletý chlapec Richard Dorchester. Na místo činu okamžitě dorazili vyšetřovatelé z místní bostonské FBI, kteří následně převzali vyšetřování. V té chvíli bylo jasné, že se jedná o organizovaný teroristický útok více než jedné osoby. Vyšetřovatelé operovali s možností, že se může jednat o organizovanou skupinu, která může provést další útoky. Žádná teroristická skupina se k útoku nepřihlásila a bezpečnostní složky neměly příliš stop, které by mohly sledovat.

Hon na teroristy

Bostonská policie začala vyhodnocovat kamerový systém a zároveň požádala veřejnost o bližší informace, případně amatérská videa nebo fotografie, které lidé pořídili před, během a poblíž místa explozí. Sociální sítě, zejména Facebook a Twitter, byly okamžitě zaplaveny množstvím fotografií a videí od lidí z místa explozí, které pomohly k dopadení útočníků. Policie prohledávala celou dvaačtyřiceti kilometrovou trasu maratonu a začala vyslýchat množství lidí, kteří se akce účastnili, což nebyla vůbec jednoduchá práce; maratonu se účastnilo přes dvacet tisíc běžců a přibližně půl miliónu lidí závodu přihlíželo.

Rozuzlení

Nakonec padlo hlavní podezření na čečenské přistěhovalce, bratry Tamerlana a Džochara Carnajevovi, kteří od roku 2001 pobývali ve Státech. Následně byly zveřejněny jejich portréty a vyhlášeno pátraní. Ještě ten den byl nahlášen jejich pohyb v blízkosti kampusu Massachusettského technologického institutu, kde došlo k přestřelce s policií, při které byl zabit nejen starší Tamerlan, ale také jeden ze zasahujících policistů, Sean Collier. Jednalo se tak o čtvrtou oběť teroristického útoku bratrů Carnajevových.

Mladšího Džochara policie dopadla o tři dny později nedaleko místa, kde došlo k přestřelce a kde byl zabit jeho starší bratr. Hned po dopadení se přiznal, že se starším bratrem útoky opravdu naplánovali a provedli.

Zajímavosti

Bostonský maraton se koná každý rok v dubnu na takzvaný Den patriotů a vlastenců. Jde o nejstarší maraton tohoto druhu na světě. Letos byl kvůli koronaviru (zatím) přeložen na 14. září. 

Na místě úmrtí obětí z Boylston Street byl v srpnu 2019 dokončen památník od sochaře Pabla Eduarda sestávající ze třech 120–180 cm vysokých kamenných sloupů. Původ sloupů je pevně spjat s každou z obětí. Kolem sloupů stojí okrasné lampy z bronzu a skla vysoké 5 až 6 metrů.

Útoky na maratonu v Bostonu

Sport
Foto Lane V. Erickson, Hang Dinh, Marcio Jose Bastos Silva

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC