Sport

Tour de France tradičně na Eurosportu

Tour de France tradičně na Eurosportu

Komentátoři Štěpán Straka a Martin Hačecký se opět po roce těší na diváky Eurosportu a vysílání Tour de France, která odstartuje 6. července v Bruselu. Eurosport 1 nabídne živé přenosy všech 21 etap. Fanoušci cyklistiky se mohou těšit na přibližně 100 hodin živého vysílání.

Letošní přenosy ze všech etap Tour de France na české verzi Eurosportu budou komentovat Štěpán Straka a Martin Hačecký, kteří budou těžit ze zkušeností komentování cyklistiky v posledních letech.

Jak se Štěpánovi a Martinovi společně komentuje?

Štěpán Straka: „Spolupráce s Martinem je vzácná v tom, že si po tři týdny nelezeme na nervy. Ono je to ve finále to nejdůležitější. Jsme zavření v prostoru asi 3 × 2 metry čtyři a někdy až sedm hodin denně. Víc není třeba dodávat. Profesně je Martin jako bývalý profesionál na hranici mezi expertem a komentátorem, což je velmi vzácná kombinace. Každopádně on vidí v televizi víc než ostatní.“

Martin Hačecký: „Je to trochu jako časovka dvojic. Na Štěpána je spoleh, vždy přijede připravený a jede v dokonalém tempu, což se hodí, protože mně někdy během závodu forma kolísá. Občas mi ale etapa sedne, a to pak dokážu dát i docela dlouhou špic. Již před časem jsem říkal, že si prostě společně sedneme k televizi a povídáme si o kolech. To je samozřejmě trochu nadsázka, ale v zásadě jsem přesvědčený, že je to tak dobře. Už nám vlastně ve studiu chybí jenom láhev vína.“

2019: Po stopách legendy

Tzv. Grand Départ se odehraje v Bruselu na počest 50. výročí prvního vítězství Eddyho Merckxe na Tour de France. Úvodní etapa se dotkne míst, v nichž legenda světové cyklistiky vyrůstala. Jak znalci slavného závodu vědí, nejatraktivnější bývají na TdF horské etapy. Letos si cyklisté už v prvním týdnu užijí známou Planinu krásných dívek a další vrcholy ve Vogézách, než v dalších týdnech vjedou do Pyrenejí a Alp. Právě v Pyrenejích ve 14. etapě čeká na peloton závěrečné stoupání na proslulý Tourmalet do nadmořské výšky 2115 metrů. A to není zdaleka to nejtěžší. Ještě drastičtější budou alpské etapy, v nichž se pravděpodobně definitivně rozhodne o vítězi: 18. etapa má 18 km před cílem Col du Galibier v nadmořské výšce 2642 metr; 19. etapa vede přes nejvyšší bod ročníku Col de l'Iseran v nadmořské výšce 2770 metrů; 20. etapa končí více než 30 km dlouhým stoupáním do Val Thorens v nadmořské výšce 2365 metrů. To bude pro diváky naprosto famózní závěr 106. ročníku.

Letos bez Frooma

Cíl Tour de France přivítá závodníky opět na Avenue des Champs-Élysées v Paříži. Specialisté na časovky nebudou mít letos žádnou velkou výhodu. Časovky se totiž pojedou dvě, z nichž první je týmová a ta druhá kopcovitá. V té mohou uspět i vrchaři. Po každé etapě představí Eurosport magazín Tour de France Extra, v němž diváci uvidí rozhovory s cyklisty a jejich emoce brzy po dojezdu do cíle, analýzy jednotlivých etap atd. Na start TdF se letos nepostaví čtyřnásobný vítěz Chris Froome, který si při pádu zlomil nohu. I bez něj ovšem bude sestava stáje Ineos (bývalá Sky) hodně silná, v jejím dresu pojedou obhájce Geraint Thomas, Egan Bernal a Michał Kwiatkowski. V pelotonu budou Tom Dumoulin, Nairo Quintana, Vincenzo Nibali, Romain Bardet, Adam Yates, Thibaut Pinot a veterán Alejandro Valverde. Nebudou chybět zástupci české a slovenské cyklistiky – Roman Kreuziger a Peter Sagan.

Cyklistika na Eurosportu

Cyklistický program Eurosportu pokračuje naplno i po Tour de France. Diváci uvidí sedmidenní závod Okolo Polska, což je nejbližší závod nejvyšší kategorie World Tour u našich hranic. Okolo Polska startuje 3. srpna opět z Krakova a vrcholí v polské části Vysokých Tater. Eurosport nabízí po celý rok unikátní cyklistický kalendář.

Tour de France tradičně na Eurosportu

Sport
Foto Eurosport
sobota 6. 7.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC