Sport

Světový pohár v biatlonu startuje: Jsme skvělá parta!

Biatlon

Český biatlon v posledních dvou letech vyskočil mílovými skoky na výsluní. Sezona 2014–15 startuje 30. listopadu závody ve švédském Östersundu a před prvním závodem jsme se zeptali dvou českých olympijských medailistů – Ondřeje Moravce a Jaroslava Soukupa i jejich trenéra Ondřeje Rybáře, jaká je nálada našich nejlepších mužských reprezentantů před sezonou.

Jak vnímáte, že patříte do z úzkého okruhu lidí, kteří posunuli donedávna neznámý biatlon mezi nejpopulárnější sporty u nás?

Ondřej Rybář: Poslouchá se to pěkně. Je to odměna za tvrdou práci, za vše, co jsme do biatlonu vložili. Asi mohu i za ostatní říci, že jsme rádi součástí této fungující party. Ve finále se ovšem jedná především o sportovní výkon. Tímto chci poděkovat Gábině, Ondřejovi, Verče, Jardovi, Michalovi i dalším, není to o jednotlivci.
Ondřej Moravec: Lhal bych, kdybych řekl, že to nevnímám, vždyť mne najednou spousta lidí poznává, vidím zájem kolem sebe. Především po olympiádě. Na druhou stranu nerad bych se tím nechal svazovat a přehnaně se upínal na to, že není jiné východisko, než potvrdit svou pozici. Chci dělat biatlon a chci ho dělat dobře. Když se mi bude dařit, lidé to ocení a obě strany budou spokojené.
Jaroslav Soukup: Moc mě těší, že šel biatlon tak nahoru až mezi nejpopulárnější sporty, a samozřejmě i to, že je to také díky mně.

Jaké jsou Vaše sportovní sny pro příštích pět měsíců?

Ondřej Rybář: Nebudu říkat nějaká čísla, spíše bych byl rád, aby každý ze sportovců byl se sezonou spokojený. Já si vážně cením každého umístění do desátého místa, neboť kdo je v desítce, ten vlastně sahá po medaili. Kdo sleduje biatlon, ten ví, že je ta medaile blízko, že rozhodují maličkosti, a podium se může vzdálit jedinou chybou na střelnici.  
Ondřej Moravec: Zdraví a psychická pohoda. Pak bude splňování výkonnostních cílů o hodně snazší. Já mám letos jako dlouhodobější cíl jezdit co nejstabilněji po celý rok a rád bych uspěl v celkovém pořadí světového poháru. Umístit se v první desítce. 
A to má přednost i před výsledky na MS, i když se započítávají do hodnocení SP.
Jaroslav Soukup: Být zdravý, to vidím jako nejdůležitější, od toho se odvíjí i výsledky. A samozřejmě nějaký ten závod okořenit co nejlepším umístěním. Na desítku jako Ondra nemyslím, pro mne bude vrcholem mistrovství světa, už vzhledem k tomu, že v jednotlivém závodě mám s dobře načasovanou formou větší šanci uspět, než být například do desátého místa celkově.

V televizi vídáme především úspěchy ve smíšené štafetě a rozesmáté šťastné tváře všech čtyř po vydařeném závodě. Jsou opravdu tak skvělá parta, jak to vypadá na první pohled v televizi?

Ondřej Rybář: Někdy někdo nemá náladu, v každém kolektivu není každý den ten nejlepší, ale oni jsou opravdu skvělá parta. Nechci něco idealizovat, ale fungují báječně i s holkama, všem jde o společný výsledek a pracují na něm. Připomenu slova Jardy Soukupa na olympiádě, v té době už měli Jarda, Ondra i Gábina medaile z individuálních závodů. A Jarda před smíšenou štafetou říkal: „Tak dnes jedeme pro medaili Veronice“. To mluví za vše.
Ondřej Moravec: Možná je to ten pravý důvod, proč se nám tak daří, těžko říct, ale určitě je to jeden z prvních předpokladů, aby tým uspěl. Vycházíme spolu výborně, zvláště nyní, když jezdíme i s holkama po soustředěních, což vůbec není špatná změna.

Jaká byla poslední příprava před sezonou?

Ondřej Rybář: Dachstein se příliš nepovedl, dva dny se nedalo kvůli počasí lyžovat, nejezdila lanovka. A když jste někde týden, ztracené dva dny jsou znát. Letos jsme udělali změnu, obvykle jsme těsně před sezonou jezdívali na Pokljuku za prvním sněhem, tentokrát jsme trénovali na severu. Změna byla i v tréninku, na Pokljuce jsme vždy jezdili minimálně týden na kolečkových lyžích, letos pouze na lyžích. Začíná čtyřletý olympijský cyklus, hlavní cíl je tedy za čtyři roky, takže tento první rok se nabízí pro vyzkoušení nějakých změn. 

Eurosport vysílá nejen všechny závody SP v biatlonu, ale světové poháry i v dalších devíti zimních sportech. Které, kromě biatlonu, máte v oblibě?

Ondřej Moravec: Zimní sporty sleduji rád, nejblíže je mi běžecké lyžování, hodně kluků znám, jsou to moji kamarádi. Rád se dívám na skoky na lyžích a samozřejmě hokej.
Jaroslav Soukup: Já další sporty nesleduji, pouze v rámci odpočinku, natáhnu se, zapnu televizi, ale že bych vyhledával konkrétní závod, to ne. 

Nový šéf biatlonového svazu je vinař. Jak Vám chutná víno pana Hamzy?

Ondřej Moravec: Měl jsem samozřejmě možnost jeho vína ochutnat, hlavně vína spojená s našimi tvářemi, a chutnala mi. Ale nejsem expert na víno, a do hlubších rozborů bych se nepouštěl, abych něco neřekl špatně.
Jaroslav Soukup: Víno od pana Hamzy sem tam dostáváme, ale jsme sportovci, takže si ho příliš neužíváme. Popíjení s tvrdou tréninkovou morálkou nejde dohromady.

Světový pohár v biatlonu

Sport
Foto Eurosport
neděle 30. 11.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC