Sport

Super Bowl: to není jen hra

Super Bowl

Ještě před dvaceti lety znali v České republice a na Slovensku výraz „Super Bowl“ jen sportovní nadšenci a lidé spojení s komunitou amerického fotbalu. Od té doby si tento sport získal mnoho nových diváků a fanoušků, kteří odhalili kouzlo tradičního amerického sportu, který je postaven na rychlosti, síle, tvrdosti, ale hlavně velice propracované strategii.

V průběhu uplynulých let vznikla řada nových týmů v ČR i na Slovensku a herní úroveň se zvýšila natolik, že nejlepší český tým hraje souběžně s českou ligou také ligu rakouskou, která patří mezi dvě nejprestižnější v Evropě. Finále České ligy amerického fotbalu se pravidelně koná v pražském Edenu před několika tisícovkami diváků a v přímém přenosu České televize.
 
Na tom, že se americký fotbal stále více dostává do povědomí diváků, má obrovskou zásluhu televizní stanice Sport TV, která vysílá přímé přenosy NFL, tedy nejlepší a nejznámější soutěže. Díky Sport TV mají diváci možnost už šestým rokem pravidelně sledovat tři až šest zápasů z každého kola s českým komentářem zkušených hráčů, kteří trpělivě vysvětlují pravidla novým divákům a komunikují s nimi v průběhu utkání na sociálních sítích. Toto vše přispělo k tomu, že se americký fotbal a vysílání NFL stalo jednou z vlajkových lodí Sport TV.
 

Velké finále a hvězdy showbyznysu

Super Bowl je pravidelně jednou z nejsledovanějších událostí roku a nejenom díky zápasu samotnému. 30 vteřin reklamního času přijde letos zájemce na rekordních pět milionů dolarů. Reklamní spoty v průběhu utkání jsou připravené speciálně pro tuto příležitost a firmy do jejich vzniku investují další miliony dolarů. Nepsaným pravidlem posledních let je, že spoty, jež jsou při Super Bowlu odvysílány, patří mezi nejvtipnější, nejdůmyslnější a nejprecizněji provedené televizní reklamy. Den před utkáním odehraje koncert na blízkém AT&T stadionu legendární Metallica, v poločase zápasu vystoupí přímo na hrací ploše hvězdy světové pop music Coldplay, Beyoncé a Bruno Mars. Mezi favority na zisk titulu patří New England Patriots – obhájci trofeje z minulé sezóny, dále Seattle Seahawks, kteří se stali šampiony v roce 2014 a v minulé sezóně podlehli až ve finále, Denver Broncos s legendárním, ale již stárnoucím rekordmanem Peytonem Manningem, Carolina Panthers v čele s nejužitečnějším hráčem ligy Camem Newtonem, nebo Arizona Cardinals s charizmatickým Brucem Ariansem, který byl vyhlášen trenérem roku ve dvou z předchozích tří sezón.
 

Proč letos ve zlaté barvě

Nyní je „Super Bowl“ již známým pojmem i pro českého a slovenského diváka. Finále ligy amerického fotbalu NFL se už tradičně bude konat o prvním únorovém víkendu, konkrétně v noci z neděle na pondělí. Vyvrcholí tak speciální sezóna, která je jubilejní padesátá od sjednocení dříve soupeřících ligových soutěží. I proto je v tomto roce logo NFL vyvedeno ve zlaté barvě, která symbolizuje padesáté výročí. Navíc se zápas bude konat v Kalifornii, které se přezdívá „Zlatý stát“, na stadionu týmu San Francisco 49ers, kde dominantou města je světoznámý most Golden Gate. Zvláštností je také to, že letošní finále není poprvé od roku 1971 označeno římskými číslicemi.

Super Bowl

Sport
Foto Profimedia.cz
neděle 7. 2.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC