Sport

Super Bowl: Příběhy Super Bowlu

Super Bowl

Každá odehraná sezona píše celou řadu příběhů, týmových i individuálních, které vrcholí velkolepým finálovým zápasem – Super Bowlem. Některé příběhy se protnou, sny se splní, vždy ale někdo musí odejít poražen.

2014: Neprostupná obrana

První únorovou neděli roku 2014 se fotbalový svět připravoval zodpovědět letitou otázku. Nejsilnější je tým s nejlepší obranou, nebo útokem? Po delší době se totiž do Super Bowlu probojovali dva předem jasní favorité. Seattle Seahawks předváděl celou sezonu precizní defenzivní výkony, jeho obrana ničila jednoho soupeře za druhým. Na druhé straně stanul Denver Broncos, jejichž rozehrávač, hvězdný Peyton Manning během základní části překonal všechny možné individuální rekordy, a jeho tým pro změnu zesměšňoval soupeře v ofenzivě. 
 
Netrvalo však dlouho a o osudu utkání bylo jasno. „Legion of Boom“, jak se také přezdívá neprostupné obraně Seattlu, uzamkla pole a dovolila Manningovi pouhých osm bodů. Sama pak vyprodukovala celkem čtyři turnovery a pomohla tak deklasovat Denver 43:8. Obránce Malcolm Jenkins se stal nejužitečnějším hráčem zápasu, jeho spoluhráč Richard Sherman se zase dostal na obal videohry Madden NFL 15. 
 

2012: Výhra outsidera

Green Bay měli patřit v roce 2012 k silným týmům. Prohráli v základní části jen jediné utkání, dosti podobně se dařilo i New Orleans, San Franciscu, New Englandu nebo Baltimoru. Ze slabé divize NFC East se nakonec do play-off probojovali New York Giants. V předkole nejprve zdemolovali Atlantu poměrem 24:2. Konec jejich sezony se následně očekával při konfrontaci s téměř perfektním Green Bay. Perfektní výkon obrů na zamrzlém hřišti v tundře však vynesl postup hostům a konec nadějné sezony Green Bay. 
 
Když pak Giants přehráli v konferenčním finále i San Francisco, bylo jasné, že mají sílu i na výhru v Super Bowlu. 5. února byl zázrak dokonán. Giants porazili New England Patriots v dalším napínavém finále 21:17 a dokázali všem, že i s průměrnou bilancí v základní části se dá projít celým play-off bez porážky. 
 

2009: Z psance hrdinou

Santonio Holmes patřil po celou svou kariéru k problémovým hráčům. Již jako teenager prodával drogy ve svém rodném městě Belle Glade ve státě Florida. Několikrát byl zatčen za držení a distribuci omamných látek, za domácí násilí a výtržnictví. Jako fotbalista však oplýval velkým talentem. Ve finále v roce 2009 prohrával Pittsburgh Steelers s Arizonou Cardinals 20:23. Byl to právě Santonio Holmes, který zachyceným touchdownem v posledních pětatřiceti vteřinách vyfouknul Arizoně vítězství před nosem. 
 

Štístko?

Získat slavnou trofej, pojmenovanou po slavném kouči Vince Lombardim, je obrovská čest, splněný sen, vrchol kariéry amerického fotbalisty a často také nejlepší den životů vítězů. Obránci Charlesi Haleymu se podařilo vyhrát Super Bowl celkem pětkrát. V letech 1988 a 1989 byl u toho, když San Francisco 49ers zvítězilo dvakrát za sebou. Tři roky po té byl vyměněn do Dallasu, akorát včas, aby stihnul jejich vítěznou šňůru v letech 1992, 1993 a 1995.  
 
Super Bowl 49 je na programu v noci z neděle 1. února 2015 na pondělí a uskuteční se v Arizoně na stadionu University of Phoenix. Kdo se utká o trofej Vince Lombardiho je dosud ve hvězdách, proto sledujte probíhající play-off na stanicích Sport TV. O tradičně velkolepou halftime show se letos postará americká zpěvačka Katy Perry, kterou si organizátoři vybrali z finálové trojice na úkor Rihanny a skupiny Coldplay. Očekává se, že budou znovu padat rekordy ve sledovanosti. Super Bowl, jakožto nejsledovanější televizní pořad, překonal tento svůj vlastní rekord čtyřikrát za posledních pět let. Loňské finále sledovalo 167 milionů lidí na celém světě, z toho 111,5 milionu Američanů. 
 
A jaké příběhy napíše další ročník? Nabízí se jich celá řada. Rozehrávač New Englandu Patriots Tom Brady může získat svůj čtvrtý prsten pro vítěze Super Bowlu. Peyton Manning by chtěl odčinit loňskou ostudnou porážku a završit svou skvělou kariéru výhrou. A proč by ne, jak Patriots, tak Broncos jsou jedněmi z horkých favoritů. Cestu jim může zkřížit skvělý Aaron Rodgers a jeho Green Bay Packers, nebo že bychom byli svědky obhajoby loňského vítězství Seattlu? Rozhodně je na co se dívat! 

Super Bowl

Sport
Foto Profimedia.cz
neděle 1. 2.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC