Sport

Super Bowl

Americký fotbal

Chystá se největší svátek sportu v USA – Celospolečenská událost prostupující všemi vrstvami života běžných Američanů a v posledních letech i fanoušků mimo Spojené státy. Nejsledovanější televizní přenos lámající rok co rok rekordy v počtu diváků dívajících se na onen zápas s velkým „Z“. Neděle, kdy se zastaví čas a oči celého severoamerického kontinentu se upřou na jedno jediné místo. To vše je Super Bowl. Ten letošní bude již 51. v pořadí, a proto ponese označení LI.

A o čem vlastně Super Bowl je? V čem je jeho výjimečnost? Jednak jistě v tom, že se jedná o finále nejsledovanějšího sportu v USA. Ač to našemu „hokejovému národu“ může přijít nepochopitelné, americký fotbal dlí na piedestalu popularity v USA vysoko nad hokejem, baseballem či basketbalem. Je to skutečně národní sport, který sleduje opravdu téměř každý. V minulém roce sledovalo Super Bowl podle zveřejněného průzkumu přes 78 % domácností, které měly v dané době zapnutý televizor. A jak jeden fanoušek trefně poznamenal v diskusi pod článkem týkajícím se tohoto průzkumu – „těch zbylých 22 % jsou Mexičani“.

Unikátnost celé akce ale určitě spočívá i v tom, že jeden zápas rozhoduje o všem. Zatímco ve všech výše zmíněných sportech se finále hrají na čtyři vítězná utkání (celkem lze tedy odehrát sedm finálových duelů), v NFL je to o jednom jediném klání. O 60 minutách, které rozhodnou o tom, který tým si odnese slavnou Lombardi Trophy, a stane se tak nesmrtelným.

Současně k popularitě celé akce významně přispívá, že v rámci poločasové přestávky tradičně vystupují největší hvězdy amerického showbyznysu, přičemž možnost předvést svůj výkon v rámci tohoto utkání je všemi umělci považována za obrovskou poctu. V minulých letech tak na tomto největším pódiu světa vystupovaly i takové hvězdy jako Michael Jackson, U2, Bruce Springsteen, The Black Eyed Peas nebo Beyoncé. Letos se cti vystupovat v Houstonu v průběhu Super Bowlu dostalo popové divě s pseudonymem Lady Gaga. V neposlední řadě je Super Bowl považován také za neoficiální mistrovství světa v kreativitě televizních reklam. Tyto spoty se většinou nevysílají nikdy před zápasem a ani nikdy po něm – jsou určeny a natočeny výhradně pro jeden jediný den, pro jedno jediné odvysílání. Letos cena za jeden 30vteřinový spot poprvé v historii přesáhne částku pět milionů dolarů.

No a které týmy se letos do Super Bowlu probojují? To v okamžiku koncipování tohoto článku ještě bohužel není známé. Přehlednější je situace v konferenci AFC, kde podle většiny odborníků mají reálnou šanci na probojování se až do posledního zápasu sezóny pouze týmy Kansas City Chiefs, Pittsburgh Steelers a samozřejmě (jako ostatně každý rok) New England Patriots. Velmi sympatický tým Oakland Raiders bohužel přišel kvůli zlomenině nohy v předposledním utkání základní části o svého quarterbacka Dereka Carra, a tak se předpokládá, že jeho cesta vyřazovací částí skončí velmi záhy. A Miami Dolphins s Houstonem Texans jsou kvalitou přece jen níže než zbylé týmy. Nadto by Texans museli prolomit jednu až neuvěřitelnou kletbu – tým, na jehož stadionu se Super Bowl hraje, se totiž do tohoto finálového duelu ještě nikdy v historii NFL nedostal.

V konferenci NFC pak nelze vyloučit absolutně nic. Všech šest týmů, jenž se do play-off dostaly, disponuje obrovskou kvalitou a jejich šance na to zahrát si první únorovou neděli v Houstonu jsou tak zcela vyrovnané. Asi tedy kromě Detroitu. Znalci NFL by vám potvrdili, že pravděpodobnost, že by se tento po mnoho let všemi vysmívaný tým dostal až do Super Bowlu, je výrazně nižší než pravděpodobnost přistání UFO u sousoší Jana Husa na Staroměstském náměstí (nic proti fanouškům Lions – sám mezi tuto sortu nešťastníků patřím). I když ono je vlastně jedno, které dva týmy si nakonec právo utkat se v posledním zápase sezóny vybojují. V každém případě nás totiž bude čekat neskutečná show – sportovní, showbyznysová i mediální. A žádný fanoušek sportu si tento zážitek nemůže nechat ujít. Pokud jej chcete vidět i vy, stačí si v noci z neděle 5. února na pondělí 6. února přesně o půlnoci zapnout televizní stanici Sport 2. Garantuji vám, že svého pondělního spánkového deficitu nebudete litovat.

Více na Facebooku

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Super Bowl na Skylinku

Sport
Foto PRofimedia.cz, Sport 2
neděle 5. 2.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC