Sport

Snooker zažije mistrovství světa na Eurosportu

Snooker zažije mistrovství světa na Eurosportu

Snooker nelze na obrazovkách Eurosportu přehlédnout. Lze bez nadsázky říci, že Eurosport je jeho televizním domovem. Stále více diváků vznáší dotazy do naší redakce, stále více diváků sleduje jednotlivé snookerové turnaje. A odkud se tento fenomén vlastně vzal?

Snooker se narodil v Indii na sklonku 19. století, kde se na jeho vzniku podíleli hlavně britští důstojníci. Dodnes je tradiční britskou hrou, vždyť mistrovství světa ještě nedokázal vyhrát žádný hráč, jehož mateřštinou není angličtina. Neznamená to ale, že by se ve světové špičce nedokázali prosadit i hráči jiné národnosti. Na loňském MS se do osmifinále probojovali kromě hráčů z Velké Británie i dva Číňané (v roce 2016 hrál Ting Ťün-chuej dokonce finále MS, které prohrál s Markem Selbym). Komentátor Tomáš Kejla je dlouholetým propagátorem snookeru a zároveň řadu let trenérem české jedničky – osmnáctiletého Aleše Herouta, který pravidelně objíždí amatérská MS a ME. „Česká verze Eurosportu vysílá snooker už přes patnáct let. Já byl od začátku u toho a dobře si pamatuji, jak jsme s Michalem Šímou začínali. Pamatuji si, jak jsme při mistrovství světa věnovali několik přenosů hlavně pravidlům a popisovali úplně všechno. Dnes už je situace odlišná, přestože se stále najdou diváci, kteří se snookerem teprve začínají. Každopádně, budete-li snooker pozorněji sledovat, brzy zjistíte, jak distingovaná hra to je,“ vysvětluje Kejla.

Své zkušenosti z komentování snookeru a obdiv ke svému kolegovi přidává i další matador – šéfredaktor české redakce Eurosportu Michal Šíma: „S Tomášem jsem komentoval osm let, než jsem kvůli povinnostem vedoucího redakce s časově náročnými přenosy přestal. Trávil jsem s ním tehdy v komentátorské kabině možná víc času než se svou přítelkyní. Vždy z něj vyzařoval klid a jistota, ale nejlepší na Tomášovi bylo to, jak šel za svou myšlenkou snooker zviditelnit. Na začátku o něm nikdo nic nevěděl, pak přišly české přenosy na Eurosportu, Tom začal pořádat snookerové akademie a kempy a v únoru 2008 už přijížděly na exhibici do Prahy takové legendy jako Steve Davis. Pak už to jelo. Strašně mě těší, že je Tomáš na své snookerové cestě úspěšný.“

Jak je od roku 1977 pravidlem, MS se bude hrát v divadle Crucible v Sheffieldu, které se díky dlouholeté tradici honosí přezdívkou Mekka snookeru. Snookerová ikona a pětinásobný mistr světa Ronnie O'Sullivan patří mezi největší favority i letos. V listopadu vyhrál Champion of Champions, poté jeden ze tří turnajů tzv. snookerové trojkoruny – UK Championship, dále v březnu Players Championship a Tour Championship. Každopádně, Ronnie O'Sullivan je už dnes žijící legenda a není divu, že každý jeho zápas přiláká k obrazovkám na milion diváků. Vzpomínáte na jeho nejrychleji zahranou „stočtyřicetsedmičku“ (nejvyšší možný bodový zisk)? Trvala 5 minut a 20 vteřin a zahrál ji právě na mistrovství světa. A další favorité? Mark Selby, který vyhrál v posledních pěti letech třikrát, na úspěch mohou pomýšlet i Judd Trump a Neil Robertson nebo Mark Williams.

Duely nejlepších hráčů snookeru o světový titul můžete sledovat na obrazovkách Eurosportu od 20. dubna do 6. května. Máte se na co těšit.

Mistři světa za posledních deset let

2008 Ronnie O'Sullivan (GB)
2009 John Higgins (GB)
2010 Neil Robertson (AU)
2011 John Higgins (GB)
2012 Ronnie O'Sullivan (GB)
2013 Ronnie O'Sullivan (GB)
2014 Mark Selby (GB)
2015 Stuart Bingham (GB)
2016 Mark Selby (GB)
2017 Mark Selby (GB)
2018 Mark Williams (GB)

MS ve snookeru

Sport
Foto GETTY IMAGES
sobota 20. 4.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC