Sport

Šermířský týden na Eurosportu

Šermířský týden na Eurosportu

Od 17. do 22. června představí Eurosport svým divákům mistrovství Evropy v jednom z nejstarších sportů vůbec – šermu. Přenosy z evropského šampionátu bude komentovat Michal Škorpil a v roli experta se představí bývalý dlouholetý reprezentant Jiří Vincenc.

A si každý malý kluk (a taky nejedna slečna) si někdy zašermoval alespoň s klackem, a snad každý se někdy díval v televizi na šermířské souboje d'Artagnana a dalších. Šerm je prastarý sport, který svým způsobem vznikl už v pravěku, kdy se naši prapředci řezali kyji a holemi. Pravé umění meče má ale své počátky až ve starověkých říších, nejstarším známým vyobrazením šermířského souboje je reliéf v egyptském Luxoru. Největší rozmach pak šerm zažil v Říši římské, především díky výcviku gladiátorů ve speciálních školách.

Historický šerm?

Sám expert Eurosportu Jiří Vincenc je členem klubu historického šermu a také napsal knihu Stručná historie šermu, která pojednává o historii šermu od starověku až po dnešní dobu. To, co vidíme na různých akcích v podobě skupinových vystoupení, je hezké a zábavné divadlo, ale se skutečným historickým šermem to má jen málo společného. Tyto skupiny začaly vznikat přibližně před 60 lety, sportovní šerm ale vyšel ze soubojového šermu už někdy před dvěma stoletími. Takže, ač hodně upraven, je vlastně skutečným historickým šermem.

Krev, podrazy a sport

Dnes se šermuje na pět a patnáct zásahů, což dovoluje určité riskování. Ve starých časech to ale bylo jinak, šermovalo se na zásah jeden. Tehdejší šermířští mistři tak vymýšleli různé akce (finty), které tajili a které dnešní šermíři často ani neznají. Kdo je ovládal, byl těžko k poražení. Navíc byly staré souboje spojeny s různými údery a podrazy. A historický šermíř byl konec konců zvyklý i zranit či zabít, taková situace by mohla současného vystrašit. „Mimochodem, filmové scény, kdy jeden šermíř přemůže více protivníků, nejsou reálné. Zkoušel jsem to kdysi se slabšími soupeři, stačili na mne dva, to prostě neuhlídáte, pokud útočí najednou,“ dodává k filmovým šermovačkám Jiří Vincenc.

Diváka na MS zaujme především úžasná rychlost akcí, jejichž složitost si vychutná při zpomalených záběrech. Technika má téměř neměnný vývoj už 200 let, ovšem ohromně se zvětšila rychlost, především nohou. V České republice je v současnosti 43 aktivních klubů a 2 300 členů, což je dvojnásobek stavu před 60 lety.

ME v šermu sledujte na Eurosportu od 17. do 22. června. Každý den připraví Eurosport svým divákům dvouhodinové přenosy duelů nejlepších šermířů Evropy.

Jiří Vincenc (expert Eurosportu)

Jiří Vincenc působil 10 let v reprezentaci Československa a je posledním šermířem, který byl reprezentantem ve všech zbraních – fleretu, kordu i šavli. V šavli a fleretu se stal celkem čtyřikrát mistrem republiky, zažil i dva starty na mistrovství světa. Od roku 1971 působí jako profesionální trenér.

ME v šermu

Sport
Foto GETTY IMAGES
pondělí 17. 6.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC