Sport

Serie A ve znamení gigantů

Serie A

Na Apeninském poloostrově se bude hrát o titul, Ligu mistrů i Evropskou ligu. Ambiciózní AS Řím si to v přímém boji o druhé místo rozdá s rozjetou Neapolí a lídra soutěže, Juventus, čeká italská klasika s AC Milan. Oba očekávané zápasy mohou mít v konečném součtu zásadní vliv na umístění v tabulce.

V minulém roce bojovala Neapol takřka až do konce sezóny o titul, letos se nespokojí s horším než druhým místem. To totiž znamená přímý postup do skupinové fáze Ligy mistrů, zatímco třetí příčka zajišťuje pouze neoblíbené předkolo. V cestě týmu Maurizia Sarriho bude stát stálice z vrchních pater tabulky, AS Řím.

Hrát se navíc bude na Stadio Olimpico, kde by Římané teoreticky měli předvést ještě lepší výkon než v úvodním vzájemném zápase na San Paolu. Tam mužstvo Luciana Spallettiho dokázalo překvapivě zvítězit 3:1 i díky dvěma gólům, českým fanouškům známého, Edina Džeka. Jeho vynikající forma vydržela do jarní části a dá se předpokládat, že bude bojovat o první místo mezi střelci Serie A.

Záda mu navíc kryjí střelecky potentní Mohamed Salah, Radja Nainggolan a Diego Perotti. Ti dohromady nasázeli soupeřům 19 gólů a navíc Džeka pravidelně zásobují bezchybnými míči. Současná síla kádru a především dlouhodobá konzistence – to jsou dvě hlavní zbraně AS a kouč Maurizio Sarri o nich dobře ví.

Bázlivě ovšem k zápasu rozhodně přistupovat nebude. Spolehnout se může už jen na fakt, že jeho tým je s 55 góly bezkonkurenčně nejproduktivnější v soutěži a navíc už rok a půl hraje v promyšleném systému, který podle ostatních trenérů v Serii A může porazit každého soupeře. Kouč Bologni, Roberto Donadoni, po zápase s Neapolí, v němž jeho tým prohrál vysoko 1:7, prohlásil, že Neapol hraje nejlepší fotbal v Itálii a žádný tým, včetně Juventusu nebo AS, to proti ní nebude mít jednoduché.

Největší fazónu má momentálně belgický reprezentant Dries Mertens. Ten se překvapivě pozitivně chytil příležitosti nastupovat v útoku při dlouhodobém zranění Arkadiusze Milika a bleskově se dostal mezi top střelce soutěže. Neapol navíc v zimě posílila o Leonarda Pavolettiho z Janova a Milik se pomalu vrací zpátky do hry.

Vedle Mertense nastupují technicky zdatný Lorenzo Insigne a nevyzpytatelný mistr poziční hry, José Callejón. Dohromady tato trojice poutá pozornost fanoušků i trenérů po celém světě a při současné formě by mohla nastupovat v kterémkoliv týmu, v kterékoliv soutěži. V duelu AS–Neapol jednoduše nastoupí kvalita proti kvalitě a když se jedná o druhé místo, žádný z týmů nebude mít slitování. Podobně, tedy nekompromisně, v posledních letech k věci přistupuje také absolutní lídr italského fotbalu. Juventus dokázal minulý rok srovnat svůj vlastní rekord, když získal neskutečné páté scudetto v řadě a letos si brousí zuby na další.

Momentálně mu patří první místo v tabulce a místy vypadá téměř neporazitelně. V útoku řádí nejlepší střelec minulé sezóny Gonzalo Higuaín, chorvatský dělník, který nevypustí jediný souboj, Mario Mandžukić, a megatalent z Argentiny, Paulo Dybala. Všichni zmiňovaní navíc mohou spoléhat na zkušenou a skvěle vybalancovanou defenzivu, která nemá problém hrát v systému se třemi nebo čtyřmi obránci. Leonardo Bonucci a Giorgio Chiellini patří k světové extratřídě. Doplněni jsou o veterána Andreu Barzagliho a talentovaného Danieleho Ruganiho. Už jen výčet takových jmen kazí náladu všem střelcům v Serii A, včetně těch milánských.

AC se ovšem před vzájemným duelem může opřít o jeden zásadní fakt. V prvním vzájemném zápase na San Siru se totiž stalo jedním ze čtyř týmů, které dokázaly Bianconeri v aktuální sezóně porazit. Jedinou branku utkání dal mladý italský reprezentant Manuel Locatelli a na duel s Juventusem se znovu těší. Současná forma sice milánské k příčkám zajišťujícím Evropskou ligu nepřibližuje, ale trenér Vincenzo Montella zůstává ledově klidný. Před nedávnem na tiskové konferenci prohlásil, že jeho tým možná nemá konzistentní výsledky, ale neskutečný potenciál, který se v něm skrývá, je s trochou trpělivosti brzy přinese.

A přijít to může už v jarní části Serie A. Odchod důležitého forvarda M’Bayeho Nianga totiž AC rychle vykompenzovalo akvizicí Španěla Gérarda Deulofeua a v kádru je navíc nově také Argentinec Lucas Ocampos. S těmito dvěma fotbalovými „drzouny“ a solidně poskládaným zbytkem týmu, v němž má pevné místo i slovenská opora, Juraj Kucka, mohou milánští porazit kohokoliv. A Juventus tak musí být i přes současnou formu na pozoru.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Serie A na Skylinku

Sport
Foto Profimedia.cz
středa 1. 3.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC