Sport

Ronnie O‘Sullivan – milion diváků každý zápas

Ronnie O‘Sullivan

Ronnie O‘Sullivan je požehnáním pro televizní producenty. Jakmile se na obrazovkách Eurosportu „Raketa“ objeví, jeho duel sleduje až milion snookerových nadšenců.

Ronnie O‘Sullivan je snookerovou hvězdou, srovnatelnou s hvězdami jiných, populárnějších sportů. Pro televizi je Ronnie O‘Sullivan totéž co Lionel Messi nebo Rafael Nadal. Letošní MS startuje 16. dubna v divadle Crucible a tento pětinásobný mistr světa bude opět hvězdou, v jejíž záři se budou koupat diváci Eurosportu. Ronnie titul neobhajuje, možná ho ani letos nezíská, není ani světovou jedničkou na žebříčku, ale žádný jiný hráč nemá jeho charisma, popularitu a slávu. Žádný nepřitahuje takové davy fanoušků.

Kdo je vlastně Ronnie?

Ronald Antonio O‘Sullivan se narodil před 40 lety, v době, kdy snooker získával na popularitě. Tehdy snookerem BBC ukazovala výhody barevné televize. Jako každý mladý kluk toužil stát se Někým. Jeho táta byl boxer, strýc byl boxer a také on měl před sebou bolestivou boxerskou kariéru. Učaroval mu však jiný sport. Snooker se pro něj stal drogou. Zatímco jeho vrstevníci měli v pokojíčku na plakátech Madonnu nebo Ramba, malý Ronnie vzhlížel ke snookerovým velikánům Davisovi či Whiteovi. Každý jiný desetiletý kluk se honil za mičudou nebo lezl po stromech, ne tak Ronnie. Ten se věnoval mnohem sofistikovanější zábavě – trénoval snooker. A trénoval tak usilovně, že dokázal už v deseti letech zahrát svou první „stovku“.

Televizní sláva

Ve čtrnácti letech se mu splnil sen, dostal se se snookerem do televize. Svůj první televizní zápas sehrál na turnaji The Thames Snooker Classic. Třešničkou na dortu, která se v Ronnieho budoucnosti a vlastně i v celém moderním snookeru stala nezanedbatelnou, byl fakt, že zápas komentoval samotný Steve Davis, mnohonásobný mistr světa. Steve svou chválou vlil mladému Ronniemu do žil další optimistickou krev, naplno probuzený talent začal ještě usilovněji trénovat. Nebylo výjimkou, že se od stolu vracel s mozoly od tága. Ve svém životopise dokonce píše o rozedření do krve. Tvrdá dřina v kombinaci s přirozeným talentem se projevila.

První triumf

V patnácti letech se mu na amatérském mistrovství Velké Británie podařilo zahrát maximum – zkombinovat všechny červené koule s černou a následně dohrát barevné podle jejich hodnoty. Výjimečný výkon, který dosud nedokázal zahrát žádný český hráč. Rok poté se Ronnie dostává mezi profesionály a debut to byl jako ze sna. Ve své první profesionální sezoně 1992/93 vyhrál ze 76 zápasů 74. A podařilo se mu odehrát 38 vítězných zápasů v řadě – rekord, který ještě nebyl a jen stěží někdy bude překonán.

Už v roce 1992 byl jedním moderátorem představen jako Ronnie „Raketa“ O‘Sullivan. Není divu, už tehdy – a dodnes – uchvacoval herní lehkostí a zejména rychlostí. Přezdívka se chytla i díky tomu, že se jako nejmladší hráč historie kvalifikoval na mistrovství světa do divadla Crucible. Premiéru si v tradičním dějišti MS odehrál 18. dubna 1993 v 16 letech. Tenkrát sice prohrál s Alanem McManusem 7:10, ale už v následující sezoně poprvé vyhrál turnaj snookerové Trojkoruny – UK Championship, když ve finále porazil tehdejšího zlatého hocha Stephena Hendryho 10:6. Sezonu končil Ronnie na 9. místě žebříčku, přičemž startoval z 57. pozice. Zrodila se hvězda.

Snookerová ikona

Z Ronnieho se postupně stával fenomén. Vršil jeden rekord na druhý. A vyhrával turnaj za turnajem. Ovšem nejen rekordy a vítězstvími Ronnie fascinuje. Je až neuvěřitelně schopný řešit stůl s bravurou, která nese neobvyklou početnost vysokých náběhů. V kariéře zahrál 13 maximálních náběhů, nejvíce ze všech, včetně tří nejrychlejších v historii. Za svou ohromující kariéru vyhrál skoro 30 majoritních turnajů a zahrál 819 stovkových náběhů. A navíc – diváky nikdy nenudil. Je emotivnější než jeho soupeři a své emoce dává najevo, nemá tvář hráče pokeru. Fotografie šklebícího se Ronnieho vždy obletí svět médií. Možná je to i prostředím, ve kterém vyrůstal, oba jeho rodiče byli ve vězení (otec dokonce za vraždu), nevyhnul se marihuaně ani alkoholu. Všechny osobní problémy překonal a v loňském roce mu královna Alžběta II. udělila Řád britského impéria.

Ronnie O‘Sullivan se v posledních letech nevěnuje snookeru jen jako hráč. Pustil se do práce rádiového komentátora, na Eurosportu má svůj populární pořad a občas pro tuto televizi i komentuje. Ve snookerovém souhvězdí se objevují nové a nové, větší či menší hvězdy a hvězdičky. Ta, se jménem Ronnie „Raketa“ O‘Sullivan, však stále svítí nejjasněji.

 
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

MS ve Snookeru

Sport
Foto Eurosport
sobota 16. 4.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC