Sport

Roland Garros French Open: Vrchol antukové sezony je tady – startuje French Open!

Roland Garros French Open

Po Wimbledonu se jedná o druhý nejtradičnější Grand Slam na tenisovém okruhu. Pařížská antuka patří k legendám bílého sportu a každoročně spojuje tenisovou elitu, která se snaží svrhnout z trůnu krále oranžového povrchu.

Roland Garros French Open každoročně píše, stejně jako zbylé tři grandslamové turnaje, celou řadu příběhů. Některé jsou šťastné, jiné smutnější, další se stávají legendou. Zkusili jste někdy vygooglovat slovní spojení „King of clay“ (antukový král)? Internetový vyhledávač vám po zmáčknutí enteru najde více než 46 milionů referencí k Rafaelu Nadalovi. Už po celou dekádu je oranžový tenisový povrch dominancí usměvavého Španěla, který na kurtu nezná bratra. Nadal získal v kariéře 65 titulů, z toho 46 bylo na antuce. O jeho vítězné šňůře na French Open hovoří celý tenisový svět, vždyť od roku 2005 posbíral v Paříži devět titulů. Jediný, kdo mu dokázal vystavit stopku, byl v roce 2009 Švéd Robin Söderling, který jej porazil již v osmifinále. Rafa tak letos útočí na desátý titul, zároveň šestý v řadě. 
 
Nebude to mít ale vůbec jednoduché. Zvlášť, když vezmeme v potaz jeho vleklé zdravotní problémy a momentální formu. Nadala trápila záda, zápěstí, v prosinci také zánět slepého střeva. Koncem března letošního roku už měl na kontě pět porážek. Z toho jednu mu uštědřil Tomáš Berdych, který na Australian Open přetrhnul dlouhou šňůru sedmnácti proher se španělským virtuózem. Co je horší, Nadal se poroučel i po duelu s Michaelem Berrou, stosedmadvacátým hráčem na světovém žebříčku. Na Španěla si vyšlápli ještě Fognini, Raonič a Verdasco. 
 
Nadalova forma je ta tam, jeho forhend je nepřesný a jeho jindy fenomenální pohyb po kurtu už není, co býval. Přesto z historie víme, že se Španěl i přes nepříznivé prognózy dokáže vždy vybičovat k nejlepším výkonům a všechny kritiky překvapit svým dalším vítězným „Vamos“. 
 

Bezchybný Djoker

Není pochyb o tom, že právě Novak Djokovič je nejlepším tenistou světa. Na okruhu ATP získal jednapadesát titulů, osmkrát ovládl Grand Slamy, z toho rekordně pětkrát Australian Open. Od 7. července 2014 je znovu světovou jedničkou, mimo jiné čtyřikrát ovládl i populární Turnaj Mistrů. Jediná trofej, která mu však v jeho vitríně chybí, je ta z Roland Garros. Právě díky famózní Nadalově dominanci Djokovič dosud nebyl schopen francouzský antukový turnaj ovládnout. Každým rokem je blíž a blíž, v loňském roce podlehl Španělovi až v samotném finále. 
 
Mimo dva největší favority na vítězství se můžeme těšit i na další tenisovou špičku, Federera, Berdycha, Ferrera, Raoniče, Murrayho, nebo Wawrinku. 
 

Kdo s koho

Příběh soupeření Rafy s Novakem je považován za jeden z nejsilnějších, oba hráči se spolu utkali vícekrát, než kterákoliv jiná dvojice v otevřené éře tenisu. Djokovič s Nadalem spolu svedli 42 neskutečných zápasů, z nichž všechny trhaly rekordy ve sledovanosti. Španěl zvítězil třiadvacetkrát, Srb devatenáctkrát. 
 
Mezi lety 2006–2010 byl tento souboj mírně zastiňován soubojem Nadala s Federerem. Djokovič se stal Nadalovým největším rivalem patrně od finále na US Open 2010. Jde o jediný tenisový pár, který odehrál vzájemné finálové duely na všech čtyřech grandslamových turnajích, a to dokonce i bez přerušení. Fenomenální tenista John McEnroe označil finálový duel Australian Open 2012 a semifinálový duel na French Open 2013 za vůbec nejlepší zápasy hrané na tvrdém povrchu a antuce v tenisových dějinách. 
 
Lauda versus Hunt, Lemieux versus Gretzky, Ronaldo versus Messi. I k těmto dvojicím největších rivalů se řadí souboje Nadala a Djokoviče o tenisový trůn.  
 

Útulný areál 

Uvnitř Paříže, v šestnáctém městském obvodu, leží tenisový areál Stade Roland-Garros. Osmihektarová plocha by mohla fungovat jako samostatné malebné městečko. Cestou po dlážděných uličkách, spojujících tenisové kurty, potkáte samotné hráče, kteří se, podobně jako ve Wimbledonu, snaží dopravit ze šaten na kurt. Kromě kurtů narazíte na několik restaurací a fanshopů. Celý areál doplněný o příjemně teplé letní počasí vyzařuje fantastickou tenisovou atmosféru. 
 
V areálu se nachází čtyřiadvacet kurtů. Největším z nich je dvorec Philippa Chatriera, následuje kurt Suzanne Lenglenové a kurt No. 1. 
 
Pokud se odhodláte navštívit druhý Grand Slam tenisové sezony, jistě vás budou zajímat ceny vstupenek. Na vstup do areálu by vám mělo stačit 30 Eur na den, pokud se však chcete podívat na nejzajímavější zápasy, které se odehrávají na třech velkých kurtech, musíte si připlatit. Pro vstup na dvorec Philippa Chatriera se ceny pohybují od 70 do 300 Eur za den. 
 
Na vítěze loňského ročníku čekal pohádkový 1 650 000 Eur, letos by odměna měla vypadat podobně. Celkový rozpočet turnaje se pak pohybuje okolo pětadvaceti milionů Eur. 
 

Zajímavosti, rekordy 

Nejmladším vítězem turnaje se stal v roce 1989 Michael Chang, bylo mu 17 let a tři měsíce. Nejmladší vítězkou pak Monika Selešová, která opanovala French Open v roce 1990 ve věku 16 let a 6 měsíců. 
 
Dařilo se i nenasazeným hráčům. O největší překvapení se postaral v roce 2004 Gaston Gaudio, který ve finále porazil svého krajana Coriu po setech 0-6, 3-6, 6-4, 6-1 a 8-6. Gaudio se stal čtvrtým nenasazeným hráčem, který v turnaji zvítězil, zároveň prvním mužem v historii, který vyhrál Grand Slam, když ve finále prohrál set 0-6, nejníže postaveným mužem na žebříčku, který vyhrál Grand Slam a prvním mužem po sedmdesáti letech, který dokázal vyhrát finále, přičemž odvrátil match ball. 
 
Z českých tenistů byl nejúspěšnější Ivan Lendl, ten ovládl French Open v letech 1984, 1986 a 1987. Dvojnásobným šampionem se stal Jan Kodeš (1970, 1971), v roce 1981 zvítězila Hana Mandlíková. Mužskou čtyřhru spolu s Indem Paesem vyhrál Lukáš Dlouhý (2009), ženskou čtyřhru v roce 2011 opanovala dvojice Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká. Druhá jmenovaná pak v roce 2013 vyhrála spolu s Františkem Čermákem i smíšenou čtyřhru. 

Roland Garros French Open

Sport
Foto Profimedia.cz
úterý 19. 5.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC