Sport

Poslední monument roku na Eurosportu

Poslední monument roku na Eurosportu

Giro di Lombardia – oficiálně Il Lombardia a  česky Okolo Lombardie – je posledním letošním cyklistickým „monumentem“. Tzv. Classica delle foglie morte (Klasika padlých listů) se letos jede 7. října. A  tradičně ji vysílá Eurosport.

Il Lombardia je jedním z vrcholů cyklistické sezony a posledním tzv. monumentem roku po závodech Milán–San Remo, Okolo Flander, Paříž–Roubaix a Lutych–Bastogne–Lutych. Předcházející čtyři letošní monumenty vyhráli Michal Kwiatkowski, Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet a Alejandro Valverde, nikdo tedy nedokázal uspět dvakrát.

Loni triumfoval na silnicích Lombardie Esteban Chaves (první neevropský vítěz v historii), před ním v letech 2015 a 2014 Vincenzo Nibali a Daniel Martin. V listině vítězů závodu jsou nejslavnější jména světového pelotonu, mj. Francesco Moser, Sean Kelly, Bernard Hinault, Roger De Vlaeminck, Eddy Merckx, Felice Gimondi, nejúspěšnějším v historii je pětinásobný vítěz Fausto Coppi.

Okolo Lombardie se jelo poprvé už v roce 1905, závod má tedy více než stoletou tradici. U jeho začátků stál sportovní novinář Tullo Morgagni. Celkem 68 ročníků vyhráli domácí Italové, sedm závodníků vyhrálo na silnicích Lombardie poté, co se stali mistry světa. Okolo Lombardie je společně s Giro d’Italia a dalším monumentem Milán–San Remo nazýván „italským treblem“. Jen dva závodníci ho dokázali vybojovat a vyhrát všechny tři závody v jednom roce – Fausto Coppi a Eddy Merckx.
 
Na start letošního 111. ročníku se postaví všech 18 stájí nejvyšší kategorie World Tour. Trasa závodu se každoročně mění, první ročník měl start i cíl v Miláně, loňský se jel z Coma do Bergama. Letos je trasa opačná, startuje se v Bergamu, cíl je po 247 kilometrech v Comu. Mezi nejslavnější stoupání na trase posledního monumentu roku patří Madonna del Ghisallo (754 m n. m.) a Muro di Sormano (maximum až 25 procent!). Celkově čeká cyklisty náročných 4 000 nastoupaných výškových metrů.
 
Přenos závodu Okolo Lombardie začíná v sobotu 7. října v 15.30 na programu Eurosport 1, komentuje Štěpán Straka.

Na co se těší komentátor Eurosportu Štěpán Straka?

„Na dramatický závod jako v loňském roce, kdy soupeřům ujela v závěrečných kilometrech čtveřice favoritů a po šesti a půl hodinách tvrdého závodění si to rozdávala mezi sebou v ulicích krásného historického města Bergama, úchvatný závěr. Pokud by se něco podobného povedlo i letos, byl by to opět absolutní cyklistický zážitek na závěr sezony.“

Okolo Lombardie

Sport
Foto Eurosport
sobota 7. 10.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC