Sport

Paříž – Roubaix brutálně krásná válka

Paříž – Roubaix brutálně krásná válka

Sportovní ředitel Deceuninck – Quick-Step Patrick Lefevere kdysi o Paříž–Roubaix prohlásil: „Tohle je válka. A každý ji chce vyhrát.“ V neděli 14. dubna vítejte v cyklistických válečných časech.

Kdo vstoupí z pekelného prachu Paříž–Roubaix do cyklistického nebe? Tradičně druhou dubnovou neděli se profesionální peloton vydá na neopakovatelnou trasu, na níž se rodí legendy. Je to bitevní pole pro cyklistické gladiátory, jedno z bláznovství cyklistiky. A Eurosport 1 opět připravil pro své diváky lahůdku – přenos celého závodu z Paříže do Roubaix. Startujeme už v 11.00.

Paříž–Roubaix ještě nikdy nevyhrál český cyklista. Zdeněk Štybar byl předloni strašně blízko, na velodromu v Roubaix vyrazil jako první do spurtu a ještě na začátku cílové rovinky vedl. Jenže Greg van Avermaet je přece jen rychlejší spurtér a v posledních metrech ho porazil. A tak z toho byla pro Štybara již podruhé stříbrná pozice a jeho gesto v cíli bylo výmluvné. Byl hodně naštvaný. Letos by měl být Zdeněk Štybar opět jedním z lídrů sestavy Deceuninck – Quick-Step, minulé týdny ukázaly, že formu má, vždyť jednu klasiku už začátkem března vyhrál – Omloop Het Nieuwsblad. Start Paříž–Roubaix je opět v Compiègne severovýchodně od Paříže a na trase dlouhé 257 km čeká cyklisty 55 kilometrů po obávaných kostkách. Nebudou chybět obtížné pětihvězdičkové úseky Trouée d'Arenberg, Mons-en-Pévèle a mnohdy rozhodující Carrefour de l'Arbre. Tyto sektory jsou srdcem závodu, kterému se přezdívá Peklo severu. Cíl je tradičně na stařičkém velodromu v Roubaix.

Nejstarší historie závodu měla prazvláštní zápletku. Bylo to začátkem roku 1896, kdy majitelé velodromu v Roubaix navrhli nový cyklistický závod, z něhož se časem stala divácky nejoblíbenější klasika roku. Ale… Co to tehdy bylo za nápad, závodit na kole z Paříže a nikoli směrem naprosto logickým, tedy do hlavního města Francie. Vždyť všechny tehdejší cyklistické podniky naopak v Paříži finišovaly. Navíc organizátoři naplánovali termín tak, aby byly kilometry do Roubaix přípravou na 560 km dlouhý maratónský závod Bordeaux–Paříž. Ten je již minulostí, naopak Paříž–Roubaix je v současnosti jedním z nejdůležitějších dat kalendáře UCI. Mimochodem, prvním vítězem závodu nebyl Francouz, ale Němec Josef Fischer, který se narodil nedaleko českých hranic. Čtyřikrát dokázali Paříž–Roubaix vyhrát Roger de Vlaeminck a Tom Boonen, třikrát mj. Eddy Merckx, Francesco Moser, Fabian Cancellara a Johan Museeuw. Žádný ze současných profesionálů nedokázal vyhrát více než jednou. Na start se i letos postaví sestavy všech stájí World Tour a nejlepší klasikáři světa. K favoritům patří cyklisté stáje Deceuninck – Quick-Step, kteří podobně jako loni i letošní jaro sbírají vítězství za vítězstvím. Ve startovní listině by neměli chybět mj. obhájce Peter Sagan, Greg van Avermaet, Niki Terpstra, Sep Vanmarcke, Jasper Stuyven, Oliver Naesen, Alexander Kristoff a další, mj. exmistr světa v cyklokrosu Wout van Aert, který už na Strade Bianche ukázal, že se v podobných silničních závodech dokáže prosadit mezi nejlepší.

Paříž–Roubaix se opět jede týden po Okolo Flander. A bývá to drastičtější závod, v prachu, po venkovských silničkách a polních cestách. Na kostkách to cyklisty strašně bolí. Ovšem po bolesti přichází… opojení z vítězství. Kdo se bude v Roubaix radovat?

Favorité Paříž–Roubaix

Peter Sagan
Niki Terpstra
Greg van Avermaet
Jasper Stuyven
Sep Vanmarcke
Wout van Aert
Zdeněk Štybar
Gianni Moscon
Edvald Boasson Hagen

Cyklistický závod Paříž–Roubaix

Sport
Foto GETTY IMAGES
neděle 14. 4.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC