Sport

NFL: Oslavte díkůvzdání s NFL

NFL

Oslava Dne díkůvzdání patří k neodmyslitelné tradici celé Ameriky, stejně jako americký fotbal. Čtvrtý listopadový čtvrtek se tak netradičně odehrají tři, namísto jediného utkání NFL. Nenechte si je ujít!

Pojídání krocana, dýňového koláče a sledování fotbalu uvádějí Američané jako nejoblíbenější a nejpopulárnější činnosti v tento slavnostní den. Rodina se sejde u velkého stolu, vystrojí obrovskou hostinu a pak společně zasednou k celodennímu fotbalovému maratonu k televizi.  
 
Systém Národní fotbalové ligy má nastavené hrací dny na neděli, přitom v noci ze čtvrtku na pátek se hraje předehrávka, v pondělí nad ránem pak dohrávka. V Den díkůvzdání se však tyto tradice boří a ve čtvrtek nás čeká porce tří duelů následujících hned po sobě, z nichž první startuje v USA již půl hodiny po poledni, u nás jej budete moci sledovat v 18.30.  
 

…a jak to začalo? 

Koncept zápasů amerického fotbalu v Den díkůvzdání započal již v roce 1876, tedy krátce po objevení hry. Tehdy se slavnostně střetly univerzitní týmy Yalu a Princetonu, které se zavázaly, že proti sobě budou nastupovat každoročně v Den díkůvzdání. Za „The Beginning of Thanksgiving Day Football“ se pak považuje rok 1890, kdy se střetl tým Michiganu s Chicagem Maroons. Systém výběru zápasů je jednoduchý. Od roku 1966 na Den díkůvzdání nastupují vždy týmy Dallas Cowboys a Detroit Lions. K nim se náhodně přiřadí jeden tým z konference NFC a druhý z AFC. Od roku 2006 se pak ke dvěma zmíněným fixním týmům přidává třetí náhodně vylosovaný zápas.  
 

Chicago Bears vs. Detroit Lions

Oslava díkůvzdání odstartuje v 18.30 středoevropského času divizním duelem mezi odvěkými rivaly Chicagem Bears a Detroitem Lions. I přesto, že Lvi mají rozsáhlou marodku, budou ve slavnostním zápase favority. Z osmi odehraných zápasů letos zvítězili šestkrát a svou divizi NFC North vedou před Green Bay Packers. Zatímco Chicago i přes slibný start drží bilanci tří výher a pěti porážek a ve čtyřčlenné divizi je poslední.
 

Philadelphia Eagles vs. Dallas Cowboys

Souboj dalších dvou rivalů přinese druhý zápas Dne díkůvzdání. V rámci divize NFC East se střetne Philadelphia s Dallasem a půjde opravdu o hodně. Dallas odehrál devět zápasů, z nichž se šestkrát radoval z vítězství, orli z Philadelphie mají bilanci 6-2. Oba tedy aspirují na vítězství své divize, potažmo tedy na postup do play-off, který si v NFL zařídí vítěz divize.
 

Seattle Seahawks vs. San Francisco 49ers

Trojici zápasů završí v pátek ve 2.30 duel mezi obhájci titulu Seattlem Seahawks a jejich věčnými pronásledovateli San Franciscem 49ers. Všechny tři slavnostní zápasy slibují napínavou podívanou s téměř dokonalou zápletkou a souboj v rámci divize NFC West toho není výjimkou. Seattle v loňské sezoně opanoval jak základní část soutěže, tak i play-off, a vcelku pohodlně dokráčel k zisku Super Bowlu. Byli to právě 49ers, kteří jako jedni ze tří týmů dokázali v loňském roce Seattle porazit. Stalo se tak osmého prosince a San Francisco zvítězilo 19:17. 
 
V historických tabulkách najdeme jednatřicet vzájemných zápasů, jedná se o jednu z nejvyrovnanějších sérií NFL, Seattle zvítězil šestnáctkrát, v případě prohry tak kromě zhořknutí slavnostního krocana přijde o jednozápasové vedení. 
 
Pokud tedy vydržíte celou noc vzhůru, sledujte i třetí peprný duel v rámci NFL díkůvzdání na Sport TV!

NFL

Sport
Foto Profimedia.cz
čtvrtek 27. 11.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC