Sport

NFL: Americký fotbal není pro hloupá monstra

NFL

Když si dáte tu práci a proniknete do strategie této hry, zjistíte s překvapením, že jde o velmi komplikovanou bitvu, kde k vítězství vedou jen přesně rozdělené úkoly a týmový duch.

letošní ročník ligy amerického fotbalu NFL odstartoval. Zatímco ale v dobách minulých byl tento sport pro průměrného středoevropana velkou tajemnou, v posledních letech se dostává do širšího povědomí a divácká základna se postupně rozšiřuje. Velkou zásluhu na tom mají stanice Sport 1 a Sport 2 HD, které už několikátým rokem nabízí svým divákům možnost sledovat utkání NFL ve značném rozsahu. Minimálně tři přímé přenosy z každého kola základní části, kompletní playoff, reprízy následující den a k tomu navíc magazín Gameday, který poutavou formou přináší shrnutí právě odehraného kola. NFL má vlastní sekci článků na novém webu televize Sport a zápasy komentují dlouholetí hráči amerického fotbalu. Ti během přenosů ochotně komunikují s diváky a odpovídají na jejich dotazy, vysvětlují pravidla a přibližují tak tento tradiční severoamerický sport českému a slovenskému divákovi, který by tuto na první pohled složitou hru nemusel zcela pochopit.
 

Není fotbal jako football

Americký fotbal je v anglicky hovořících zemích znám pod názvem football, zatímco náš evropský fotbal, neboli kopaná, je znám jako soccer. Americký fotbal je sportem, který v sobě dokázal skloubit sílu, hbitost a rychlost hráčů a zároveň klade velký důraz na strategii a taktiku. To je jedna z věcí, která může náhodnému divákovi uniknout, ale po chvilce sledování si uvědomí, že se ve skutečnosti jedná o sofistikovanou hru podobnou šachové partii. Mylná je i představa, že hráči jsou hloupá monstra, která se jen snaží navzájem zabít. Každý z hráčů má při každé rozehrávce přesně danou odpovědnost a k týmovému úspěchu a provedení domluveného signálu je nutné to, aby každý odvedl svůj kus práce. 99,9 % hráčů se do NFL dostává skrze draft, kde si týmy vybírají hráče z amerických univerzit. 
 
NFL patří mezi nejznámější soutěže světa a samotné finále mezi nejsledovanější televizní přenosy. Půl minuty reklamního času během Super Bowlu stojí i několik milionů dolarů a společnosti vyrábí reklamní spoty speciálně pro tuto příležitost. Američané se svým oblíbeným týmem v den zápasu v podstatě žijí. Několik hodin před utkáním samotným dorazí ke stadionu a na parkovišti uspořádají velkou grilovací party. Mohou se bavit bohatým doprovodným programem a samozřejmostí je vystoupení sličných roztleskávaček. O tom, že NFL už není pouze pro Američany, svědčí každoroční zápasy hrané na území Spojeného království. Celkem tři zápasy letošní základní části se odehrají na londýnském stadionu ve Wembley a chystá se na ně i řada českých a slovenských příznivců. Dokonce se spekuluje o vzniku týmu, který by hrál v NFL a trvale sídlil v Londýně, i když takové rozšíření ligy je málo pravděpodobné.
 

Kdo bude šampion?

Adeptů na zisk titulu je samozřejmě více. I když se ze zisku posledního titulu radoval tým, který staví na neprostupné obraně, celkově se nyní prosazuje trend útočného a pro diváka pohledného fotbalu. Týmy skórují hodně bodů, často jsme svědky divokých výsledků a nahrávají tomu i nově zaváděná pravidla, která mírně zvýhodňují ofenzivní hru.

NFL

Sport
Foto Profimedia.cz
neděle 12. 10.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC