Sport

Na Hopman Cup se těší i Petra Kvitová

Petra Kvitová

V prvních dnech roku 2017 se v metropoli Západní Austrálie, Perthu, hraje Hopmanův pohár – turnaj dvoučlenných smíšených tenisových týmů nazývaný Oficiální mistrovství smíšených družstev ITF (Official Mixed Teams Championships of the ITF). Vysílání Eurosportu z Hopmanova poháru startujte 1. ledna od 10.30 na programu Eurosport 2 HD.

Ivan Lendl, John McEnroe, Novak Djoković, Roger Federer, současný expert Eurosportu Mats Wilander, Steffi Graf, Serena Williams, Martina Hingisová a Petra Kvitová, ti všichni reprezentovali v minulosti své země na Hopmanově poháru v Austrálii. Hopmanův pohár je mladší a nemá takové renomé jako Davis Cup a Fed Cup, přesto je populární a zaujímá pevné místo v tenisovém kalendáři jako turnaj Mezinárodní tenisové federace.

Turnaj podle předběžné startovní listiny nabízí představení mnoha tenisových hvězd na čele s Federerem a Kvitovou. Česká dvojnásobná wimbledonová vítězka bude startovat potřetí, pokaždé hrála s jiným partnerem. V roce 2012 s Tomášem Berdychem turnaj vyhrála, o dva roky později s Radkem Štěpánkem podlehli ve skupině Francii a nepostoupili do finále, letos si zahraje s talentovaným Adamem Pavláskem, 76. hráčem světa a svým bývalým životním partnerem. 22letý Pavlásek si v Perthu zahrál v roce 2015 společně s Lucií Šafářovou a nevedl si přes své mládí špatně, porazil Itala Fogniniho a po velkém boji ztratil duel s Američanem Isnerem.

První ročník se konal v roce 1989 a vyhrálo ho tehdejší Československo v sestavě Helena Suková–Miloslav Mečíř, kteří tehdy ve finále porazili dvojici Hana Mandlíková–Pat Cash. Česká republika vyhrála ještě v letech 1994 (Jana Novotná a Petr Korda) a 2012 (Petra Kvitová a Tomáš Berdych). Dokonce tři vítězství má na kontě Slovensko (1998, 2005 a 2009). Rekordmany v počtu vítězství jsou reprezentanti USA, kteří zvítězili šestkrát. Překvapivě málo úspěšná je domácí Austrálie, v loňském roce slavila teprve druhé vítězství po 17 letech zásluhou dvojice Darja Gavrilovová a Nick Kyrgios. Trofej pro vítěze Hopmanova poháru je putovní, oba reprezentanti vítězného týmu dostanou tenisovou raketu z bílého, žlutého a růžového zlata pokrytou diamanty (to ale až od roku 2014, Petra Kvitová a Tomáš Berdych dostali v roce 2012 diamanty pokrytý pozlacený tenisový míček s mapou Austrálie).

Od roku 2013 se hraje v moderní multifunkční hale jménem Perth Arena, v níž chodí na tenis téměř čtrnást tisíc diváků. Pořadatelé i letos pozvali osm mužstev, které jsou rozděleny do dvou skupin, vítězové skupin se utkají ve finále. V jednotlivých utkáních družstev se vždy hraje zápas mužů, zápas žen a smíšená čtyřhra, zápasy se hrají na dva vítězné sety (u čtyřhry rozhoduje za stavu 1:1 tzv. supertiebreak).

Předběžná startovní listina

Skupina A
FRA / Kristina Mladenovicová + Richard Gasquet
DEU / Andrea Petkovicová + Alexander Zverev  
GBR / Heather Watson + Daniel Evans
CHE / Belinda Bencicová + Roger Federer
 
Skupina B
AUS / Darja Gavrilovová + Nick Kyrgios
CZE / Petra Kvitová + Adam Pavlásek
EPS / Lara Arruabarrenová + Feliciano López
USA / Coco Vandeweghe + Jack Sock

Další tenis na Eurosportu v lednu 2017

od 1. ledna / ATP Brisbane
od 2. ledna / ATP Dauhá
od 9. ledna / ATP Sydney
od 11. ledna / kvalifikace Australian Open
od 16. ledna / Australian Open

I v roce 2017 bude Eurosport vysílat Grand Slamy Australian Open, French Open a US Open.

Petra Kvitová o Hopman Cupu

Už jste v roce 2012 Hopman Cup vyhrála s Tomášem Berdychem, jak na to vítězství vzpomínáte?

To už je pět let? Skoro jsem se lekla, jak to letí. Přijde mi to jako včera. Byl to úžasný turnaj, takový rodinný, nehrálo se o body, ale o překrásnou trofej. Nás na začátku snad ani nenapadlo, jak to může dopadnout, o to jsme měli větší radost a víc si to užívali.

Jaká je na Hopman Cupu atmosféra? Nemá renomé jako Davis Cup nebo Fed Cup, na druhou stranu bývá nazýván mistrovstvím světa smíšených dvojic.

Atmosféra je tam úžasná, Australané mají tenis rádi a rádi fandí. Ale k mistrovství světa bych to nepřirovnávala, tím je pro tenisty Grand Slam. Tady sice hrají páry z jednotlivých zemí, ale vše mi přišlo takové přátelské, rodinné, i když každý chtěl vyhrát. Asi proto, že domácí fandili všem – líbil se jim tenis, tak to nebylo tak vyhecované, jako třeba teď finále Fed Cupu ve Francii.

Čtyřhra není Váš obor, ale na Hopman Cupu Vás čeká, jak jste na tom Vy a čtyřhra? Nějaké rady od Lucie Hradecké?

Do čtyřhry se nehrnu, ale s Tomášem nám to docela šlo… S Luckou, když jsme spolu, tak mluvíme o všem možném, ale o tenise ne, a tak jsme zatím ani čtyřhru neprobíraly. Ale kdyby bylo třeba, jistě by kamarádka poradila.
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Hopmanův Pohár

Sport
Foto Profimedia.cz
neděle 1. 1.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC