Sport

MS ve fotbale žen: Panenka, Vízek, Straka, Kuka a Jarolím o ženském fotbale

MS ve fotbale žen

Od 6. června se v Kanadě koná MS ve fotbale žen. Poslední světový šampionát se konal před čtyřmi roky v Německu, průměrná návštěva byla přes 26 tisíc diváků a finálové vítězství Japonek vidělo 48 817 diváků.

Eurosport se před MS zeptal několika známých fotbalových osobností na jejich názor na ženský fotbal. Na otázky Eurosportu odpovídali Antonín Panenka, Ladislav Vízek, František Straka, Pavel Kuka a David Jarolím.

Patříte k těm, kteří ženský fotbal neuznávají a sledují pouze mužské soutěže? 

AP: Když je příležitost, rád se podívám. Existují jistě sporty, v nichž více vynikne ladnost ženského pohybu, každopádně poslední MS a nekteré zápasy naznačily, že se rozdíl mezi mužským a ženským fotbalem postupně smazává. Projevuje se to v taktice, v přehledu ve hře apod. 
LV: Vše co budu říkat, se týká především našeho ženského fotbalu, vím, že například v Německu je jeho úroveň mnohem dále. Já ženský fotbal neuznávám a mám pocit, že u nás se bere celkově spíše jako zábava, jako něco nedokonalého. Já se rád dívám například na ženský tenis, ale fotbal, k tomu se ženy nehodí. Je to úplně jiné než mužský fotbalový pohyb. 
FS: Já ženský fotbal uznávám, v Německu, kde jsem působil, je nesmírně populární a pravidelně jsem se díval i na ligovou soutěž. Je zajímavé podívat se na tuto hru v ženském podání.
PK: Ženský fotbal pravidelně nesleduji, nedívám se v novinách na výsledky, ale samozřejmě jsem si všiml jeho vzrůstající popularity a také úrovně.
DJ: Na ženský fotbal se občas dívám, vzpomínám na poslední MS v Německu, spousta zápasů měla, podobně jako na OH, dobrou úroveň.

Ženy tedy alespoň občas sledujete, zajdete se někdy podívat na jejich zápasy, třeba na derby pražských S nebo na reprezentaci?

AP: Dlouho jsem na žádném zápase nebyl, viděl jsem je jen v televizi. V současnosti je nabídka nejlepšího fotbalu tak široká, v týdnu poháry, o víkendech ligové soutěže, že člověk už nemá čas a náladu jít se podívat na ženské zápasy. 
LV: Byl jsem pouze jednou na nižší soutěži a poznal jsem to, co jsem řekl na předcházející otázku, že se lidé spíše bavili. Ale uvědomuji si, že bych možná neměl být tak tvrdý ve svém úsudku.  
FS: U nás jsem na ženském fotbale nikdy nebyl, především asi z toho důvodu, že kulisa a kvalita hry není na tak vysoké úrovni jako v Německu.  
PK: Na derby jsem ještě nešel, ale už jsem byl v hledišti na zápase reprezentace a také když hrála Slavia Ligu mistrů.
DJ: Přiznám, že jsem na žádném ženském fotbale ještě nebyl. Pouze jsem měl během působení v Bayernu možnost občas pozorovat tréninky holek. 

Kdysi mi kapitánka české reprezentace Veronika Pincová v rozhovoru říkala, že fotbalistky nesimulují tolik, jako chlapi. To není příliš lichotivé hodnocení pro muže a jejich fotbal…

AP: Dá se s tím souhlasit, fotbalistky jsou v jádru asi poctivější.
LV: Má pravdu, mužský fotbal je dokonalejší i v tom simulování. 
FS: Souhlasím. Ženy mají v sobě něco… prostě emoce kolem faulů nedávají tak najevo, jako chlapi.
PK: Hodně se mluví o problému simulování, ale ženy se nepohybují v takové rychlosti a síle jako muži.
DJ: Těžko říci, z mé strany by to bylo takové srovnání zdaleka, nedokáži to posoudit.
Kolik by dle Vašeho odhadu skončil zápas mezi reprezentacemi ČR mužů a žen?
AP: To lze jen těžko srovnávat. Výsledek by byl asi vysoký, ale já bych pro takovou konfrontaci nebyl. Mužský sport je dominantní u většiny sportů.
LV: To by žádné počítadlo nespočítalo. Hrál jsem kdysi za Kozlovnu proti holkám a to projdete přes celé hřiště. Asi Němky budou někde jinde, ale co se týká úrovně u nás, stačí, abych dal dohromady tým starších žáků a bylo by to přibližně vyrovnané. Snad mi za ta slova nikdo moc nevynadá.
FS: Takto nelze mužský a ženský fotbal vůbec srovnávat.
PK: Myslím, že by nebylo fér tyto dva světy srovnávat. Takže řeknu gentlemansky 1:0 pro muže.
DJ: Takto tipovat nemá moc smysl, určitě by to skončilo vysokým rozdílem, mužský a ženský fotbal se liší v síle, rychlosti. Rozdíl je obrovský, ženská reprezentace je přibližně na úrovni dorostu.

Podíváte se na MS na Eurosportu? 

AP: Určitě, špičková mužstva jako USA, Brazílie, Německo, to budou atraktivní zápasy.
LV: Jasně, že se podívám. Především ze dvou důvodů. Abych viděl nejlepší hráčky na světě a abych si ověřil, zda jsem říkal pravdu. 
FS: Podívám, stoprocentně, MS nabízí vždy atraktivní zápasy, zvláště závěrečná kola.
PK: Určitě se na nějaké zápasy podívám, závěrečná kola MS mivají vrcholnou úroveň a výbornou atmosféru.
DJ: Budu se dívat, vždyť každým velkým turnajem jde ženský fotbal nahoru. A i ve fotbale se najdou hezké holky.

MS ve fotbale žen

Sport
Foto Profimedia.cz
pondělí 6. 7.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC