Sport

MS v šipkách: Z hospody až před miliony diváků

MS v šipkách

Šipky, řeknete si, super zábava po třetím pivu ve vašem lokálně příslušném nonstopu a svou tezi opřete o představu zaprášeného světélkujícího terče, stojícího hned vedle ještě zaprášenějšího billiardu s mapami neblahé historie na vyšisovaném zeleném plátně. Jenže ono je to všechno trochu jinak.

Když jsme na Sport1 shlédli šipky poprvé, je to už nějaký ten pátek, říkali jsme si jasně, že vedle fotbalu, hokeje a dalších veskrze mainstreemových aktivit je potřeba šoupnout do etéru něco netradičního, sofistikovaného a relativně klidného. Poslední kritérium jsme skutečně netrefili. 
 
Už při zhlédnutí prvního zápasu začnete  nasávat neuvěřitelnou atmosféru, kterou souboje na této vrcholné úrovni mají. Tisíce diváků, kteří nesedí bezhlesně a bez hnutí a jen tiše pozorují přesné vrhy na terč. Kdepak, v publiku najdete Spidermana či Batmana i s rodinami, dívky v bikinách či fanoušky s maskami svých oblíbených hvězd na obličeji. Jsou jich opravdu mraky a všichni se skvěle baví tak, jako i další nekonečné zástupy příznivců u televizních obrazovek. Šipky se od té doby staly nedílnou součástí televizního vysílání a vždy se těšíme na každou vrcholnou akci, stejně jako teď.
 

Šipky jsou prostě kult

A jako každý správný kult mají kořeny hluboké jak Sekvojovec obrovský ve skalách Sierra Nevady. Nebudeme ovšem zabředávat do dávné historie a pátrat, kdy poprvé se z lidské ruky vznesla šipka, která se po krátkém letu zabodla do dřevěného terče. Pojďme do historie méně vzdálené, kdy světlo světa spatřila pro současný šampionát klíčová pořadatelská organizace. PDC – Professional Darts Corporation. Tu založilo v lednu roku 1992, tehdy pod zkratkou WDC – World Darts Corporation, šestnáct elitních hráčů, včetně jedné z největších hvězd současnosti, Phila Taylora. Za úkol si nová společnost dala pozvednout v té době upadající zájem o šipky, rozšířit povědomí o nich po celém světě a hlavně dostat je do televize. Samozřejmě, že hlavně šlo o peníze. Hráčům se příliš nezamlouvala výše odměn a zkostnatělá byrokracie původní šipkové organizace, která paralelně s PDC funguje dodnes, tedy WDF/BDO, a zkostnatělá je stále. Jenže tato zkostnatělá instituce se ukázala jako výrazně bojeschopná a v rámci odvetného opatření zakázala všem členům WDC účast na všech turnajích WDF/BDO, v reprezentaci či na jakémkoli turnaji, exhibici a dokonce i charitativním utkání. To vedlo k soudnímu sporu, ve kterém WDC uspělo, a hráči se tak mohli rozhodnout, na kterém šampionátu budou hrát. MS organizované PDC (pod tímto názvem od roku 2001) vítězilo na plné čáře a dosáhlo své významné dnešní prestiže.
 
Skutečně, díky organizaci PDC se podařilo rozšířit šipky do celého světa a učinit z nich masový sport. Tradiční baštou ovšem zůstává Velké Británie. 

MS v šipkách

Sport
Foto Sport1
pondělí 15. 12.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC