Sport

MLS 2017 na Eurosportu

Momentka z Major League Soccer

V sobotu 4. března odstartoval letošní ročník severoamerické fotbalové ligy Major League Soccer (MLS). Eurosport bude každý hrací týden vysílat živě dva až čtyři zápasy.

Major League Soccer nedosahuje slávy lig evropských fotbalových velmocí, ale… návštěvností se jim více a více přibližuje. Popularita Major League Soccer jde nahoru, čemuž přispívají i slavné evropské a jihoamerické hvězdy jako Brazilec Kaká a španělský ostrostřelec David Villa. Loňská návštěvnost Major League Soccer dosáhla v průměru 21 692 diváků na zápas, což je o pouhý tisíc méně než italská Serie A a více než ligy ve Francii, Argentině, Brazílii, Nizozemsku.

Mezi kluby Major League Soccer se nejvyšší návštěvností chlubí Seattle Sounders s průměrem 42 636 diváků, (pokles proti předcházejícímu roku!), což je více než průměrná návštěvnost Ligy mistrů a slavných evropských klubů jako Chelsea, Juventus a AC Milán. Major League Soccer má vyšší průměrnou návštěvnost než NBA a NHL. Atmosféra na CenturyLink Fieldu v Seattlu je úžasná, podobně jako v Portlandu, New Yorku a dalších městech, kde se Major League Soccer hraje.

Už je to dávno, kdy za legendární New York Cosmos hráli Pelé, Franz Beckenbauer, Johan Neeskens a Giorgio Chinaglia, za Los Angeles Aztecs stříleli góly Johan Cruyff a George Best. Pelé byl první superhvězdou světového měřítka, která vlétla do fotbalového dění v USA – slavný brazilský střelec přestoupil v roce 1975, tedy před neuvěřitelnými 40 lety. Současná Major League Soccer se hraje od roku 1996, nejprve za účasti deseti klubů, do loňska jich bylo dvacet, do roku 2017 jich vstoupí dvacet dva – devatenáct z USA a tři z Kanady. Novými kluby jsou Minnesota United a Atlanta United. Obě konference budou mít jedenáct týmů.

O kvalitě týmů Major League Soccer svědčí i jejich vzrůstající úspěchy v Lize mistrů Concacaf, kde startují týmy ze severní a střední Ameriky a z Karibiku. V probíhající sezóně postoupily do čtvrtfinále tři – New York Red Bulls, FC Dallas a Vancouver Whitecaps (startují jako mistři Kanady). Neuspěly Portland se známým kostarickým klubem Saprissa a Sporting Kansas City právě s Vancouverem. V Lize mistrů startuje z Major League Soccer čtveřice klubů stejně jako z Mexika, navíc mistr Kanady. Naposledy byl klub Major League Soccer šampionem Concacafu v roce 2000 – LA Galaxy, od té doby hrály ještě Real Salt Lake a Montreal Impact ve finále.

Na posledním světovém šampionátu vyřadili američtí fotbalisté i Portugalsko. A právě americké reprezentanty mohou fotbaloví fanoušci sledovat každý hrací týden na obrazovkách Eurosportu, v klubech Major League Soccer působí např. Michael Bradley, DaMarcus Beasley, Jozy Altidore, Benny Feilhaber, kteří byli i ve výběru USA v posledním mezistátním zápase proti Jamajce. A vedle nich jihoamerické i evropské hvězdy – Kaká, David Villa, Pirlo, Giovinco a další.

Eurosport bude vysílat zápasy Major League Soccer na evropském kontinentě minimálně ještě v roce 2018. Nejen všechny zápasy ligové sezóny, navíc MLS play-off, MLS Cup a All-Star Game. Máme se na co těšit, fanoušky čeká nejeden skvělý zápas, nejeden nádherný gól, každý víkend si diváci vychutnávají spoustu emocí hráčů i fanoušků. Major League Soccer je každý rok vyrovnaná a dramatická.

Vítězové MLS Cupu  za posledních 10 let

2016 Seattle Sounders
2015 Portland Timbers
2014 LA Galaxy
2013 Sporting Kansas City
2012 LA Galaxy
2011 LA Galaxy
2010 Colorado Rapids
2009 Real Salt Lake
2008 Columbus Crew
2007 Houston Dynamo

Výsledky ročníku 2016

vítěz Západní konference NY Red Bulls
vítěz Východní konference FC Dallas
vítěz MLS Cupu Seattle Sounders
nejlepší střelec Bradley Wright-Phillips
nejužitečnější hráč David Villa

Nejlepší jedenáctka roku 2016

Andre Blake (Philadelphia), Axel Sjöberg (Colorado), Matt Hedges (Dallas), Jelle van Damme (Los Angeles), Mauro Diaz (Dallas), Giovani dos Santos (Los Angeles), Sacha Kljestan (NY Red Bulls), Ignacio Piatti (Montreal), Sebastian Giovinco (Toronto), Bradley Wright-Phillips (NY Red Bulls), David Villa (NY City).
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Major League Soccer 2017

Sport
Foto Eurosport
sobota 18. 3.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC