Sport

Mistrovství světa v plaveckých sportech na Eurosportu

Mistrovství světa v plaveckých sportech na Eurosportu

Maďarská metropole Budapešť bude od 14. července dějištěm MS v plaveckých sportech. Na světovém šampionátu se bude soutěžit v bazénovém plavání v dlouhém bazénu, dálkovém plavání, synchronizovaném plavání, skocích do vody a vodním pólu.

M istrovství světa je největší celosvětovou akcí pořádanou Mezinárodní plaveckou federací FINA, která byla založena už v roce 1908 a mezi zakládajícími členy byl i letošní pořadatel MS Maďarsko (Československo bylo přijato v roce 1919).

Světový plavecký šampionát patří k největším sportovním akcím – před dvěma lety soutěžilo v ruské Kazani na 2400 sportovců ze 190 zemí, letošní účast se očekává ještě vyšší. Maďarsko je tradiční plaveckou zemí, evropský šampionát hostilo už v roce 1926. Pro MS postavili v Budapešti moderní šestipatrovou Dunaj Arénu (Duna Aréna), která je zeleným projektem využívajícím sluneční i geotermální energii. Soutěže v dálkovém plavání se budou konat v jezeře Balaton. Spolukomentátorem plaveckých soutěží bude v některých dnech Jiří Jedlička, bývalý olympionik a dodnes držitel českých rekordů na 100 metrů prsa v dlouhém bazénu (2008) a 200 metrů prsa v krátkém bazénu (2007).

Několik otázek pro Jiřího Jedličku

Když vyslovím MS v plaveckých sportech, co Vás napadne?

Jednoznačně největší svátek pro plavce a vodní sporty, vedle olympijských her absolutní vrchol.

Poslední česká medaile z MS v plavání je z roku 2003. Vidíte světélko na konci tohoto tunelu?

Troufám si říci, že s Ilčou Hlaváčkovou skončilo poměrně úspěšné období českého plavání. Dan Málek v roce 2000 vybojoval na olympiádě v Sydney dvě pátá místa, Ilča Hlaváčková a Květoslav Svoboda úspěšně startovali na evropských i světových akcích, dokázali dosáhnout na řadu finálových umístění, ale také na medaile. Hlaváčková byla svého času držitelkou evropského rekordu. V současnosti u nás taková širší kvalita chybí, vždy se ukázal nějaký plavec, ale byl to jednotlivec. Držím dva české rekordy, což mne na jednu stranu těší, ale postupem času mne to spíše začíná mrzet. Světové časy se posouvají a pokud nejsou naši plavci schopni překonávat staré české rekordy, je to jednoznačně špatně.

Dají se srovnat podmínky českých plavců s podmínkami např. australských?

Austrálie je Mekkou plavání s teplejším podnebím, spousta bazénů je pod otevřeným nebem, blízko oceánu, což je výborné pro trénování z pohledu psychické pohody, zdraví. A i děti trénují od páté ranní, rodiče je přivezou. Také Česká republika má širokou síť bazénů, bohužel to nejsou bazény, na kterých by se mohly konat velké soutěže. V současnosti se plave i v multifunkčních arénách.

Kdo bude největší postavou MS?

Jsem zvědavý například na maďarskou plavkyni Katinku Hosszúovou, protože v posledních letech předvádí impozantní výkony. Naše trio Simona Baumrtová, Jan Micka a Bára Závadová navštěvuje cizí kempy a jezdí na tréninkové akce se svými soupeři. Uvidíme, jak to dokáží zúročit. 

Mistrovství světa na Eurosportu

Eurosport bude z MS vysílat denně živé přenosy od 14. do 30. července. Šampionát budou komentovat Michal Škorpil (plavání), Zdeněk Míka a Ondřej Krátoška (skoky do vody). Začínáme ve čtvrtek 14. července na E2 v 11:00.

MS v plaveckých sportech Eurosport 1 a 2 HD

Sport
Foto Getty Images/Eurosport
pátek 14. 7.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC