Sport

Lewis Hamilton – skvělý ambasador formule 1

Hamilton v F1

V současné době nic nerozděluje fanouškovskou obec více než pilot Mercedesu Lewis Hamilton. Je až úchvatné sledovat ty emoční vlny: naprostá nenávist odpůrců na straně jedné, houževnatá obrana a obdiv jeho příznivců na straně druhé. Lidé se k jeho osobě na internetu vyjadřují v nekonečném množství komentářů, které mají jednoho společného jmenovatele – emoce. A ty ke sportu neodmyslitelně patří.

V roce 2007 byla ohlášena jezdcova premiéra a i seriózní média překvapila titulky typu „Lewis Hamilton je prvním pilotem F1 tmavé pleti“. Jako kdyby byl tento Brit prvním odlišným pilotem, což je vlastně rasistický přístup. A právě na jeho příkladu je vidět, že tyto stopové prvky nenávisti k jiným rasám jsou pořád zakořeněny i v jinak kultivovaných Evropanech.

Během sezony 2015 Hamilton „pohoršoval“ nejprve svým ortodoxním účesem a pak fotografiemi se sexuálním nádechem z karnevalu Kadooment Day během národního svátku Barbadosu. V minulém roce se navíc začal více oddávat svému oblíbenému životnímu stylu, který zahrnuje výlety za Atlantik do Spojených států na luxusní večírky, módní přehlídky a další velkolepé akce.

I loňský listopad byl pro Hamiltona ve znamení kontroverzí – v Monte Carlu naboural svůj supersport Pagani Zonda za jeden a půl milionu dolarů, načež přiznal, že důvodem je hlavně „únava v důsledku série oslav“ po zisku třetího titulu mistra světa při Velké ceně USA. Jezdec F1 vzbuzuje mimosportovní zájem médií už delší dobu, ať už jde o jeho styl oblékání, účes, či tetování. V diskuzích se nad Hamiltonovými fotkami mnozí lidé pohoršují, nezřídka obhájce titulu mistra světa častují nekorektními výrazy a nechápou, jak může Bernie Ecclestone tvrdit, že Lewis Hamilton je naprosto špičkovým promotérem F1. Jenže tohle tvrzení se dá nejen chápat, ale dá se s ním dokonce souhlasit.

Od roku 2007 se osobnost Lewise Hamiltona hodně vyvíjela, někdy až turbulentním stylem. V přísně konzervativním prostředí McLarenu byl vyjukaným mladíkem, který měl sice nesporný talent, ale zároveň po něm byla požadována maximálně seriózní úroveň vystupování přesně tak, jak to má majitel McLarenu, Ron Dennis, rád. Jenže Lewis Hamilton je ve skutečnosti velmi temperamentní osobnost a superseriózní prostředí McLarenu pro něj znamenalo velmi těsnou klec. I když s touto stájí získal titul mistra světa sezony 2008, na konci roku tým opustil a všichni si ťukali na čelo, proč se rozhodnul pro takový sebevražedný krok.

Nová éra jeho života se spustila právě přechodem k Mercedesu, kde si vyjednal podmínky, které byly daleko benevolentnější než ty u McLarenu. A i když spousta lidí nesouhlasí s Hamiltonovými účesy, stylem oblékání, tetováním či přespříliš uvolněným chováním, jímž poutá pozornost bulváru, je to právě extravagantnost, která dělá Hamiltona Hamiltonem. Je unikátní osobností, jež svůj temperament projevuje typickým a originálním způsobem. A není to přesně to, co fanoušci chtějí? Aby piloti F1 byli sami sebou? Škrobené a seriózní chování i vyjadřování se stává trochu nudným. Vždyť i v dřívějších dobách bylo „cool“ kouřit, jezdit v rychlých autech a užívat si společnost krásných žen. A například takového Jamese Hunta za to lidé milovali. Lewis Hamilton žije stejným životem, jen s modernějšími prostředky.

Na účtu Twitter eviduje Lewis Hamilton tři a půl milionu fanoušků, věnuje se jim také na Instagramu, Snapchatu nebo Facebooku, kde ho sledují další miliony lidí. Naopak třeba Kimi Räikkönen či Sebastian Vettel interakci s fanoušky nemají žádnou. V dubnu 2016 uvedl časopis Time Hamiltona na seznamu stovky nejvlivnějších lidí, takže se dostal do společnosti Usaina Bolta, Adele nebo Leonarda DiCapria. S týmem Mercedes získal další dva tituly mistra světa, a i když jej na začátku letošní sezony trápily technické problémy, triumfy v posledních závodech se dokázal dostat zpět do boje o titul šampiona. To jej opět naplnilo pozitivní energií, díky které kolem sebe zase šíří radost a dobrou náladu.

Kéž by se i další piloti F1 projevovali podobně. Kéž by byli sami sebou. Aby to nebyly strojené PR mašiny, ale unikátní osobnosti. A abychom mohli mnohé aspekty jejich chování vyzdvihovat a velebit a jiné zase kritizovat. Protože přesně to je tím pikantním kořením, které nám v F1 chybí. A díky Hamiltonovi jej alespoň trochu máme.

Další závod Formule 1, ve kterém bude startovat Lewis Hamilton, se pojede na okruhu Silverstone ve Velké Británii a zhlédnout jej můžete o víkendu 8. – 10. července na Sport 1.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Velka Cena Velké Británie Formule 1

Sport
Foto Jiří Křenek
pátek 8. 7.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC