Sport

La liga 2014/15: Nová sezona, nové hvězdy, nové výzvy

Christiano Ronaldo

Další sezona španělské fotbalové ligy je tady. A jaká bude? Rozhodně bude plná hvězd, dramatických momentů a nových výzev pro většinu týmů.

Letošní dramatický závěr ligy s překvapivým triumfem Atlética Madrid přinesl sice několik odpovědí, ale možná ještě více otázek. Po dlouhých deseti letech se podařilo přerušit nadvládu klubových gigantů Barcelony a Realu Madrid.
 

Hladoví Atléti, Barcelonská revoluce a nové souhvězdí

Zázrak minulé sezony! Atlético Madrid získalo po dlouhých osmnácti letech ligový titul. V létě ale došlo k výprodeji největších hvězd. Nejlepší střelec Diego Costa odešel do Chelsea. Stejným směrem zamířil levý obránce Filipe Luis i brankář Thibaut Courtois. K nim je navíc potřeba přičíst odchody Davida Villy, Adriana a Diega. Ale odepisovat úřadující mistry Španělska před nadcházející sezonou by rozhodně nebyl dobrý nápad. Sedmadvacet ligových gólů Diega Costy z minulé sezony se pokusí nahradit bývalý kanonýr Bayernu Mnichov Mario Mandžukič. Typologicky je to techničtější hráč. Otázkou je, jak se vyrovná s náročným programem. A že Atléti nechtějí být v nadcházející sezoně jen do počtu, potvrzuje další posila. Z Realu Sociedad přišel Antoine Griezmann. V minulé sezoně dal teprve třiadvacetiletý mladík 16 gólů ve 31 zápasech. A to ani zdaleka není klasický hrot. Kromě skvělé techniky a rychlosti je jeho výhodou i univerzálnost. Může se pohybovat na křídle, v záloze nebo na pozici podhrotového hráče. Především z jeho práce by měl těžit střelec Mandžukič.
 
Největší revoluci ale v létě zažila Barcelona. Pod novým trenérem Luisem Enriquem se buduje nový tým. Hráči zlaté generace jako Carles Puyol, Victor Valdés nebo Cesc Fabrégas odešli, nebo jsou na odchodu. Do služby se naopak v metropoli Katalánska přihlásil tvůrce hry Ivan Rakitič, obránce Jeremy Mathieu nebo brankář Marc-Andre Ter Stegen. Jedna posila ale způsobila rozhodně rozruchu nejvíc. Už před mistrovstvím světa se nahlas hovořilo o letním přestupu Luise Suáreze do Španělska. Pak ale přišel zkrat uruguayského útočníka, tedy kousnutí obránce Chielliniho na mistrovství světa a poté čtyřměsíční distanc. Nicméně i tak Barcelona dokončila jeho přestup. Fanoušci se tak mohou těšit na velice zajímavé trio útočníků Neymar-Messi-Suárez. Spolu si ale budou moci zahrát nejdříve na konci října.
 
Další přírůstky hlásí i souhvězdí Galácticos. Vítěz Ligy mistrů Real Madrid před sezonou posílil o mistra světa Toniho Kroose a nejlěpšího střelce šampionátu v Brazílii Jamese Rodrigueze. Kroos je výjimečný nahravač a tvůrce hry, který dokáže útočníkům připravit šanci téměř odkudkoliv. Jeho 49 asistencí v dresu Bayernu Mnichov hovoří za vše a Cristiano Ronaldo, Karim Benzema nebo Gareth Bale mohou z jeho přihrávek vytěžit spoustu gólů. 

La liga 2014/15

Sport
Foto Sport 1
pondělí 18. 8.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC