Sport

Kvalifikace na Euro 2016: Začaly volby do fotbalového europarlamentu

Kvalifikace na Euro 2016

Sotva v Brazílii doskotačili poslední tanečníci fotbalové samby, sotva dotekly poslední argentinské slzy a doušky německého piva, rozpohyboval se další reprezentační kolos. Kvalifikace na Euro 2016. Více než rok trvající cyklus zápasů národních výběrů z celé Evropy, které se snaží co možná nejkomfortnějším způsobem vydláždit si cestu do Francie.

Televizní stanice Sport1 a Sport2 HD se rovněž rozhodly zanotovat v tónině Platiniho Marseillesy a zajistily pro vás vysílací práva na kompletní evropskou kvalifikaci. Těšit se tak můžete na více než 120 přímých přenosů i záznamů klíčových zápasů těch největších favoritů na postup či zajímavé sestřihy nejpodstatnějších momentů z každého hracího kola. Góly, akce, emoce nejlepších hráčů Evropy se vám pomalu ale jistě vkrádají do obývacích pokojů.
 

Cesta tam a zase zpátky

Lépe řečeno cesta tam nebo nikam. Pravdou ale je, že nový Platiniho formát pootevírá dveře i těm, pro které byla podobná výsada v minulosti zapovězena. Evropský šampionát v roce 2016 bude vůbec poprvé v historii hostit 24 týmů. Kromě domácí Francie se o účast na turnaji rve neuvěřitelných 53 národních týmů v devíti skupinách. Z každé z nich postupují dva týmy a nejlepší třetí. Ostatní na třetích pozicích zabojují v baráži. K vidění bude samozřejmě drtivá většina hvězd španělské La Ligy, kterou můžete rovněž pravidelně sledovat na stanicích Sport1 a Sport2 HD. Dvojnásobný držitel Zlatého míče Cristiano Ronaldo ve skupině I potáhne mnohdy hodně těžkou portugalskou vlajku, zvlášť po prvním nezdaru, v bojích proti nevyzpytatelným Dánům, a také nekompromisním Srbům, kteří v balkánském pekle budou mít ambici porazit každého. Zapomínat by se nemělo ani na houževnaté Armény, které povede do boje Henrikh Mkhitaryan z Borussie Dortmund a kteří v utkání s Dánskem ukázali hlad po úspěchu.
 
Ve španělském národním dresu se pro změnu představí na stejné straně fronty hráči jako Sergio Ramos, Iker Casillas, Andrés Iniesta nebo Xavi Hernández. Klubová nevraživost jde stranou, jako obhájci posledního evropského titulu budou chtít získat ve skupině C plný bodový počet. V cestě jim ovšem stojí mladý tým Ukrajinců a také výběr Slovenska, který požene kupředu touha dostat se vůbec poprvé v samostatné historii na evropský šampionát.
 
Ve skupině H potom budou k vidění ostré boje mezi Italy a Chorvaty. Zkušení borci jako Andrea Pirlo nebo Gianluigi Buffon budou muset ukázat svou extra třídu proti talentovanému Lukovi Modrićovi, který prožívá skvělou životní etapu v Realu Madrid, nebo Ivanu Rakitićovi, který se jako nová akvizice Barcelony ukazuje ve skvělém světle.
 
Pak je tu zlatá parta okolo bavorského zázraku Maria Götzeho. Německý tým mistrů světa nezaznamenal žádné výraznější změny oproti brazilskému tažení a bude znovu poskládán především ze členů Bayernu Mnichov. Manuel Neuer, Philipp Lahm, Mario Götze spolu s Marcem Reusem nebo Mesutem Özilem budou mít sílu, která bude znervózňovat všechna mužstva, která se na šampionát budou chtít probojovat. Ve skupině D výběr Joachima Löwa čeká pikantní měření sil s Poláky s Robertem Leawandowským a rozšířené možnosti postoupit by se mohli chopit i Skotové.
 
K vidění toho ale bude ještě více. Švédska ikona Zlatan Ibrahimović chce napravit zpackané play-off o postup na světový šampionát a ukázat Cristianu Ronaldovi a zbytku světa, že neúčast Švédů v Brazílii není nic jiného než náhoda. Anglie by měla pro změnu spoléhat na Waynea Rooneyho, který již jako jeden z nejzkušenějších hráčů bude koordinovat tým mladých talentů. Černým koněm nadcházejícího světového i evropského šampionátu by potom mohli být Belgičané, kteří ve svém generačně nesmírně silném kádru mají hráče jako Eden Hazard, Vincent Kompany nebo Thibaut Courtois.

Kvalifikace na Euro 2016

Sport
Foto Profimedia.cz
středa 1. 10.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC