Sport

Kvalifikace na EURO 2016: Cesta do Francie, to nejsou jenom hvězdy

Fotbal

Zatímco se fotbalisté v rámci kvalifikačního cyklu účastní náročných bojů ve velké bitvě o Francii, sama Francie má již plné ruce práce s přípravou turnaje, který má vstoupit do dějin.

Kvalifikace i závěrečný turnaj mají hodně společného. Je potřeba vybrat adekvátní stadiony, vše připravit a zajistit po organizační stránce. Závěrečný turnaj se bude konat od 10. června do 10. července 2016. Na programu je celkem 51 zápasů na deseti místech po celé Francii. 
 

Velké zmatky okolo stadionů

Zápasy evropské špičky tak uvidí diváci na deseti nejvýznamnějších stadionech v zemi. Abychom si utvořili představu, jak složitými procesy prochází rozhodování o pořadatelských parametrech turnaje, projděme si schvalovací proces o místech konání, tedy stadionech pro Euro 2016. Velmi podobnou anabází procházely některé země v menším měřítku i před kvalifikací. V první fázi UEFA vybrala dvanáct stadionů, které předložila francouzská fotbalová federace již 28. května 2010. Do konce května 2011 se počet zúžil na devět, ve snaze ulevit nárokům na dopravu. Nebylo ale jasné, které stadiony ze seznamu vyškrtnout. Šlo se tedy vylučovací metodou a francouzská fotbalová federace musela vybrat ty nejlepší. Prvních sedm bylo jasných. Národní chlouba Francie, Stade de France, čtyři nově postavené stadiony v Lille, Lyonu, Nice a Bordeaux, a pak ty z největších měst, tedy Paříže a Marseille. Poslední dvě zbývající místa připadla Štrasburku a Nancy, jenomže Štrasburk svou kandidaturu stáhl kvůli finančním problémům. Svaz ne a ne se dopočítat. Ze hry byly rázem slavné stánky jako Toulouse či Nantes. Ve chvíli, kdy si komisaři pro výběr jednotlivých stadionů nevěděli rady, přišel nový Platiniho formát o čtyřiadvaceti účastnících a rázem bylo všechno jinak. Přistoupilo se na vícekapacitní variantu jedenácti stadionů, přičemž odstoupení z finančních důvodů oznámilo také město Nancy. Resumé final, deset stadionů pro Euro 2016. 
 

Nejhonosnější stánek fotbalu

Tím úplně „nej“ je slavný Stade de France, který byl na základě architektonického návrhu Michela Macaryho vybudován za 300 milionů EUR mezi léty 1995–1998. Stadion, který bude hostit i finálový zápas, je architektonicky i konstrukčně unikátní. Stavba zahrnuje kupříkladu střechu ochozů, která samotná stála více než pětinu celkového rozpočtu, a má rekordní parametry se svými 13ti tisíci tunami a celkovou plochou šesti hektarů. Stade de France je největší modulární stadion světa se třemi galeriemi. Stadion pro 80 tisíc diváků skýtá veškerý komfort i bezpečí. Plně obsazený může být evakuován do patnácti minut. Jedním z nejstarších a zároveň nejspecifičtějších je ale také Stade Velodrome v Marseille, který pamatuje éru druhé světové války, a co se týká celkových nákladů, nikterak za moderním Stade de France nezaostává. Pro potřeby Eura 2016 byla navýšena kapacita míst k sezení na 68 tisíc. Pravda je taková, že Francie musela pro Euro stadiony vybudovat. Novotou zářící stánky tak mají v Nice, Lyonu či Lille, supermoderní stadion v Bordeaux bude teprve dokončen. K deseti stadionům připočtěme 24 tréninkových center, kde každý tým bude mít k dispozici vlastní unikátní zázemí.
 
Zázemí má do značné míry v tuto chvíli naprosto reálné rozměry, alespoň co se týká místa. Je ale zapotřebí formě vtisknout obsah. 

Euro 2016

Sport
Foto Profimedia.cz
pátek 8. 5.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC