Sport

KHL zařadila již sedmý rychlostní stupeň

KHL

Začala nová sezóna a s ní i vydatný seriál přímých přenosů na stanicích Sport1 a Sport2 HD. O čem bude letošní ledový příběh? Liga si klade tradičně velké nároky a stejně jako jsou v Rusku přesvědčeni o relevanci cesty na samotný vrchol klubového hokeje, tak dokazují, že za svým cílem půjdou, ať to stojí cokoli.

Mnoho fanoušků považuje poslední dvě sezony za zlomové. Možná mají pravdu v tom, že se v kontinentální lize už nemusí ukázat tolik hvězd z NHL. Možná, že se nebudou opakovat ani rekordní návštěvy z loňského play off. Určitě ale můžeme očekávat významné změny přímo od  ruských oligarchů.  
 
KHL dává najevo, že se vlastně nebojí ničeho, a už vůbec ne velkých výzev. Nyní, ve své sedmé sezoně, bude mít šanci opět předvést, zda-li dokáže ohromit nejen velkými prohlášeními, ale také činy a sportovní úrovní. Přichází hvězdy, fanouškovská základna se opět o něco rozrostla, a i přes to, že z finančních či politických důvodů odstoupily tři kluby, je reálná šance posunout se opět o krok dál. Do ligy vstoupil v podobě Jokeritu Helsinky, HK Soči a Lady Togliatti nový vítr, který zavál do akce nové hvězdy. To všechno by mělo ligu motivovat a vlastně i nutit k sebekultivaci, ať už na poli sportovním, tak především na poli pořadatelské virtuozity a preciznosti v práci s vlastními fanoušky. 
 

Nové tváře

KHL je velmi živorodým organismem, který má tendence se aktivně vyvíjet, projevovat, sebekultivovat a pronikat do srdcí fanoušků po celém světě. Rok co rok se kluby poohlíží po co možná nejzajímavějších úlovcích na trhu hráčů. A zatímco jsme v minulosti zažili boom česko-slovenský či kanadsko-americký, letos jsou in seveřané. Je to logické, hokejisté ze Švédska a Finska už nějaký čas dominují mapě tohoto sportovní odvětví na poli vrcholných mezinárodních akcí, což je vidět. A co je vidět, to má KHL ráda. Jednou z nejvýraznějších tváří je v nové sezoně Jimmie Ericsson, kterého ulovil Petrohrad ze Skelleftea. 
KHL získává v jeho podobě opravdovou hvězdu. Bronzový medailista z posledního světového šampionátu je ve 34 letech skvělým vůdcem. Je stále pohotový, rychlý a má perfektní střelu. Hráč, který doposud ze švédské ligy nevytáhl paty a podepsal smlouvu s Petrohradem na sklonku kariéry, zakusí první zahraniční angažmá. SKA má tedy novou sílu řekněme do druhé či třetí lajny a další silnou osobnost do kabiny. Otázkou je, co mu Ilja Kovalčuk dovolí. V Omsku odfouknul vzpomínky na nevydařenou sezonu pořádný uragán. Cílem bylo play off a vítězství v Naděžda Cupu vedení příliš neuchlácholilo. Tým prochází rekonstrukcí a obranné řady nejsou výjimkou. Jednou z nejvýraznějších posil je právě pětadvacetiletý talent Erik Gustavsson z Philadelphia Flyers. Na beka má pouhých 179 centimertrů, ale neskutečné zrychlení, přehled a dobrou přihrávku. Jeho předností ovšem není pouze podpora ofensivy, hraje kvalitně i dozadu, má výborný odhad a umí hrát tvrdě.
 

Česká stopa zůstává prošlapaná

Zatímco si čeští hokejoví fandové těžko zvykají na fakt, že se v nové sezoně již neobjevuje klub z jejich domoviny, pražský Lev, který vinou odchodu hlavních sponzorů nenaplnil rozpočet nutný pro účast v lize, rozeseto ve všemožných končinách širé Rusi a přilehlých participujících států, se vrhá do akce více Čechů, než by se mohlo zprvu zdát. Bude nesmírně zajímavé sledovat, jak si povede Jiří Novotný v týmu Lokomotivu Jaroslavl. Klub z Jaroslavle ukázal v minulé sezoně obrovský potenciál. Vybudoval neskutečně silný kádr, bez závratných investic a zbytečného humbuku. Vedení předvedlo velký cit, když hrdě odmítlo velkorysou nabídku KHL, že si může vzít po jednom hráči z ostatních týmů, a dokázalo během roční pauzy sestavit mašinu drtící soupeře jednoho po druhém a podařilo se dojít v play off opravdu daleko. Na tom mohou v Jaroslavli stavět a dojít ještě dál. Parta borců evidentně dokáže držet při sobě a bojovat jeden za druhého. To je styl, který Novotnému sedí, a může odvádět černou práci pro dalšího Lva, Martina Thornberga, který se má v dresu Loko starat s Plotnikovem o góly. 
 
Dalším týmem vhodným ke zvýšené pozornosti je jednoznačně Atlant, který angažoval hned dva klíčové Lvy, Ondřeje Němce a Petra Vránu. Možná byste si je dokázali představit ve známějším klubu, ale pro tvořivého beka a bruslivého centra je Atlant optimální štací. Jednak z osobního hlediska, přeci jen zázemí Moskvy nabízí komfort a také jsou relativně dostupní svým rodinám, a pak také z hlediska sportovního. Atlant se netají tím, že chce prožít v této sezoně výrazný progres a jednoznačně postoupit do play off. Oba čeští hráči by měli dostat hodně prostoru.   
 
Michal Vondrka prodloužil se Slovanem Bratislava smlouvu do 30. 4. 2015. V bratislavském klubu působí také Tomáš Netík, Tomáš Mojžíš a nově i Václav Nedorost. Lukáš Kašpar obléká dres Jugry Chanty Mansijsk. Vladimír Sobotka má za úkol gólově povzbudit skomírající Omsk a v Čeljabinsku je k vidění snajpr Martin Růžička spolu Janem Bulisem, který si svou kvalitní dlouholetou službou řekl o kapitánské céčko. A nesmíme zapomínat ani na Čecha s píšťalkou. Do KHL zamířil i přední český hokejový rozhodčí Antonín Jeřábek, který se představil na letošních olympijských hrách v Soči i na mistrovství světa v Minsku. Celkem se představí divákům Sport1 a Sport2 HD v přímých přenosech 29 českých hokejistů.

KHL

Sport
Foto Profimedia.cz
pondělí 15. 9.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC