Sport

Italský a francouzský fotbal se vrací!

Marek Hamšík SSC Neapol

Užívejte letního volna, dokud můžete. V srpnu se totiž na obrazovky Sport1 a Sport2 vrací nejvyšší fotbalové soutěže z Itálie a Francie. Serie A začíná tentokrát 21. srpna a Ligue začíná dokonce už 12. srpna. K vidění toho bude kromě tradičních fotbalových dramat znovu více než dost.

Italská scéna patřila v uplynulé sezóně jednoznačně dvěma klubům. Juventus dokázal získat historický pátý titul v řadě, ačkoliv v úvodu soutěže těžce tápal. Neapol po dlouhých letech oživila naděje na zisk Scudetta. To sice nakonec v boji s Bianconeri nezískala, ale probojovala se do základní skupiny prestižní Ligy mistrů. 

Stará dáma na začátku minulého ročníku Serie A utrpěla několik zásadních ran v podobě odchodů důležitých postav základní sestavy. Do Spojených států se přesunul legendární Andrea Pirlo, zpět do své vlasti zamířil Argentinec Carlos Tévez a ambicióznímu Bayernu Mnichov dal přednost novopečený vítěz turnaje Copa América, Arturo Vidal. Bez této, pro fanoušky svaté, trojky Juventus dlouho hledal nový herní rytmus a trenér Massimiliano Allegri byl italskými médii několikrát téměř odvolán z funkce. Skvělý psycholog ovšem přežil největší krizi své kariéry a díky několika novým tvářím a především skvělé výkonnosti mladého forvarda Paula Dybaly se vše obrátilo k normálu. Neapol byla pro Starou dámu překvapivě největším konkurentem v boji o titul. Tým v čele se slovenským reprezentantem Markem Hamšíkem, vedený pragmatickým koučem Mauriziem Sarrim, svou organizovanou hrou udivoval celou Itálii a dokázal udržet standard takřka celou sezónu. Hlavním strůjcem úspěchu byl další Argentinec, Gonzalo Higuaín, který se svými 36 ligovými trefami překonal 66 let starý rekord Gunnara Nordahla.

V následující sezóně by opět tyto dva týmy měly mířit nejvýše a oba momentálně vydatně posilují. Juventus si dokonce dovolil sáhnout k jednomu ze svých největších soků, když z AS Řím přivedl reprezentanta Bosny a Hercegoviny Miralema Pjaniće. Obranu pro změnu zpevní zkušený obránce Dani Alves, který byl dlouhá léta oporou Barcelony. Neapol dokázal před nosem ukrást ostatním klubům jednoho z nejlépe hodnocených obránců poslední sezóny Lorenza Tonelliho a enormní zájem má o italského reprezentanta Antonia Candrevu, který se v létě rozloučil s týmem Lazia. Z boje o Scudetto ovšem nemůžeme vyloučit ani ostatní kluby. Římské AS po jarním příchodu Luciana Spallettiho předvádělo dlouhodobě kvalitní výkony a kromě Pjaniće zatím nepřišlo o jedinou oporu, včetně belgické hvězdy Radjy Nainggolana. V týmu navíc zůstává ikonická postava Francesco Totti, který v září oslaví neskutečné 40. narozeniny.

Doslova kontrastní byl poslední ročník francouzské Ligue 1. Tým PSG bez jakýchkoliv potíží dokázal ovládnout boj o titul a rozhodnul několik týdnů před oficiálním koncem soutěže. Na druhý Olympique Lyon měli Pařížané neuvěřitelný jednatřicetibodový náskok. Týmové představy o dosažení dokonalé sezóny bez prohraného zápasu se ovšem nedosáhlo a Ángel Di María a spol. mají stále o čem snít. I tentokrát bude mužstvo z Parku princů nejžhavějším kandidátem na titul a to i bez Zlatana Ibrahimoviće. Ten se znovu rozhodl změnit své působiště a chystá se na angažmá v Manchesteru United, kde se znovu shledá se svým oblíbeným trenérem Josém Mourinhem.

Není to ovšem jediná změna, kterou PSG zaznamenalo. Po třech letech skončil na lavičce Laurent Blanc. Vedení klubu velmi rychle potvrdilo, že ho nahradí mladý ambiciózní Španěl Unai Emery. Na posily se také nečekalo dlouho. Svou kariéru bude chtít v novém dresu znovu oživit ofenzivní záložník Hatem Ben Arfa, který v minulé sezóně válel v Nice. Pro změnu ze Sevilly přichází pracovitý středopolař Grzegorz Krychowiak a do Paříže se z Brug stěhuje také nenápadný obránce Thomas Meunier.

Pod favoritem soutěže by se měl znovu strhnout drsný boj o přímý postup do Ligy mistrů. Ten naposledy skončil pětašedesátibodovou remízou mezi Lyonem a Monakem. O chlup šťastnější nakonec byli fotbalisté Olympiku. Počítat se ovšem musí také s týmy Nice a Lille. A vyřadit ze hry nelze ani Olympique Marseille. Tým, který se v minulé sezóně překvapivě trápil, má šanci začít nanovo a bude jí chtít využít, jak se sluší a patří. Ať už to během následujícího roku bude probíhat jakkoliv, bude na obrazovkách na co koukat.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Italská a francouzská liga

Sport
Foto SPORT 1
pondělí 1. 8.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC