Sport

Innsbrucké Peklo bude vrcholem cyklistického MS

Innsbrucké Peklo bude vrcholem cyklistického MS

Eurosport vysílá kompletní program světového šampionátu živě na svém prvním programu. Jednoznačným vrcholem MS bude 30. září silniční závod profesionálů.

Závod kategorie Elite mužů na MS v Innsbrucku se profilem liší od předcházejících světových šampionátů a vyhovuje špičkovým vrchařům pelotonu, Cavendish a spol. tedy mohou zůstat doma. Trasa závodu měří 253 km, na nichž čeká cyklisty drsných 4 670 vystoupaných metrů.

Mezi favority patří Vincenzo Nibali (pokud bude zdráv), Nairo Quintana, Thibaut Pinot, Romain Bardet, Tom Dumoulin, Miguel Ángel López a bratři Yatesové. Na MS bohužel nepojedou čtyřnásobný vítěz TdF Christopher Froome a letošní vítěz TdF Geraint Thomas. Lídrem české reprezentace bude Roman Kreuziger, který si podobnou horskou bitvu vyzkoušel v Rakousku v loňském roce, když vyhrál PRO Ötztaler 5 500. Číslo napovídá počet překonaných výškových metrů, což znamená, že Romana Kreuzigera by nemělo zmíněných 4 670 nijak překvapit.

Brutální Peklo

Jenže letošní MS není jen oněch 4 670 výškových metrů, ale ještě Peklo na závěr – tak lze stručně charakterizovat závod profesionálů. Ano, Peklo s velkým P, neboť v Innsbrucku tomu kopci říkají Höttinger Höll. Stoupání měří pouze 3,2 km, ale jeho nejstrmější pasáž má 28 procent! Vymyslel to bývalý profesionál Thomas Rohregger a o svém nápadu říká, že je to klasická třešnička na dortu. Sedmkrát projedou profesionálové Innsbruckem a v posledním okruhu je čeká překvapení. Nelítostné, brutální, nelidské, tak lze popsat toto šílené překvapení po tolika tvrdých horských kilometrech. Když se nejlepší vrchaři konečně vydrápou nahoru, čeká je do cíle ještě osm kilometrů, šest z nich je náročný technický sjezd se spoustou nebezpečných serpentin. Zatímco je vidina mistrovského titulu, který už tři roky drží Peter Sagan, požene co nejrychleji dolů, musí zároveň krotit svou touhu, neboť jedinou chybou ve sjezdu mohou těsně před cílem ztratit vše, o co tak bolestivě bojovali na předcházejících téměř 250 kilometrech.

Slovenský zápis do dějin

Mistrovství světa se poprvé konalo v roce 1927 v Německu a prvním mistrem světa se stal Ital Alfredo Binda, mj. pětinásobný vítěz Gira d'Italia. V loňském roce Peter Sagan přepsal cyklistickou historii. Více cyklistů dokázalo obhájit titul světového šampiona, naposledy Italové Paolo Bettini a Gianni Bugno, ale slovenský mistr je prvním jezdcem historie, který světový titul vyhrál třikrát za sebou. Zatímco v Richmondu před třemi lety zaskočil všechny útokem na kostkách asi 2,5 km před cílem a do cíle dojel sám těsně před svými největšími soupeři, o rok později v Dauhá a naposledy loni v Bergenu dvakrát triumfoval v hromadném spurtu.

Na první závody se můžete podívat na Eurosportu 1 i na Skylink Live TV.

MS v cyklistice

Sport
Foto GETTY IMAGES
neděle 23. 9.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC