Sport

French Open tradičně na Eurosportu

Aréna Roland-Garos

První ročník se konal v roce 1891 pod názvem Championnat de France. To už je opravdu dlouholetá tradice… V současnosti se díky svým parametrům – pomalým antukovým povrchem či absencí tiebreaku v rozhodující sadě utkání – řadí grandslam French Open mezi nejtěžší tenisové soutěže na světě. A Eurosport u toho tradičně nebude chybět.

Pravidelně druhý grandslamový turnaj sezony se už od roku 1928 hraje v rozlehlé tenisové aréně Stade Roland-Garros v sousedství Bouloňského lesíku. Eurosport představí French Open ve velkorysé nabídce, dokonce nejširší v historii – diváci uvidí už kvalifikaci a losování hlavní soutěže. Opět se bude vysílat živě na obou programech (až 16 hodin denně), od letoška navíc na Eurosportu 2 s větším zaměřením na české tenisty a tenistky, než bývalo zvykem. Internetový přehrávač Eurosport Player představí rozsáhlé vysílání ze všech kurtů, čímž se také podstatně zvyšuje možnost sledovat české tenisty a tenistky.

Hluboko do světa French Open zavede diváky tradiční magazín Game, Set and Mats. Slavný švédský tenista Mats Wilander pozve k aktuálním rozhovorům všechny tenisové hvězdy a představí své analýzy jednotlivých zápasů. Jeho spolupracovníky budou mj. i bývalé světové jedničky John McEnroe a Chris Evertová, kteří rovněž rozšířili tým Eurosportu. Kouč Sereny Williamsové Patrick Mouratoglou vtáhne diváky do taktických a technických zákoutí tenisu v magazínu The Coach. Také česká redakce Eurosportu představí divákům tenisové hosty, kteří zpestří vysílání. Hlavní expertkou na české verzi bude pravidelně v první části hracího dne Sandra Kleinová.

„Exkluzivně“ pouze pro české a slovenské diváky budou připravené statistiky Break2Win k vybraným zápasům. Produkty Break2Win jsou unikátní nástroje pro analýzu tenisových zápasů určené nejen pro hráče a trenéry, ale pro všechny, kteří chtějí mít hru statisticky pod kontrolou, přesně rozpoznat silné a slabé stránky každého hráče. Break2win představí Jiří Kašpar a zaměří se na přední české a světové hráče Berdycha, Kvitovou, Nadala, Federera, Djokoviće atd. Česká redakce připravuje pro diváky vědomostní soutěž o licence B2W.

O překvapení v turnaji se budou chtít postarat borci hostitelské země, kteří mají v první dvacítce čtyři zástupce, ale na domácí úspěch čekají předlouhý čas, jejich posledním „mušketýrem“, který dokázal Roland Garros ovládnout, se stal v roce 1983 Yannick Noah. Na pařížském grandslamu zanechali výraznou stopu rovněž českoslovenští tenisté. Hned třikrát vyhrál turnaj Ivan Lendl, před ním dvakrát Jan Kodeš. Posledním československým zástupcem ve finále byl v roce 1992 Petr Korda. V éře samostatné České republiky se ještě žádný český reprezentant neprobojoval do finále. French Open zůstává jediným grandslamovým turnajem, který nikdy nedokázal vyhrát suverén posledních let Novak Djoković, přestože třikrát bojoval ve finále o titul. Experti se shodují, že pokud se mu letos konečně povede ovládnout pařížskou antuku, nikdo ho nazastaví v cestě za celoročním grandslamem. Vůbec největším počtem titulů v tzv. Open éře se pyšní Rafael Nadal – na Roland-Garros triumfoval devětkrát. I on ovšem připustil, že se současným Novakem Djokovićem je přetěžké jakkoli poměřit síly.

V pavouku ženské dvouhry je tradičně pole favoritek širší. Velkým otazníkem je forma světové jedničky Sereny Williamsové. Loni americká tenistka porazila ve finále Lucii Šafářovou (jedinou československou či českou vítězkou French Open je Hana Mandlíková), antuka ale nikdy nepatřila k jejím oblíbeným povrchům a navíc je v roce 2016 dosud bez turnajového titulu.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

French Open

Sport
Foto Eurosport
pondělí 16. 5.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC